Baksels, Bijgerecht, Eten, Hoofdgerecht, Tussendoortje
comments 2

Vietnamese loempia’s met kip

Ik wilde dit al een tijdje maken en was benieuwd of het nou zo lekker zou smaken als de 'echte' loempia's ;).  Ik heb eerder al spring rolls gemaakt en wilde graag ook de gefrituurde versie maken. Een loempia is een gerecht dat onder meer in de Indonesische, de Vietnamese en de Thaise keuken wordt geserveerd. Iedere keuken kent verschillende varianten van de loempia. De mogelijkheden zijn eindeloos, dus vul de loempia’s naar eigen smaak of dit nu vegetarisch is of gevuld met vlees of vis. Meestal worden loempia's als voorgerecht of snack gegeten. Loempia's behoren bij de tradities van het Chinese nieuwjaar, de belangrijkste feestdag van het jaar, waarmee het begin van de lente wordt gevierd. Lekker voor de kerstdagen of oud en nieuw als je voor een grote groep een snack wilt maken!

vietnamese loempia met kip

bestektussendoortje •4 personen •   60 minuten •  lekker bij de borrel

-12 loempiavellen (verkrijgbaar bij de toko of AH in de diepvries)
-1 kipfilet
-2 el Indische kruidenmix of kipkruiden
-2 el sojasaus
-flinke hand taugé
-2 teentjes knoflook
-2 wortels of een flinke hand geraspte wortel uit zakje
-1 grote prei
-2 bouillonblokjes kip
-1 plak/portie mihoen Conimex
-1 ei
-zout & peper
-olijfolie

 Je kunt de loempia's bereiden in de frituurpan, oven of airfryer.
Keukenmachine is makkelijk voor het fijnmaken van de groente. 

Haal de loempiavellen alvast uit de diepvries. Deze hebben ongeveer 45 minuten tot 60 minuten nodig om te ontdooien! Leg ze op een groot bord met een vochtige doek eroverheen, want anders drogen de vellen uit.

Loempiavellen
Fijnsnijden van de ingrediënten
Eerst begin je met het fijnsnijden van de rauwe kip. Probeer zo klein mogelijke stukjes te snijden. Als het fijngesneden is doe je er wat sojasaus bij en de Indische kruiden of kipkruiden. Daarna zet je het in de koelkast en laat je het even intrekken.vietnamese loempia met kipVervolgens ga je de wortel, prei, taugé en knoflook fijnsnijden. De wortel heb ik zelf geraspt met de keukenmachine om het goed fijn te krijgen.  Je kunt natuurlijk ook de kant en klare geraspte wortel gebruiken uit het zakje. De prei kun je het beste in de lengte door de midden snijden en vervolgens nog een keer in de lengte door de midden. De platte kant van de prei op de plank en de 'bolle kant' boven.
Ondertussen de mihoen koken volgens de aanwijzingen op de verpakking . Ik heb 1 portie/plak gebruikt van de mihoen uit een zakje van 250 gram. Giet de mihoen af in een vergiet, spoel met koud water af en laat goed uitlekken. Daarna knip je met een schaar de mihoen fijn of je kan het natuurlijk ook snijden.
vietnamese loempia met kipVulling
Je doet de gemarineerde kip in de pan en voeg een beetje zout en peper toe. Als het doorbakken is kun je het nog meer fijnsnijden en weer terug de pan in doen.  Nu kun je de groente erbij doen. Gebruik een wat grotere pan, want er komt ook nog mihoen bij!  Let er wel op dat het vuur niet te hoog staat, want anders wordt het al snel droog.
Roer het geheel door en verkruimel de bouillonblokjes over het mengsel.

 LET OP: het moet wel vrij zout smaken, want na het frituren trekt veel zout in de loempiavellen en daardoor wordt de vulling al snel flauw van smaak.

Je moet goed kijken hoe het mengsel eruit ziet. Het is goed al het een beetje gelig eruit ziet.
Zelf heb ik ook nog wat sojasaus toegevoegd , maar dit is niet perse nodig.
Voeg nu de mihoen toe en roer het geheel goed door. Blijf goed proeven!
vietnamese-loempia-met-kip2Loempia's rollen
We kunnen nu de ontdooide loempiavellen gaan vullen en rollen. Zet een bakje met ei en een kwast neer. Daarna haal je de eerste loempiavel van de stapel.  De vellen kunnen wel wat hebben dus je kan wel een beetje trekken eraan. Leg het vel met de punt naar je toe en leg er vervolgens 2 a 3 lepels vulling op, zoals op de foto te zien is. Aan de zijkanten moet je wel wat ruimte overhouden.  Rol de punt over de vulling heen en druk goed aan. Probeer met je handen een rolletje te maken.

IMG_0822Smeer de punten goed in met ei en vouw ze naar binnen. Zorg ervoor dat dit goed strak gebeurd en de punten goed besmeerd zijn zodat het goed blijft plakken. Als dit niet gebeurd en er zit een gat in de loempia, dan komt er tijdens het frituren teveel vet in de loempia. Liever niet dus!
Je rolt de loempia verder op, ook weer besmeren met ei en goed dichtrollen. En voilà, een mooie loempia! 

Het is nu ook even tijd om de frituurpan, oven of airfryer voor te verwarmen. Hanteer daarvoor onderstaande: 
Frituurpan: 180 tot 200 graden - 5 a 6 minuten
Oven: 220 graden - 20 minuten
Airfryer: 180 graden - ongeveer 10 minuten
IMG_0823

Ik heb van de aangehouden ingrediënten ongeveer 12 stuks gemaakt, omdat ik even wilde kijken of het zelf maken te doen was. En ja, het is makkelijk te doen! Op een gegeven moment krijg je het te pakken en zijn de loempia's zo gemaakt. Eigenlijk is het fijnsnijden van de groenten en het bakken het meeste werk.vietnamese loempia met kipDe loempia's frituren, bakken in de oven of de airfryer
We kunnen nu de loempia's gaan bakken. Dit kan met de frituurpan, oven of airfryer. We hanteren de volgende graden en tijd voor het frituren, oven of airfryer:

Frituurpan: 180 tot 200 graden - 5 a 6 minuten
Oven: 220 graden - 20 minuten
Airfryer: 180 graden - ongeveer 10 minuten

Bij alle bereidingen geldt dat ze moeten garen totdat ze bruin worden!  Als je gaat frituren moet je de loempia's wel eventjes goed uit laten lekken op een papiertje, want er komt een hoop olie in te zitten.
Verse loempia's zijn het lekkerst, maar je kunt ze ook goed invriezen! Je vriest de loempia's nog ongebakken in. Als de loempia's bevroren zijn moet je ze wat langer frituren of bakken.

De loempia's zijn echt heerlijk, al helemaal met loempia-of chilisaus.  Je kun er in een keer heel veel maken, dus het is echt handig voor op een feestje!

Deel dit recept:

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.