Latest Posts

smashed pavlova

Smashed pavlova met limoncello yoghurt en rode vruchten

 
Smashed pavlova klinkt al goed! En dan de combi met limoncello yoghurt en rode vruchten is helemaal lekker... Er gaat even wat tijd zitten in het wachten, maar het is een makkelijk toetje om te maken. Een mooi, makkelijk en vooral lekker toetje, wat wil je nog meer deze kerst?
smashed pavlova

bestekToetje  •  6 personen   20 min / 2,5 uur in de oven •  Makkelijk en mooi

  • 4 eiwitten
  • 200 gram suiker
  • 2 tl maizena
  • 2 tl azijn
  • 1 vanillestokje
  • 1 limoen
  • 1 doosje frambozen
  • 1 doosje blauwe bessen
  • eventueel diepvries rode vruchten voor de saus
  • (Of gebruik wat van de verse vruchten)
  • 200 gram Griekse yoghurt
  • 4 el limoncello
  • poedersuiker, gezeefd voor de garnering
  • Verwarm de oven voor op 120 graden en haal de bakplaat uit de oven
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier
  • Je kunt de vorm van de schaal waarin je de pavlova gaat opdienen aftekenen op het bakpapier, zodat je het eiwitmengsel daar binnen kunt verdelen
  • Meng de azijn met de maizena
  • Splits de eieren zodat je vier eiwitten overhoudt. Hier zie je hoe je dat kunt doen
  • Ontvet een kom met wat citroen en maak de kom droog met keukenpapier. Voor het stijfkloppen van het eiwit is het noodzakelijk dat de kom vetvrij is! Even extra aandacht aan besteden dus 🙂
  • Klop het eiwit luchtig met een mixer of keukenmachine. Voeg dan tijdens het mixen beetje bij beetje de suiker toe aan het eiwit en blijf mixen totdat er stevige pieken in het eiwit ontstaan. Kun je even checken door de kom op z'n kop te houden. Als het eiwit er niet uitvalt zit je goed. Mix dan de maizena/azijn er door
  • Verdeel het eiwit mengsel over de bakplaat en zet het ongeveer 2,5 uur in de oven
  • Meng de yoghurt met de limoncello en het vanillestokje en zet het in de koelkast
  • Maak met ongeveer de helft van de blauwe bessen en frambozen een sausje door het in een steelpannetje op te zetten met 50 ml water en 50 gram suiker en wat limoensap. Je zou hier ook bevroren rode vruchten voor kunnen gebruiken. Laat dit ongeveer een kwartiertje koken. Zeef het dan even zodat je een mooi heldere saus overhoudt (mijn zeef was ik kwijt, vandaar dat je op de foto geen mooi helder sausje ziet 😉
  • Als de pavlova klaar is zet je de oven op een kier en laat je de pavlova helemaal afkoelen. Als het afgekoeld is haal je het uit de oven en leg je het in de schaal die je gaat gebruiken. Nu gaan we de pavlova vullen, het is het lekkerste als je dit doet vlak voordat je het gaat eten omdat de pavlova anders zompig wordt.
  • Nu komt het leukste gedeelte... Pak een lepel en smash de pavlova! Vul de pavlova op met de limoncello yoghurt en verdeel het fruit erover. Druppel er wat van de saus overheen of laat iedereen dit zelf naar smaak doen.
  • Bestrooi het met de poedersuiker voor een echt winters effect! En nu de show stelen met je mooie toetje!

                P.S. De pavlova zelf kun je van tevoren maken en bewaren in een luchtdichte                                      trommel. De limoncello kun je weglaten en vervangen door wat meer                                                limoensap.

Deel dit recept:
gevulde varkenshaas met spek, brie, gepofte knoflook en tomaatjes uit de oven

Gevulde varkenshaas met spek, brie, gepofte knoflook en tomaatjes uit de oven

 
Wil je een koolhydraatarm, maar vullend gerecht maken met de feestdagen? Dan is dit het gerecht voor jou. Deze gevulde varkenshaas met brie, spek, gepofte knoflook en tomaatjes uit de oven is een origineel, koolhydraatarm en vullend gerecht! Wil je er voor je gasten toch wat aan toevoegen? Roseval krieltjes zijn er erg lekker bij! Bekijk snel hoe je het recept maakt.
Courgetti met tomatensaus en gehakt

bestekhoofdgerecht •2 personen •    90 minuten

gevulde varkenshaas
-2 varkenshazen, niet te groot
-brie, 4-6 lange plakken
-bieslook, fijngeknipt
-6-8 plakken ontbijtspek
-peper en zout

gepofte knoflook:
-1 bol knoflook
-olijfolie
-peper en zout

tomaten uit de oven:
- rijpe tomaatjes aan tros
-1 teentje knoflook, geperst
-paar takjes tijm
- 2 el olijfolie
-peper en zout

2x ovenschaal
bindtouw
aluminiumfolie

Lekker met Roseval krieltjes

Gepofte knoflook

We gaan eerst de gepofte knoflook maken. Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snijd de bol knoflook aan de bovenkant open zodat je de teentjes ziet zitten. Zet de bol op een stuk aluminiumfolie en maak er een soort bakje van. Giet er een flinke scheut olijfolie in en voeg wat peper en zout toe. Vouw het pakketje dicht en zet het in de oven voor 35 a 45 minuten.
Haal het pakketje uit de oven en vouw het pakketje open. Pas op het kan heet zijn!

gepofte knoflook

Varkenshaas vullen

Leg op een snijplank 3 a 4 plakjes ontbijtspek die elkaar overlappen. Daarop leg je een varkenshaas en deze snijd je in de lengte open. Niet helemaal doormidden snijden, want de onderkant moet dicht blijven.

Smeer 3 a 4 teentjes gepofte knoflook uit over de binnenkant van de varkenshaas. De gepofte knoflook is veel zachter van smaak, dus je gebruikt daarom wat meer teentjes.

Snijd 2 a 3 lange plakken van de brie af. Beslis zelf hoeveel je wilt gebruiken. De brie leg je in het midden van de varkenshaas.

De bieslook snijd of knip je klein en strooi je over de knoflook en brie. Maak af met wat peper en zout.

Je hebt de varkenshaas gevuld, dus nu kun je ‘m dichtmaken. Je gebruikt 3 stukjes bindtouw verticaal en 1 lang stuk horizontaal. Probeer het zo vast te binden zodat de ontbijtspek er niet uitsteekt.
Je kunt de andere varkenshaas ook gaan vullen en dichtmaken.
gevulde varkenshaas met spek, brie, gepofte knoflook en tomaatjes uit de oven

Als beide varkenshazen klaar zijn kun je ze in een beetje boter rondom dichtschroeien in de koekenpan.  Leg ze vervolgens in een ingevette ovenschaal. Probeer niet een al te grote ovenschaal te nemen die meteen de hele oven inneemt. De tomaten komen er ook nog naast te staan namelijk.

Is de oven ondertussen alweer wat afgekoeld? Verwarm de oven dan weer voor. Nu op 180 graden voor de varkenshaas en de tomaatjes.

Zet de varkenshazen voor 30 minuten in de oven.

Tomaatjes uit de oven

De trostomaten leg je in een wat kleinere ingevette ovenschaal. Doe de olijfolie in een bakje en voeg hier de geperste knoflook aan toe en roer de knoflook door de olijfolie. Giet vervolgens het mengsel over de tomaten. Verdeel de tijm, zout en peper ook over de schaal.

Zet de schaal ongeveer 25 minuten in de oven naast de varkenshaas. De tomaten zijn klaar als ze gaan rimpelen en scheuren.
tomaatjes uit de oven met tijm

Na 30 minuten zijn de varkenshazen en je tomaten klaar!  Wil je er nog wat bij serveren? Roseval krieltjes zijn er erg lekker bij!

Geniet van deze heerlijke gevulde varkenshaas met brie, spek, gepofte knoflook en tomaatjes uit de oven!
Deel dit recept:
plaattaart-met-fruit kerst

Plaattaart met fruit

 
Een supermakkelijk recept voor een lekkere frisse taart! Deze plaattaart met fruit moet je echt een keer gemaakt hebben. In 30 minuten heb je een reuze gezellige taart met fruit op tafel staan!
En wedden dat je nog een stukje wilt? Daar kun je echt niet vanaf blijven!
plaattaart-met-fruit kerst

bestekBaksels  •  9 a 12 stuks   10 min bereiden/ 18 minuten oven•  Makkelijk en snel

  • 1 rol verse bladerdeeg
  • 1 losgeklopt ei
  • 200 ml slagroom
  • 4 el suiker
  • 500 gr mascarpone
  • 30 gr kokosrasp
  • frambozen, aardbeien en blauwe bessen
  • poedersuiker, gezeefd voor de garnering

Je kunt natuurlijk ook variëren met het fruit.
Je kunt het mascarpone mengsel al van te voren maken, dat scheelt weer wat tijd.

  • Verwarm de oven voor op 175 graden en haal de bakplaat uit de oven.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Rol het bladerdeeg uit over de bakplaat. Vouw de randjes van het deeg om zodat er een rand ontstaat. Prik gaatjes in de rest van het deeg (maar dus niet in de rand).
    plaattaart met fruit bladerdeeg
  • Besmeer de randen met ei. Wil je ook een gesuikerde rand? Strooi dan nog wat suiker over de randen.  Bak de bodem in 20 minuten goudbruin. Kijk even goed of het bladerdeeg goudbruin is. Zo niet dan nog wat langer in de oven.
  • Laat vervolgens goed afkoelen. Als het bladerdeeg in het midden te veel omhoog is gekomen kun je het wat omlaag duwen met een spatel oid.
  • Roer in een kom de mascarpone een beetje los.
  • Klop de slagroom samen met de suiker goed stijf.
  • Meng de mascarpone, samen met de kokosrasp, voorzichtig door de slagroom.
  • Verdeel het mascarpone mengsel over het bladerdeeg met de bolle kant van een lepel. Dat vind ik zelf altijd goed werken 🙂
  • Leg het fruit erop en bestrooi het met de poedersuiker voor een echt winters effect!

    P.S. Serveer de plaattaart met het fruit wel zo snel mogelijk , want anders wordt  het bladerdeeg zacht, nat en dat is echt zonde!
    Je kunt het mascarpone mengsel eventueel 2 dagen van te voren bereiden. Dat scheelt je weer stress en tijd in de keuken als je huiskamer vol zit met hongerige mensen 😉

    Geniet van je winterse gezellige plaattaart met fruit!

    Zie je die vrolijke brownie hieronder? Ja daar hebben wij het recept ook van. Check het recept voor het 'makkelijke brownietaartje'. Ideaal voor de kerstdagen ook, want dit taartje kan na 5 a 10 minuten al de oven in! Whoo easypeasy!
    plaattaart met fruit kerstrecept

Deel dit recept:
Gevulde avocado met surimi

Gevulde avocado met surimi

 

Ben je op zoek naar een zeer snel en eenvoudig voorgerecht voor de kerstdagen? Maak dan deze gevulde avocado met surimi. De combinatie van avocado, Yofresh en surimi is echt zo goed! Binnen 15 minuten kun je aanvallen, dus je hoeft niet lang in de keuken te staan. Bekijk snel wat je voor dit gerecht nodig hebt!

Gevulde avocado met surimi

bestekVoorgerecht• 4 personen  •   15 minuten •  Voorgerecht/ Kerst

-2 eetrijpe avocado's, gehalveerd
-200 gr surimi, fijngemaakt
-3 eetlepels yofresh of andere mayonaise
-1/2 sinaasappel, sap en rasp
-1 el bieslook, fijngesneden
-handje rucola
-paar cherrytomaatjes, gehalveerd
-peper en zout

Halveer de avocado's, haal de pitten eruit, en leg alvast op op elk bord een halve avocado.

Meng de mayonaise, 2 el sinaasappelsap, sinaasappelrasp, bieslook, zout en peper  in een kom.
Maak de surimi fijn door het uit elkaar te trekken en schep dit door het mengsel.

Verdeel op elk bord wat rucola en verdeel het surimi mengsel op de 4 halve avocado's. Leg de cherrytomaatjes op de surimi en maak af met nog wat bieslook.

Geniet van je gevulde avocado met surimi en je fris wit wijntje, want die is er erg lekker bij!

Deel dit recept:
quiche met ui en gorgonzola2

Quiche met ui en gorgonzola

 

We hebben een echt winters recept voor jullie; quiche met ui en gorgonzola. Deze hartige taart kun je eventueel ook de ochtend of middag ervoor klaarmaken, lekker makkelijk dus! Deze quiche is ook vegetarisch mogelijk. De spekreepjes weglaten en je hebt een vegetarische quiche. Deze quiche is erg lekker met een luchtige salade!

Courgetti met tomatensaus en gehakt

bestekhoofdgerecht •3 a 4 personen •   25 min bereiden/ 55 min oven

-6 plakjes bladerdeeg
-3 middelgrote eieren
-150 gr gorgonzola, in kleine stukjes
- 2 grote rode uien, in ringen
-2 a 3 witte uien, in ringen
-1 pakje(125 gr) spekjesreepjes, gebakken
-paar takjes tijm
-handje cherrytomaatjes, gehalveerd
-zout en peper naar smaak

Wil je de quiche van te voren klaarmaken? Laat de quiche helemaal afkoelen en zet hem afgedekt in de koelkast. Verwarm de quiche met aluminiumfolie erover voor 15 -20 minuten op 160 graden.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Haal de 6 plakjes bladerdeeg uit de diepvries en laat ontdooien. Vet de quichevorm in met een beetje bakspray.

Bestuif je werkblad met een beetje bloem. Als de plakjes bladerdeeg ontdooid zijn, leg je ze op elkaar zoals je op de afbeelding hieronder kunt zien.
vorm bekleden met bladerdeeg2

Pak een deegroller en rol het deeg uit tot je een grote plak krijgt. De plak moet groter dan de vorm zijn, omdat je natuurlijk ook de opstaande randen moet bekleden. Leg de deegroller op de plak en rol de plak een beetje over de deegroller en til het boven de vorm en rol het een beetje uit. Druk de bladerdeeg in de vorm. Het overtollige deeg wat over de rand hangt haal je weg.
vorm bekleden met bladerdeeg
vorm bekleden met bladerdeeg1

We gaan de bodem nu eerst zonder de vulling blind bakken. Je zorgt er met blind bakken voor dat de bodem al goed gaar is en niet teveel gaat rijzen, maar plat blijft.
Prik nu wat gaatjes met een vork in de bodem en de zijkant van de vorm. Leg hier vervolgens
een vel bakpapier op en vul dit met bakbonen, rijst, gewone bonen of linzen. Als het maar gewicht heeft! Je kunt na het blind bakken de bonen, linzen of rijst niet meer gebruiken, dus het is aan te raden dit te bewaren voor de volgende keer blind bakken.
Als de je vorm gevuld hebt, dan kun zet je de vorm voor 10 a 15 minuten in de voorverwarmde oven op 200 graden. Haal het bakpapier en vulling eruit en bak nog 1o minuten af in de oven.
blind bakken

Als de vorm in de oven staat, kun je de uien gaan bakken. Ik heb een paar ringen apart gehouden voor op de bovenkant van de quiche. Puur voor het mooie, maar als dat je niet veel uitmaakt kun je die ook gelijk meebakken. De mooie ringen bak je nog even apart, zodat ze heel blijven. Je kunt ook gelijk de spekjes bakken in een andere pan. Dep de spekjes even droog zodat het meeste vet eraf is en zet opzij. Ook de uien kunnen uit de pan en opzij gezet worden.

Klop 3 eieren los in een kom en voeg daar de gorgonzola, spekjes, zout en peper aan toe.
Je vulling voor de quiche is klaar.

Haal de quichebodem uit de oven. Laat de oven aan staan, want de quiche moet natuurlijk zo weer terug de oven in! Vul de quichevorm nu met de gebakken uien. Houd de mooie ringen nog even apart.  Giet het eimengsel over de quiche en maak de quiche af met de uienringen aan de buitenkant en in het midden de cherrytomaten. Om de blaadjes van een takje tijm te verwijderen, houdt je het takje met één hand aan de bovenkant vast, met de andere hand ga je over het takje naar beneden. De blaadjes zullen gemakkelijk loslaten. Breng op smaak met zout en peper.

Zet de quiche met ui en gorgonzola voor 35 minuten in de oven.
Ondertussen kun je een lekkere en lichte salade maken, dat is er erg lekker bij!

Wil je de quiche van te voren klaarmaken? Laat de quiche helemaal afkoelen en zet hem afgedekt in de koelkast. Verwarm de quiche met aluminiumfolie erover voor 15 -20 minuten op 160 graden. 

Deel dit recept:
okonomiyaki

Okonomiyaki, Japanse groentepannenkoekjes!

 
Okonomiyaki is het Japanse woord voor hartige pannenkoekjes. In Japan is dit echt een streetfood, bij ons in de buurt is het makkelijker om het zelf te maken. Het makkelijke aan deze okonomiyaki is dat je kunt variëren met de vulling. Okonomi betekent 'zoals jij wilt', naar eigen smaak dus!
Wij maakten deze vegetarische okonomiyaki met paddenstoelen naar een recept van Allerhande.
okonomiyaki

bestekdiner • 2-3 personen  •   45 minuten •  vegetarisch & koolhydraatarm

Voor de pannenkoekjes:
- 100 gram tarwebloem
- 1 tl bakpoeder
- 150 ml water
- 1 doosje Saitaku mix voor miso soep
- 4 eieren
- 300 gr gesneden spitskool
- 6 bosuitjes

Voor de saus en vulling:
- 1 el ketjap
- 50 gr ketchup
- 1 el donkere basterdsuiker
- 1 el rijstazijn
- 3 el olie (arachide of koolzaadolie)
- 400 gram paddenstoelen melange
- 2 el mayonaise

 

Maak het beslag voor de pannenkoekjes door de bloem en het bakpoeder in een kom te mengen met de miso bouillon, koud water en de eieren. Voeg ook wat zout toe. Mix het met een garde tot een glad beslag.
Snijd de bosui in ringetjes en houd het groene gedeelte apart. De witte ringetjes roer je met de spitskool door het beslag heen.

Zet een steelpannetje op het vuur en maak hierin de saus. Dit doe je door de ketjap, ketchup, bruine suiker en rijstazijn zachtjes aan de kook te brengen. Als het eenmaal kookt laat je het vijf minuten op zacht vuur doorkoken. Af en toe even doorroeren, en daarna het vuur uitzetten.

Snijd de paddenstoelen in reepjes en roerbak deze in vijf minuten gaar. Voeg dan een eetlepel van de saus toe.

Nu is het tijd om de pannenkoeken te gaan bakken! Verhit wat van de olie in een koekenpan en voeg hier 1/4 van het beslag aan toe. Druk het wat platter in de pan met een spatel. Bak de pannenkoek op middelhoog vuur in een minuut of 10 gaar, keer halverwege om. Je kunt de pannenkoeken warm houden tussen twee borden.

Als alles klaar is leg je een pannenkoek op een bord en schep je er wat van de vulling op. Strooi er wat van de groene bosuitjes die je apart hebt gezet overheen, besprenkel met de saus en mayonaise. Een feestje op je bord! Eet smakelijk!

 

 

 

Deel dit recept:
winactie workshop

Kookworkshop bij Ferry Nice en een winactie!

 

Voor onze volgers die uit Alphen aan den Rijn en omgeving komen is Woerdman een begrip. Wat wij tot een tijdje terug niet wisten, is dat er boven de winkel nog een ruimte is; Onder de Pannen. Hier geeft Ferry Wijsman kookworkshops, waar iedere keer een ander thema centraal staat, bijvoorbeeld Spaans, Libanees en in deze tijd van het jaar zorgeloze kerst. Zo’n workshop volgen vonden wij natuurlijk wel interessant! Daarom hebben we een workshop Italiaans gevolgd. En goed nieuws, wij mogen één van onze volgers blij maken met een workshop naar keuze!

workshop

Wie is Ferry?
Op de website van Ferry is te lezen dat Ferry in een aantal mooie en bekende restaurants in het Groene Hart heeft gewerkt. Nu heeft hij ervoor gekozen om een andere weg in te slaan en werkt hij als freelance kok, thuiskok, geeft hij workshops bij Onder de Pannen en bij mensen thuis. Wat wij tijdens de workshop nog horen is dat hij ook nog docent is aan de Horeca Academie in Den Haag. Goed gevulde weken dus!

ferry wijsman

De workshop
Wat ons als eerste opviel is dat Onder de Pannen een onwijs leuke locatie is. Er is genoeg ruimte om te koken, en een gezellig stuk waar we met elkaar onze resultaten kunnen eten. De producten staan al klaar, alles lekker vers en genoeg om straks te eten!
Wanneer de groep compleet is bekijken we wat we allemaal gaan maken en worden de gerechten verdeeld. Wij buigen ons over de pizza. Zelf deeg maken is goed te doen, na wat tips dat je van aaien geen pizzadeeg krijgt.

Als het deeg aan het rijzen is maken we de saus van tomaten en uien. Begint al goed te ruiken! Ondertussen zijn de andere groepen bezig met het bereiden van de andere gerechten; vitello tonato, pesto, vulling voor tortellini en uiteindelijk ook het deeg voor de tortellini en tagliatelle. Ferry loopt rond, helpt waar nodig en geeft uitleg. Leuk ook om te zien dat er lokale producten gebruikt worden, zoals het brood van Brood & Ko. 
Als we het pizzadeeg hebben uitgerold en belegd, gaat de pizza in de pizzaoven en kunnen we bijna proeven of het gelukt is. Krista maakt nog tortellini, een kunst op zich.

Ondertussen kijken we ook bij de andere gerechten hoe het gaat en wat er allemaal gemaakt wordt. Iedereen is druk bezig en alles begint langzaamaan vorm te krijgen. De andere deelnemers aan de workshop kenden wij niet. Het blijkt maar weer eens dat met elkaar koken en eten mensen verbindt, er wordt gezellig gekletst en er hangt een leuke sfeer!
Onder de Pannen vind je zoals gezegd boven de winkel van Woerdman, Julianastraat 44 in Alphen aan den Rijn. Rondom het centrum is er voldoende parkeergelegenheid. Voor de mensen die in de buurt wonen is het natuurlijk het makkelijkste om met de fiets te komen; kun je gelijk een lekker wijntje drinken!

Wil je meer informatie? Kijk dan op de website van Ferry of van Woerdman, of check Instagram en Facebook

winactie workshop

Winactie!

Ben je nu net als wij enthousiast en wil je graag een kookworkshop volgen? Doe dan mee met onze winactie. Op Instagram en Facebook lees je wat je moet doen om kans te maken op deze prijs! Klik onder de tekst op de Facebook en Instagram logo’s om naar onze pagina’s te gaan.
Heb je geen Instagram of Facebook? Laat dan in een reactie hieronder weten wie volgens jou deze leerzame en gezellige workshop verdient!
Wij hebben een leuke avond gehad en vinden dat Onder de Pannen niet mag ontbreken in het lijstje hotspots in Zuid-Holland. Echt eens naar toe gaan!

FACEBOOK   instagram

Deel dit recept:
Pepernoten-cheesecake taartjes

pepernoten cheesecake taartjes

 
Sinterklaas is weer in het land en dat betekent dat we weer een maand lang kunnen bunkeren! Yes!
Ben je op zoek naar een origineel zoetig alles in 1 taartje voor 5 december? Dan hebben wij het recept voor jou: pepernoten cheesecake taartjes! Echt verrukkelijk! Een krokante wener bodem met daarop een frisse cheesecake vulling met verkruimelde pepernoten en bovenop een luchtige kaneelbavarois! Het is niet in 10 minuten klaar, maar het is echt de moeite dit te maken en er even tijd voor uit te trekken!

Kijk snel hoe je de pepernoten cheesecake taartjes maakt!

Pepernoten-cheesecake taartjes

besteksnack • 4 stuks  •   35 min bereiden/ 5 uur wachttijd  •  Sinterklaas

-paar handjes kleine pepernootjes
-kaneelpoeder
- ronde taartvormpjes

Bodem:
-75 gr bloem
-55 gr roomboter
-30 gr suiker
- 1/4 ei

Cheesecake vulling:
-300 gr roomkaas
-100 gr suiker
-125 gr Griekse Yoghurt of zure room
-1/2 tl vanille extract
- sap 1/4 limoen
-1 1/2 ei

Kaneel bavaroise:
-200 ml melk
-50 gr suiker
-1 kaneelstokje
-1 eidooier
-3 blaadjes gelatine
-200 ml slagroom

We beginnen met de bodem:

Kneed met je handen de bloem, boter en suiker. Kneed het deeg totdat het een beetje kruimelig is en voeg de ei toe. Kneed goed en laat het deeg in wat vershoudfolie voor 30 minuten in de koelkast rusten. Bereid ondertussen de taartvormpjes voor en spray deze in met bakspray of wat boter.
De oven mag je voorverwarmen op 180 graden. Rol het deeg na het koelen uit.  Draai je deeg met de klok mee en rol het deeg meerdere kanten uit. Bekleed de vormpjes en prik met een vork wat gaatjes in de bodem, zodat de lucht onder het deeg weg kan tijdens het bakken. Het hoeft geen dikke laag deeg te zijn, want het wordt tijdens het bakken dikker!
Nu gaan we de bodempjes blindbakken. Waarom?
Dit doe je om een gare bodem te krijgen en dat je bodem niet teveel rijst, want je moet het later nog vullen natuurlijk.
Neem een vel bakpapier en bekleed de vormpjes met bakpapier. Vul het vervolgens met rijst, bonen of pasta.  Bak het deeg zo’n 20 minuten en daarna zonder de blindbakvulling nog zo’n 4 minuten.

Je wener deeg is klaar! Laat het even afkoelen.

De cheesecake vulling:

Zorg vervolgens dat de oven 130 graden is. Neem een beslagkom en mix hier voor een paar minuten de roomkaas samen met de suiker in, tot het beslag zacht en glad is. Voeg dan de Griekse yoghurt of zure room toe, een beetje limoensap en het vanille aroma toe en meng goed.  Zet de mixer weg en schep nu één voor één de eieren er doorheen. Schep het rustig om totdat de eieren nagenoeg vermengd zijn. Verkruimel een paar pepernoten en strooi dit door de vulling. Giet het geheel in de taartvormpjes. Niet helemaal volgieten, want de kaneelbavarois moet er nog overheen.

Zet de vormpjes met de cheesecake vulling in de oven voor 30 minuten op 130 graden.

Als de cheesecake klaar is, dan zet je de oven op een kier en laat je deze op kamertemperatuur komen. De cheesecake moet nu eigenlijk nog opstijven in de koelkast, maar dat doen we straks samen met de bavarois. Als de cheesecake op kamertemperatuur is kun je de kaneelbavarois maken.

P.s. heb je nog cheesecake vulling over? Je kunt dit heel makkelijk invriezen! Handig voor de volgende cheesecake ;).

De kaneelbavarois:

De melk, 40 gram suiker en een kaneelstokje in een steelpannetje aan de kook brengen en daarna 10 minuten laten staan. Niet laten koken, want dan gaat het schiften.
In een kom 10 gram suiker en 1 eidooier rustig roeren. Ondertussen 3 blaadjes gelatine weken in koud water totdat ze opgelost zijn. Uitwringen en aan de melk toevoegen. Wacht even 1 minuut en roer het daarna goed. Het eimengsel giet je nu ook bij het melkmengsel. Laat het even staan zodat het kan stollen.
Vervolgens kun je de slagroom gaan kloppen. Als de slagroom stijf is dan kun je het kaneelmengsel door de slagroom roeren.

Vul de vormpjes en laat het minimaal 3 uur in de koelkast staan.

Maak de pepernoten cheesecake taartjes af met pepernootjes en wat kaneel.

Eet smakelijk!

Deel dit recept:
beef tataki salade

Beef tataki salade

 
Tataki is een Japanse bereidingswijze waarbij het stuk vis of vlees voor 1 minuut dichtgeschroeid wordt op hoog vuur. Het wordt bijna rauw in dunne plakjes opgediend en dat maakt het zo lekker! Je zal dit vast al vaker hebben gezien met tonijn, want daar wordt deze bereiding vaak toegepast. Dit recept is met biefstuk gemaakt en dus een tikkeltje anders, maar wel echt verrukkelijk! Kijk snel hoe je deze beef tataki salade maakt!
beef tataki salade

bestekdiner • 2 personen  •   15 minuten/ 60 min marineren •  koolhydraatarm

 - 2 biefstukken, op kamertemperatuur
-6 radijsjes, dunne plakjes
- 100 a 150 gr sugarsnaps, evt gehalveerd
-200 gr kastanjechampignons, in plakjes
-1 zoete puntpaprika, in reepjes
-paar handjes sla
-1 el sesamzaad, geroosterd
-2 handjes ongezouten pinda's, gekneusd

dressing:

-halve rode ui, fijngesnipperd
-halve limoen, uitgeperst
-75 ml sojasaus
-1 el basterdsuiker
- 1,5 cm gember

Maak de ingrediënten voor de dressing klaar en doe dit allemaal in een kommetje. Roer goed zodat de basterdsuiker wordt opgenomen. Je marinade en tevens dressing is nu klaar.

Schroei de biefstukken aan beide kanten op hoog vuur dicht. Per kant 1 minuut.
Leg ze daarna in een diep bord en leg ze in een paar eetlepels marinade (de rest van de marinade gebruik je voor de dressing, dus wel genoeg overhouden). Laat ze een uur in de marinade liggen en keer af en toe om.

Voordat je de biefstukken uit de marinade haalt, kun je de champignons en de sugarsnaps wokken. Ik heb de sugarsnaps gehalveerd, maar je kunt ze ook heel laten.
Zorg ervoor dat je de sugarsnaps wat later in de wokpan doet, want deze hoeven niet helemaal doorbakken te zijn. Een beetje bite is altijd lekker bij sugarsnaps.

Nu je toch aan het wokken bent, kun je ook gelijk de sesamzaadjes en de gekneusde pinda's roosteren in een pan. Doe dit wel apart. Eerst even de sesamzaadjes goudbruin roosteren en in een schaaltje apart zetten. Daarna kun je meteen de pinda's in de pan roosteren. Let even op, want dit kan heel snel aanbranden. Af en toe een beetje roeren en je pan bewegen. Doe de pinda's ook in een apart schaaltje.

Snijd de radijsjes in dunne plakjes (ik gebruikte een mandoline) en de paprika in dunne reepjes. Je hoeft niet alles van de paprika te gebruiken als je het teveel vindt.

Verdeel de sla, champignons, radijsjes, sugarsnaps en paprika over de 2 borden. Snijd nu de biefstukken in dunne plakjes en verdeel het over de salade.

Giet wat dressing over het geheel en strooi als laatste wat geroosterde sesamzaadjes en pinda's over de salade om het af te maken!

Je beef tataki salade is klaar. Geniet ervan!

Deel dit recept:
koolhydraatarme-witlofsalade-met-appel-en-gerookte-kip

Witlofsalade met appel en gerookte kip

 
Rauwe witlof? Ja! Het is echt hartstikke lekker en eenvoudig te bereiden. Zelf ben ik niet zo van appel in een hartig gerecht, maar in deze salade is fruit echt onmisbaar. Erg lekker en fris!
Deze makkelijke witlofsalade met appel en gerookte kip zit met 10 minuten in je lunchbakje! Een perfecte lunch voor de drukke dag.  Als je koolhydraatarm eet, dan is de appel (12g)misschien niet zon goede optie voor je, want appel bevat niet de minste koolhydraten, maar ook niet de meeste. Als je echt fruit met weinig koolhydraten wilt eten kun je de appel vervangen voor bijvoorbeeld perzik of abrikoos(9 gr).
koolhydraatarme-witlofsalade-met-appel-en-gerookte-kip

besteklunch/diner • 2 personen  •   10 minuten •  koolhydraatarm

-3 stronken witlof, in reepjes
-150 a 200 gr gerookte kip, in stukjes
- 3 augurkjes, in blokjes
-1 appel, in blokjes
-handje walnoten
- optioneel: gekookt eitje of fijngesnipperd sjalotje
dressing:

-4 el Griekse yoghurt
-4 el mayonaise
-2 el water
-2 el olijfolie
-1 el mosterd
- zout en peper

Snijd een stukje van de onderkant van de stronken van de witlof af en snijd vervolgens doormidden. Haal de harde/bittere kern eruit. Leg de witlofstronken naast elkaar en snijd de witlof in halve dunne ringen.  Was de witlof in een vergiet schoon en laat even uitlekken. Vervolgens schep je het in een kom en daar doe je de gerookte kip, augurk en een handje walnoten bij. Deze kun je eventueel met je handen nog wat kleiner maken.
Wil je er ook nog een fris uitje bij? Dan doe je die er nu ook bij.

Maak de dressing en proef als deze klaar is. Misschien wil je het toch nog wat aanpassen.Schep wat dressing over de salade en meng het geheel voorzichtig.

Je koolhydraatarme witlofsalade met appel en gerookte kip is klaar! Snel hè? Geniet ervan!

Deel dit recept: