Latest Posts

Linzensalade-met-gorgonzola-en-spekjes

Linzensalade met gorgonzola en spekjes of gerookte kip

 
Linzensalade-met-gorgonzola-en-spekjes

bestekdiner • 2 personen  •   20 minuten •  makkelijk en snel

- 200 gram linzen
- 150 gram spekjes
-1 kleine rode ui, fijngesnipperd
- handje cherrytomaatjes, gehalveerd
- gorgonzola 150 gram
- paar handjes rucola melange
-peper en zout
- optioneel: stokbrood met wat kruidenboter

dressing:
- 4 el olijfolie
- 1 tl honing
- rodewijnazijn

Verwarm de oven voor en bak het stokbrood of de broodjes af als je het met wat brood eet.

Spoel eerst de linzen af met koud water totdat het water helder is. Als je dit niet doet komt er een aardige schuimlaag op het water en met het afspoelen voorkom je dit. Kook vervolgens de linzen volgens de verpakking. Meestal is dit zon 15-18 minuten, dus in de tussentijd kun je mooi de andere ingrediënten klaarmaken.  Je kunt natuurlijk ook voorgekookte linzen kopen als je weinig tijd hebt.  Deze moet je ook wel even afspoelen. Als de linzen op staan kun je de andere ingrediënten gaan klaarmaken die in de salade komen.

Bak de spekreepjes krokant. Als je gerookte kip gebruikt, dan kun je die in reepjes snijden. Zijn ze gebakken? Dan kun je de gehalveerde tomaatjes even kort aanbakken in de pan zodat het harde er een beetje af is. Het hoeft geen drap te worden, dus wel weer op tijd uit de pan halen.

Doe de linzen in een kom en doe hier de gorgonzola, spekreepjes en de fijngesnipperde rauwe uitjes bij. De linzen zijn nog warm, dus de gorgonzola kan mooi een beetje smelten zodat de salade wat smeuïger wordt. Schep nu voorzichtig de tomaatjes erdoor. Niet te ruw, anders gaan ze kapot. Breng op smaak met wat peper en zout.

Doe nog een paar schepjes rucola melange door de salade heen of een beetje naast de salade met wat dressing erover. De rest van de gorgonzola verdelen over de salade, wat dressing erover en klaar is je linzensalade met gorgonzola en spekjes of gerookte kip!

Deel dit recept:
fris en fruitig-koektoetje

Fris en fruitig koektoetje

 

Heb je eters en wil je een makkelijk en snel toetje maken? Dit is zo'n recept! Binnen 10 minuten kun je aanvallen. En ja, daarna zit je echt vol! Aardig vullend, maar wel fris, fruitig en hemels!

fris en fruitig-koektoetje

bestektoetje • 4 personen  •   10 minuten •  makkelijk en snel

-250 ml citroenyoghurt
- 250 ml yoghurt
- 1/2 pak bastognekoekjes
- fruit naar keuze. Bijv: aardbei, kiwi, mango, banaan, framboos, blauwe bes
- 4 lage glazen

benodigdheden:
Vijzel, keukenmachine, of deegroller

Verkruimel de bastognekoekjes met een vijzel, keukenmachine of een deegroller. Wel handig om de koekjes dan even in een plastic zak te doen. Je kunt ook de koekjes in de plastic zak fijn knijpen. Het hoeft niet helemaal verkruimeld te zijn. Verdeel vervolgens de bastognekruimels in de 4 glazen.

Meng de citroenyoghurt met de gewone yoghurt en schep dit in de glazen op de bastognekruimels. Misschien heb je teveel of te weinig, want de grootte van de glazen kunnen natuurlijk verschillen. Even uitvogelen dus en anders even wat bij maken.

Snijd als laatste het fruit klein en leg dit bovenop de yoghurt.
Leuk om voor de topping nog wat chocoladesnippers, poedersuiker of kaneel te gebruiken.

Bij dit toetje is het aan te raden het te maken en direct te serveren. Als je het eerder maakt en niet meteen serveert, dan wordt de bastogne zacht en drapperig.

Deel dit recept:
kleurrijke-groenteschotel

Kleurrijke groenteschotel

 

Wil je wat verrassends op tafel zetten en ook wat gezonds? Probeer dan eens deze kleurrijke groenteschotel! Makkelijk te maken en overal bij de te combineren. En eet je koolhydraatarm of koolhydraatbeperkt? Laat dan de aardappel weg en gebruik mozzarella of vervang de aardappel voor zoete aardappel. Lekker met een stukje vlees of als bijgerecht bij de BBQ.

kleurrijke-groenteschotel

bestekdiner • 2 personen  •   60 minuten •  vegetarisch

-2 grote aardappelen
-1 grote courgette
-1 aubergine
- 3 tomaten
-2 uien
-1 teentje knoflook

-geraspte kaas
-Provençaalse kruiden
-olijfolie
-peper en zout
-optioneel: mozzarella

benodigdheden:
-ovenschaal

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Snipper de ui en hak de knoflook en bak beide even in de pan totdat de ui glazig wordt.

Snijd de groenten in dunne plakken van zo'n 0,5 mm.

Vet de bodem van een middelgrote ovenschaal in met een beetje olijfolie. Bedek  vervolgens de bodem van de ovenschaal met het uien- en knoflookmengsel.

Zet de plakjes groente rechtop in de schaal op de bodem van ui en knoflook.Gebruik je ook mozzarella? Snijd deze dan ook in plakjes en zet deze tussen de groenten.

Strooi wat peper, zout en Provençaalse kruiden over de groentenschotel heen.

Pers 1 gepelde teen knoflook en meng met 3 el olijfolie. Giet de olie over de groenten. Dek de schotel af met aluminiumfolie. Zo voorkom je dat de bovenkant van de groente verbrand.

Bak de schotel in 45 minuten gaar en goudbruin. De laatste 20 minuten zonder aluminiumfolie. Strooi de de laatste 10 minuten nog wat kaas op de groenten. Kijk even goed of de groente zacht zijn geworden, want elke oven is anders. Misschien moet het nog iets langer!

Voila! Klaar is je kleurrijke groenteschotel!

Deel dit recept:
steamed_buns

Steamed buns met kip en ingemaakte rauwkost

 
steamed_buns

bestekdiner • 2 personen  •   30 minuten + wachttijd •

Voor de broodjes

- Vier stoombroodjes
- Twee kipfilets
- Hoisin saus
- Ketjap (3 el)
- Stukje gember (1 cm)
- 2 teentjes knoflook
- Sesamzaadjes

Voor de ingemaakte groenten
- Witte kool (200 gram)
- Een peen
- Half rood pepertje (optioneel)
- Rijstazijn (50 ml)
- Suiker (1,5 el)
- Peper en zout

Benodigdheden
- Stoommandje

Steamed buns met kip is op het moment één van mijn favoriete gerechten! Afgelopen zomer heb ik het een paar keer gemaakt als de bbq aanging, nadat ik het een keer bij familie gegeten had met buikspek. Dat heeft iets langer de tijd nodig, vandaar dat ik het met kip ben gaan proberen. Ga je het als hoofdgerecht maken, dan is het aan te raden wat meer steamed buns te kopen of er bijvoorbeeld Chinese tomatengroentesoep bij te maken. De steamed buns heb ik trouwens bij de toko gekocht, je zou ze ook zelf kunnen maken.

Rasp de peen julienne en doe dit met de witte kool in een kom. Als je van pittig houdt, kun je nu ook de rode peper erbij doen. Voeg de rijstazijn en suiker toe en breng op smaak met peper en zout. Doe de rauwkost in een weckpot en laat de smaken intrekken. Dit wordt het lekkerste als het even de tijd krijgt, een paar uur van tevoren kun je het zeker wel maken. Je kunt dit wel een poosje bewaren!

Voor de kip geldt; hoe langer in de marinade, hoe lekkerder. Maak de marinade door de gember fijn te snijden, de knoflook te persen en dit te mengen met de ketjap. Snijd de kipfilet in blokjes en voeg dit aan de marinade toe. Zet afgedekt terug in de koelkast.

Zet een pan met water op het fornuis en laat het water koken. Zet er een passend stoommandje op, leg een stukje bakpapier in het mandje en leg daar de broodjes op. Doe de deksel erop en stoom de broodjes gaar. Duurt ongeveer 10 minuutjes.

Bak intussen de kipfilet gaar. Snijd de steamed buns open, smeer er wat hoisin saus in, voeg wat ingemaakte groenten toe en vul als laatste het broodje met de kipfilet. Strooi er wat sesamzaadjes over en je hebt een heerlijk broodje!

Deel dit recept:
kip ovenschotel met groenten

Kip ovenschotel met groenten

 
kip ovenschotel met groenten

 

bestekhoofdgerecht •2 personen •   bereding 15 min/oven 30 min •  koolhydraatarm

- 2 kipfilets
- 2 paprika's, in ringen
- 1 rode ui, in ringen
- handje champignons, fijngesneden
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 400 gr tomatenblokjes uit blik
- 125 ml water
- 125 ml kookroom
- 2 handjes geraspte kaas
- 2 el Italiaanse kruiden
- 1 el paprikapoeder
- 1 blokje groente-/ of kippenbouillon, verkruimeld
- peper en zout
- eventueel wat  geroosterde pijnboompitjes

 Lekker met een salade of pasta!

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Snijd de groenten en zet dit even apart. Vet een ovenschaal in. Geen kleine ovenschaal, want er moet ook nog groenten bij. Strooi wat zout en peper op de kipfilets en bak even kort aan in de pan. Leg de kipfilets vervolgens in de ingevette ovenschaal.

Pak een grote pan en bak de paprika, uien en champignons totdat ze zacht zijn. Verdeel het over de kipfilets.

Fruit de knoflook even kort en voeg vervolgens het water en de tomatenblokjes toe. Voeg de Italiaanse kruiden, bouillonblokje, peper en zout toe en roer goed. Voeg na het roeren de kookroom toe en laat dit zachtjes pruttelen voor 5 minuten.  Na 5 minuten zie je dat het wat dikker is geworden en kun je de saus over de kipfilets en groenten gieten. Doe vervolgens de aluminiumfolie erover.

Zet de schaal in de oven voor 30 minuten. Zelf heb ik 15 minuten op boven- en onderwarmte gedaan en de laatste 15 minuten met geraspte kaas en zonder folie op de grillstand. Dus na 15 minuten de folie eraf halen en kaas erover strooien.  Zo onstaat er een lekker krokant korstje.

Je kip ovenschotel met groenten is klaar! Strooi nog wat pijnboompitjes over de kip en serveer met een lekkere eenvoudige salade of pasta! Erg lekker en voor ieder wat wils!

kip ovenschotel met groenten

Deel dit recept:

Salade met aardbeien, feta en pistachenootjes

 

besteklunch/diner • 2 personen  •   15 minuten •  salade

- een zak veldsla of andere sla naar keuze
- half bakje aardbeien
- een plak feta
- twee lente-uitjes
- een handje pistachenoten
- balsamico azijn
- olijfolie
- peper en zout

Aardbeien, feta, pistachenootjes.. op het oog misschien een gekke combinatie, maar de smaken komen heerlijk bij elkaar in deze salade!
Met en paar simpele ingrediënten tover je weer eens iets anders op tafel dan een standaard salade met komkommer en tomaat. De salade is zo klaar, je kunt ervoor kiezen om het als lunch of diner te eten, maar je kan het ook goed als bijgerecht serveren. Een gezonde salade, waar je weinig tijd aan kwijt bent, wie wil dat nou niet?! Zo maak je hem:

Snijd de aardbeien in stukjes, evenals de feta. Snijd ringetjes van de lente-ui. Pel de pistachenootjes en hak deze fijn met een groenten mes.Leg de veldsla in een schaal en verdeel de aardbeien en feta er over. Strooi de lente-uit over de salade heen. Drizzle er dan wat balsamico azijn en olijfolie over, gevolgd door peper en zout. Als laatste strooi je de gehakte pistachenootjes over de salade heen. Eet smakelijk!

PS. Kleine tip: Als de aardbeitjes nog wat zuur zijn, kun je honing over de salade doen!

Deel dit recept:
frisse romige wrap met gerookte kip en avocado.jpg

Frisse romige wrap met gerookte kip en avocado

 

Vandaag stond deze frisse wrap op het menu! In de zomer zijn de meeste mensen op zoek naar makkelijke, snelle en wat lichtere maaltijden. Dat zijn vaak gerechten met weinig of geen koolhydraten. Deze wraps bevatten natuurlijk wel wat koolhydraten, maar het is wel een lichte maaltijd! Het gerecht staat binnen 20 minuten op tafel en is een goed vullend lunchgerecht of avondmaaltijd. Eventueel kun je het aantal verdubbelen als je een grote eter bent.

De wraps kun je eventueel vervangen voor een omeletwrap als je liever koolhydraatarm wilt eten. 2 of 3 eieren aan 2 kanten bruin bakken en klaar is je omeletwrap! Eventueel kun je hier ook nog spinazie aan toevoegen. Kijk hier hoe je de omelet met spinazie maakt.

frisse romige wrap met gerookte kip en avocado.jpg

bestekhoofdgerecht/ lunch •2 personen •   20 minuten •  makkelijke/zomerse maaltijd

- 2 grote wraps of 4 kleine
- 250 gr Griekse Yoghurt of zure room
- 2 el Yofresh mayonaise
- 200 gr gerookte kip
- 1 avocado
- zakje julienne gesneden wortels
- 1 paprika, kleur naar keuze
- 1 tomaat
- 2 ronde plakjes zachte geitenkaas
- 1 ui, fijngesneden
- alfalfa
- geroosterde pijnboompitjes
- zout en peper

 Je kunt de wrap vervangen voor een omeletwrap als je liever koolhydraatarm wilt eten

Lekker met een groene salade

Makkelijk voor onderweg of op je werk

Snijd eerst alle ingrediënten, want dan kun je straks in een keer de wraps beleggen en serveren.

Doe de zure room of Griekse Yoghurt in een kom en voeg de Yofresh hier aan toe. Roer het en voeg wat peper en zout toe. Zelf heb ik nog wat citroensap toegevoegd, maar dit is niet perse nodig. Vervolgens doe je de helft van de wortel, ui, avocado, tomaat door de saus heen.

Verwarm de wraps en beleg ze met de saus in de lengte. Hierop leg je de paprika, gerookte kip, andere helft van de avocado, wortel, ui, tomaat, alfalfa, pijnboompitten en geitenkaas in brokjes.

Je frisse wrap met gerookte kip en avocado is nu klaar om te serveren! Snel klaar he?! Een ideaal gerecht voor de drukke dagen! Ook lekker met een groene salade erbij.

Deel dit recept:
Italiaanse Semifreddo met rood fruit

Frisse en zomerse Italiaanse semifreddo met rood fruit

 

Semifreddo betekent "half bevroren" en is een typisch Italiaans toetje. Semifreddo is een perfect gerecht voor deze warme zomerse dagen. Semifreddo is helemaal niet moeilijk om te maken en als het op tafel staat is het echt een mooi kleurrijk plaatje!

Italiaanse Semifreddo met rood fruit

bestekNagerecht  •   bereiding 45-60 min/ wachttijd min 8-12 uur •  Italiaans

-500 ml Griekse yoghurt
- 250 ml mascarpone
- 3 el poedersuiker, 6 el voor de zoetekauw
- 1 zakje vanillesuiker
- 3 el aardbeienjam
- volle hand frambozen
- volle hand aardbeien
-2 el granaatappel
- 50 gr witte chocola, grof gehakt in brokjes
-volle hand verse basilicumblaadjes

notencrunch
-125 g gezouten gepelde pistachenoten
-2 el suiker
-2 el water
-1 tl honing

Benodigdheden
-cakeblik
-vershoudfolie
-keukenmachine/ handmixer

Bekleed het cakeblik met bakpapier. Bekijk hier hoe je het beste een cakeblik kunt bekleden.

Schep de mascarpone en Griekse yoghurt in de kom van de keukenmachine en mix dit tot een luchtig geheel. Dit kan natuurlijk ook met een handmixer als je geen keukenmachine hebt. Voeg naar smaak poedersuiker toe. Wil je een frisse semidreddo? Dan voeg je 3 el poedersuiker toe. Wil je een wat meer zoete semifreddo? Dan voeg je 6 el poedersuiker toe. Smaken verschillen, dus het is belangrijk om tussendoor even te proeven!

Doe nu voorzichtig met een spatel de aardbeienjam door het mengel. Er ontstaat een soort swirleffect. Dit mag zo blijven, want het ziet er juist wel leuk uit!

Voeg de helft van de brokjes witte chocolade, aardbeien,frambozen en granaatappel toe aan de semifreddo.  De andere helft van de chocolade en fruit gebruikt je voor de garnering. Verdeel het mengsel  over het cakeblik en strijk de bovenkant glad.

Zet de semifreddo voor 8-12 uur in de vriezer. Liever niet langer, want dan is het wel erg hard.
Als je de semifreddo in de vriezer hebt gezet, kun je beginnen aan de notencrunch. Natuurlijk kun je dit ook nog maken voordat je de semifreddo uit de vriezer haalt. Wel even onthouden dat het notenmengsel nog hard moet worden, dus heeft wel even tijd nodig.
Hak de helft van de pistachenoten grof. Smelt in een steelpan de suiker met het water en de honing en laat op laag vuur zachtjes koken tot het bruin wordt. Voeg alle pistachenoten(hele en grof gehakte) toe en roer totdat het lekker gaat ruiken. Schenk het notenmengsel op een vel bakpapier en laat hard worden. Als het mengsel hard is, dan kun je het grof hakken.

Haal ongeveer 10 minuten voor het aansnijden uit de koeling en maak de semifreddo af met de notencrunch, witte chocolade, rood fruit en verse basilicumblaadjes. De basilicumblaadjes kun je eventueel kleiner scheuren.

En klaar is je Italiaanse semifreddo! Eet smakelijk!

Deel dit recept:
zomerse salade met spinazie, Italiaanse ham, geitenkaas en aardbeitjes

Zomerse salade met spinazie, Italiaanse ham, geitenkaas en aardbeitjes

 
zomerse salade met spinazie, Italiaanse ham, geitenkaas en aardbeitjes

besteklunch/diner • 2 personen  •   10 minuten •  healthy

-1 zak spinazie
-paar handjes aardbeitjes, in vieren
-zachte geitenkaas
-handje cherrytomaatjes, in vieren
-4 plakken prosciutto/bacon of andere Italiaanse ham
- handje ongezouten cashewnoten
- handje walnoten
- balsamicosiroop
-optioneel: bosbessen/avocado

Wat een heerlijke zomerse salade is dit! Deze salade kreeg ik van een collega en heb er zelf wat lekkere dingen aan toegevoegd en het resultaat is echt verrukkelijk! De tweede keer dat ik deze salade maakte, heb ik er nog avocado en bosbessen aan toegevoegd. Deze ingrediënten zijn ook erg lekker erbij, maar zonder is het ook net zo goed erg lekker.

Het is eigenlijk heel simpel! Leg de spinazie op een bord en leg alle andere ingrediënten op de spinazie. Maak de salade af met wat balsamicosiroop en je zomerse salade is klaar!

Eet smakelijk!

Deel dit recept:
makkelijke bbq recepten

BBQ recepten op een rij! Vlees, vegetarisch, salades en sausjes

 
Deel dit recept: