Baksels, Sauzen, Tussendoortje
comments 13

Zelfgemaakte pindakaas zonder suiker

Print

wpid-img_20140626_104757.jpg
Heerlijk…pindakaas!  Ik eet niet echt elke week pindakaas, maar af en toe heb ik echt trek erin en eet ik het weer een paar weken! Vroeger at ik altijd een boterham pindakaas met suiker of hagelslag. Hartstikke slecht natuurlijk, maar daar dachten we op onze buitenspeelleeftijd nog niet over na..toen stak ik m’n mes zonder erbij na te denken gewoon in die nieuwe pot pindakaas en nam een heerlijke grote hap..Wat was dat lekker, hmmm! Aangezien we nu niet meer zo jong zijn en de kilootjes er heel makkelijk bijkomen maar niet afvliegen denk ik er toch wel wat meer bij na. Ook al is pindakaas niet slecht af en toe, toch moet je er geen hele potten van naar binnen werken. Ik ben bang dat het dan wel averechts gaat werken,  want toch zitten er genoeg ongezonde vetten in. Daarom kwamen we erop zelf pindakaas te gaan maken zonder suiker en ongezonde vetten. Hieronder zie je het recept van zelfgemaakte pindakaas zonder suiker.

 

Wat heb je nodig?:

  • 600 gram pinda’s (voor een grote pot)
  •  1 afgestreken theelepel zeezout
  • eventueel 2 eetlepels olie

wpid-img_20140626_110612.jpg

Hoe maak je het?
Dit is trouwens echt een ideale maatbeker! Het is een elektronische weeg en maatbeker. Je kunt deze voor een paar euro bij de Action kopen.

Maar goed, als 600 gram hebt afgewogen kun je ze het beste nog even roosteren in de oven voor 25 minuten op 170 graden en af en toe even omscheppen. Dit geldt wel alleen voor rauwe pinda’s.

Als eerste doe je de pinda’s in de keukenmachine en zet deze ongeveer 8 minuten aan.  Eerst wordt het een soort poeder en langzaam wordt het mengsel steeds smeuïger.

hartkrokus
hartkrokus

Dan voeg na 6 minuten 1 afgestreken lepel zeezout toe en zet de machine nog even aan voor 2 minuten.

Proef dan of het mengsel smeuïg genoeg is. Zo niet, voeg dan eventueel 1-2 el olie toe en zet de keukenmachine nog een minuut aan. Denk er wel aan dat de pindakaas op het moment van maken wat vloeibaarder is dan als het afgekoeld is.

Doe de pindakaas in een schone pot die je goed kan afsluiten. weck- of jampotten staan altijd wel leuk!

foto 4[1]

Je kan de pindakaas ongeveer een maand in de koelkast bewaren. Het kan zijn dat je de pindakaas soms even moet doorroeren, omdat

de olie bovenop het mengsel is gaan liggen. Dat heb je bij pindakaas van de natuurvoedingswinkel ook.

wpid-img_20140626_104757.jpg

Wij hadden al geroosterde pinda’s dus wij konden de pinda’s in de machine doen en na 10 minuten hadden we onze zelfgemaakt pindakaas al staan! En in tegenstelling tot de chocoladepasta (wat niet echt beviel) vonden we dit echt goed geslaagd! De smaak is nagenoeg hetzelfde alleen ja iets minder zoet, maar dat wisten we natuurlijk al. Verder is het echt een pure pindasmaak en is de pindakaas wel iets vloeibaarder, maar dat is helemaal niet vervelend!
Al met al een goed recept en een heerlijke smaakvolle en healthy pindakaas! Echt het proberen waard! Geniet van je zelfgemaakte pindakaas zonder suiker!
wpid-img_20140626_104717.jpg

Graag horen we jullie ervaringen met pindakaas maken of dit recept. Laat het ons weten!

Deel dit recept:
 

13 Comments

  1. Wauw ik ben echt helemaal enthousiast en ik vind pindakaas niet eens lekker! Hoe makkelijk het is en hoe mooi het eindresultaat! Ik ga nu sowieso aan mijn moeder vragen of ze niet eens trek heeft in een zelfgemaakte pindakaas… 0:)

     
  2. Leuk RealEev! Ja het eindresultaat is echt leuk! Sowieso gaaf om steeds weer nieuwe dingen uit te proberen met een goed eindresultaat.
    Laat je het ook aan ons weten wat je ervan vindt? Zijn benieuwd!

     
  3. Leuk RealEev! Ja het eindresultaat is echt leuk! Sowieso gaaf om steeds weer nieuwe dingen uit te proberen met een goed eindresultaat.
    Laat je het ook aan ons weten wat je ervan vindt? Zijn benieuwd!

     
  4. Hmmm deze ziet er ook erg lekker uit. Ik maak mijn pindakaas ook altijd zelf, lekker puur en een stuk gezonder dan die uit de supermarkt 😉

     
  5. Hmmm deze ziet er ook erg lekker uit. Ik maak mijn pindakaas ook altijd zelf, lekker puur en een stuk gezonder dan die uit de supermarkt 😉

     
  6. Laura says

    Ik vind de zelfgemaakte pindakaas ook erg lekker, maak het met enige regelmaat!
    Wat ook lekker is: grof zeezout ipv gewoon zout. Als je het zeezout op het laatst toevoegt, dan smelt het er niet helemaal doorheen en heb je af en toe een lekker zoutje in je mond… Mmmmm!
    Wat ook erg lekker is: cashewnoten gebruiken ipv gewone pinda’s…. Weer eens wat anders!
    🙂

     
    • Ja binnenkort gaan we hazelnoot proberen dus de cashewnoot kunnen we dan ook uitproberen! Goede tip van het zeezout, gaan we doen!

       
  7. Laura says

    Ik vind de zelfgemaakte pindakaas ook erg lekker, maak het met enige regelmaat!
    Wat ook lekker is: grof zeezout ipv gewoon zout. Als je het zeezout op het laatst toevoegt, dan smelt het er niet helemaal doorheen en heb je af en toe een lekker zoutje in je mond… Mmmmm!
    Wat ook erg lekker is: cashewnoten gebruiken ipv gewone pinda’s…. Weer eens wat anders!
    🙂

     
    • Ja binnenkort gaan we hazelnoot proberen dus de cashewnoot kunnen we dan ook uitproberen! Goede tip van het zeezout, gaan we doen!

       
  8. Pingback: Recepten | Inspiratie voor de paasbrunch! |

  9. Pingback: Recepten | Inspiratie voor de paasbrunch! |

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.