Latest Posts

Gevlochten paasbrood met gerookte zalm

Gevlochten paasbrood met gerookte zalm, geitenkaas en ei

 

bestekhoofdmaaltijd/lunch/bijgerecht/baksel  •   55 minuten •  Pasen

- 200 gr gerookte zalm
- blader -of pizzadeeg op rol (270gr)
- 1/2 rood uitje, fijngesnipperd
- 6 halfzacht gekookte eieren
- 1 losgeklopt ei
- 6 schijfjes zachte geitenkaas
- bosje dille, fijngehakt
- 1 ele kappertjes
- paar druppeltjes citroensap
- zout en peper

 Lekker met een salade en een soepje

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Fruit de uitjes eventjes aan in de pan.

Rol het bladerdeeg in de lengte uit op het aanrecht. Laat het bakpapier onder het deeg liggen.  Verdeel de gerookte zalm over het deeg. Leg de ui, geitenkaas, kappertjes, citroensap en dille in een verticale lijn in het midden. Nu kun je de 6 eieren er ook in een lijn op leggen. Doe er een beetje peper en zout over.

Nu vouw je de zalm over de eieren heen. Als je dat hebt gedaan, heb je alle ingrediënten nu in een verticale lijn liggen met de gerookte zalm eroverheen geklapt.

Snijd met een scherp mes het deeg in horizontale reepjes van 2 cm dik. Houd een ½ cm afstand van de vulling. Vlecht de reepjes om en om kruislings over de vulling. Bestrijk het deeg met het losgeklopt ei. Het is eigenlijk hartstikke makkelijk! Misschien kom je niet helemaal lekker uit met het vouwen, maar dan knijp je het een beetje bij elkaar zodat de rol wel dicht is aan het uiteinde.
gevlochten paasbrood
Bak nu het brood in het midden van de oven 35 minuten af tot het deeg goudbruin is.

En klaar is je heerlijke verse warme paasbrood! Geniet ervan!
gevlochten-paasbrood-met-gerookte-zalm

Deel dit recept:
zoete aardappel met broccoli

Groentehapje: zoete aardappel met broccoli en gehakt

 

Zoete aardappel met broccoli en gehakt

Zoete aardappel vinden kleintjes vaak hartstikke lekker! Het zit ook nog eens vol met vitamines en dit groentehapje is dus een goede keus om aan je mini te geven. Maar... waar combineer je zoete aardappel nou mee? Broccoli en gehakt dus!
Het makkelijke aan dit receptje vind ik dat je de zoete aardappel los kunt kopen als je het verder niet nodig hebt, en dus niet gelijk met een overschot zit. Of je koopt juist wat meer en maakt er een eigen hoofdgerecht van, zoals deze zoete aardappelschotel met gehakt!

 

Courgetti met tomatensaus en gehakt

bestekhoofdgerecht •4 porties •   15 minuten •   groentehapje

320 gram geschilde zoete aardappel
400 gram broccoli
160 gram gehakt

Het fijne aan het maken van groentehapjes is dat het allemaal niet zo ingewikkeld is. Je hebt in principe niet veel nodig!
Schil de zoete aardappel en snijd deze daarna in blokjes of plakjes. Was de broccoli en snijd deze in roosjes. Je kunt van de broccoli ook de steel gebruiken, hier zitten juist de vitaminen in en is dus zonde om weg te gooien. En in de steel zit het meeste gewicht.
Kook de zoete aardappel, voeg na een paar minuten de broccoli toe en kook alles tot het gaar is en laat het even uitlekken in een vergiet. Rul ondertussen het gehakt in een kleine koekenpan.
Prak of mix met de staafmixer de zoete aardappel en broccoli tot de gewenste dikte voor jouw mini. Als je echt een fijne structuur wil, kun je het gehakt ook mee mixen. Kan je mini al wat grovere structuren eten, dan kun je het gehakt gewoon door de zoete aardappel en broccoli heen scheppen.
Maak vier porties van het groentehapje, en je hebt je vriezer weer even aangevuld! Zelf vind ik deze bakjes van de Hema altijd handig, hoewel ze net een tikkie groter hadden gemogen... Ik plak er altijd een briefje op hoeveel er in zit, zodat mijn mombrain dat allemaal niet hoeft te onthouden.

Eet lekker weer mini's!

 

Deel dit recept:
cookie-dough

Cookie dough

 
cookie-dough

bestekkoekjes  •   10 minuten •  Holland

- 100 gr roomboter op kamertemperatuur
- 115 gr lichte basterdsuiker
- 60 gr kristalsuiker
- 225 gr bloem of amandelmeel
- 80 gr chocolade of chocolate chips
- 2,5 el melk
- tl vanille extract
- snufje zout
- optioneel: speculaaskruiden
- optioneel: ijs!

Als je bloem niet vertrouwt vanwege de eventuele kans op bacteriën, dan kun je ook amandelmeel gebruiken. Let op, dit zal wel wat anders smaken!

Snijd de chocolade in kleine stukjes. Je kunt natuurlijk ook voor chocolate chips gebruiken!
Vervolgens doe je de roomboter, lichte basterdsuiker en kristalsuiker in een kom en mix dit tot een geheel.  Daarna kun je de vanille en melk toevoegen. Ook weer even mixen. Voeg de bloem en het snufje zout als laatste toe en mix het weer. Nu wordt het wat kruimeliger.

Als laatste kun je de chocoladestukjes toevoegen. Je kunt ervoor kiezen om met je handen het deeg nog wat gladder en compacter te kneden. Hier heb ik zelf niet voor gekozen, maar het zo meteen in de pot gedaan. Lekker met wat ijs!

Je kunt de cookie dough een paar dagen bewaren in de koelkast. Het lekkerste is als het deeg op kamertemperatuur is. Eventueel kun je het ook in kleine porties invriezen.

Je kunt natuurlijk in plaats van chocolade ook bijvoorbeeld gekleurde hagelslag of m&m's gebruiken. Leuk voor een feestje!
cookie dough recept

Deel dit recept:
courgette_tomaat_couscous

Voor de baby’s! Couscous met courgette en tomaat

 

We kunnen er niet om heen... De Buuf-Baby's eten inmiddels lekker met ons mee, en flink ook! Het is soms best lastig om te bedenken wat je de mini's nu weer eens voor kunt schotelen. Wat mogen ze nou wel, wat mogen ze nou niet? Deze couscous met courgette en tomaat ging er bij de tweeling in ieder geval goed in.
Wij weten natuurlijk ook niet alles, maar we hopen dat de vaders en moeders onder onze volgers wat hebben aan onze recepten!

 

Courgetti met tomatensaus en gehakt

bestekhoofdgerecht •4 porties •   15 minuten •   vegetarisch

Flinke courgette

Aanvullen met cherrytomaatjes

Een kwart sjalot

50 gram couscous

50 gram kokend water

Wat olijfolie of roomboter

Weeg 50 gram couscous af en voeg daar 50 ml kokend water bij. Een klein beetje olijfolie of roomboter maakt de couscous wat lekkerder. Kijk trouwens altijd even op het pak of er misschien een andere bereidingswijze staat aangegeven.
Snijd van de courgette het kontje af en weeg de courgette. Ik ga voor vier porties altijd uit van 400 gram groenten. De courgette die ik gebruikte woog 270 gram, de sjalot was ongeveer 10 gram, dus heb ik nog 120 gram cherrytomaten toegevoegd.
Was de courgette en snijd in halve plakjes. Snipper de sjalot, was de tomaatjes en snijd door de helft.
Schep met een vork voorzichtig de couscous los.

Verhit wat olijfolie in een wok of koekenpan en fruit op laag vuur de sjalot. Voeg dan de courgette toe en bak deze mee totdat ze een kleurtje hebben. Doe de tomaatjes erbij en bak even mee.

Pureer het groentemengsel naar wens tot de juiste structuur voor jouw mini en voeg het toe aan de couscous. Eetse mini!
De overige porties zijn makkelijk om in te vriezen, handig om een voorraadje aan te leggen.

PS. Als je de sjalot te scherp vindt, laat je deze er natuurlijk gewoon uit!

Deel dit recept:
zoete aardappelschotel met gehakt

Zoete aardappelschotel met gehakt

 

Ik hoor de laatste tijd veel mensen die koolhydraatarm willen eten, maar niet zo goed weten wat ze dan kunnen maken om echt voor de hele avond verzadigd te zijn. Deze zoete aardappelschotel met gehakt vult erg goed en is makkelijk te maken! Je kunt ook zelf makkelijk ingrediënten toevoegen of vervangen.  Je kunt bijvoorbeeld ook courgette gebruiken ipv aubergine. En als je wat over hebt van deze schotel kun je het gewoon invriezen!

Courgetti met tomatensaus en gehakt

bestekhoofdgerecht •4 personen •   30 minuten •   koolhydraatarm

-750 gr zoete aardappel
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 500 gr mager gehakt
- 1 aubergine
- 1 paprika
- handje champignons
- 400 gr tomatenblokjes
- 3 tl komijnpoeder
- 3 tl chilipoeder
- 1 boullionblokje
- feta, verkruimeld
- handje cashewnoten
- optioneel: geraspte kaas

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Schil de zoete aardappelen, snijd ze in even grote stukken en kook ze in 15 a 20 minuten gaar. 

Snijd de ui en knoflook fijn, aubergine in blokjes, paprika in blokjes en champignons in reepjes. 

Verhit een pan en rul het gehakt. Na een minuutje kun je de ui en knoflook toevoegen. Bak dit even en voeg daarna de aubergine, paprika, champignons, komijnpoeder en chilipoeder toe. Bak dit gaar en voeg vervolgens de tomatenblokjes en het bouillonblokje toe. Proef het mengsel even en voeg naar smaak nog wat kruiden toe. Laat het op zacht vuur nog even een paar minuten sudderen. 

Giet de aardappelen af, stamp ze fijn tot puree. Of je kunt natuurlijk een keukenmachine gebruiken die het tot puree maakt. 

Vet een ovenschaal in en verdeel het gehakt over de bodem. Schep vervolgens de puree erover en maak het met de bolle kant van een lepel glad. Als laatste voeg je fetakaas en cashewnoten toe. Dit is naar eigen smaak, dus de hoeveelheid mag je zelf bepalen! Zelf had ik nog wat geraspte kaas over, dus dat heb ik er ook nog overheen gedaan en dat zorgt voor een lekker knapperig korstje. 

Zet de schotel nu voor 20 minuten in de oven en de laatste 5 minuutjes even op de grillstand voor een lekker krokant korstje!

 

Deel dit recept:
knapperige kletskoppen

Knapperige kletskoppen

 
knapperige kletskoppen

bestekkoekjes  •   15 minuten •  Holland 

- 60 gr roomboter
- 125 gr bruine suiker
- 50 gr bloem
- 50 gr pinda's of blanke amandelen
-  1/2 tl kaneel
- 3 el water of melk
- snufje zout

Verwarm de oven voor op 180 graden. Je hebt een bakplaat nodig voor de koekjes, dus bekleed die alvast met bakpapier. Als je toevallig 2 bakplaten hebt, dan zou ik er zeker 2 gebruiken. Als de ene lading koekjes in de oven zit, kun jij mooi de volgende klaarmaken.

Hak de amandelen of pinda's grof. Doe de bloem, kaneel en het zout in een kom en meng het door elkaar. Doe vervolgens de roomboter in een steelpannetje en laat het smelten.  Als het gesmolten is kun je het van het vuur afhalen en de suiker erbij doen. Roer net zolang totdat het een glad mengsel is en er geen klontjes meer te zien zijn. Vervolgens kun je de pinda's of amandelen erbij doen en weer goed roeren totdat het wat dikker wordt.

Je kunt nu met behulp van twee theelepeltjes hoopjes maken op je bakplaat van ongeveer 3cm. Het zal nog erg uitlopen, dus denk niet dat het te klein is!  Ik maakte 9 hoopjes op de bakplaat. Dan hebben ze weinig kans om elkaar te raken.

Bak ze in ongeveer 7 minuten bruin. Blijf de eerste keer er even bij, want elke oven is anders! Je ziet snel genoeg dat de koekjes gaan verkleuren en klaar zijn. 

Het is zo'n makkelijk recept en ook binnen no-time klaar! Geniet van je knapperige kletskoppen!

Deel dit recept:
bananenbrood met mango en pure chocolade1

Healthy bananenbrood met mango en pure chocolade

 
bananenbrood met mango en pure chocolade1

bestektussendoortje •circa 10 plakjes •   60 minuten •  healthy

- 3 rijpe bananen
- 150 gr havermout of meel
- 3 middelgrote eieren
- 1,5 tl bakpoeder
- handje noten naar keuze
- halve mango in kleine stukjes 
- pure chocolade in kleine stukjes
- 2 el honing
- snufje zout
- koekkruiden
- optioneel: eetlepel pindakaas
-----------------------------------------
- keukenmachine
- bakblik
- bakpapier

TIP! Je kunt het brood ongeveer 5 dagen buiten de koelkast bewaren in  aluminiumfolie.

Je kunt het ook in plakjes in  de vriezer bewaren. Handig om mee te nemen naar je werk of voor onderweg!

Verwarm de oven voor op 170 graden (hetelucht). 

Snijd de mango in kleine stukjes en hak de chocolade in kleine brokjes. Laat dit even links liggen, want dit gebruiken we later.
 
Bekleed de cakevorm met bakpapier om te voorkomen dat het beslag aan de vorm blijft plakken.
Kijk hier hoe je dat makkelijk kunt doen. 

Doe de havermout als eerste in de kom en maak het fijn tot meel.  Voeg daarna alle andere ingrediënten in een kom en mix dit tot een glad beslag. Doe nu de chocoladestukjes erbij en roer het met een spatel om.  Giet het beslag voor de helft in de cakevorm. Voeg de mango toe en giet de rest erover.

Verwarm eventueel een eetlepel pindakaas en smeer dit nog voorzichtig over het beslag in het midden.

Zet in het midden van de oven en bak nu voor 50 a 55 minuten op 170 graden.

Voila! Je healthy bananenbrood met mango en pure chocolade is klaar!

bananenbrood met mango en pure chocolade

Deel dit recept:
gevlochten kaneelbrood

Gevlochten kaneelbrood

 
gevlochten kaneelbrood

bestekbrood  •   bereidingstijd 1,5 uur/ oventijd: 30 min •  Holland 

Brood:
- 200 gr bloem
- 1/2 tl zout
- 1 zakje gedroogde gist
- 120 ml lauwe melk
- 1 el lichtbruine basterdsuiker
- 30 gr gesmolten boter
- 1 eidooier

Vulling:
- 50 gr zachte boter
- 5 el lichtbruine basterdsuiker
- 3 tl kaneel

Doe de melk, suiker en gister in een kom en laat eventjes staan. Als er belletjes ontstaan kun je de rest van de ingrediënten toevoegen. Dus de bloem, zout en eidooier. Voeg beetje bij beetje de zachte boter toe. Kneed dit met je handen 15 minuten totdat er een mooie egale deegbal ontstaat.  Je kunt het natuurlijk ook met een machine kneden. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Als je in de bal duwt, zou het een beetje terug moeten veren. Weet je niet of het deeg goed gekneed is? Vet je handen in met wat zonnebloemolie, neem een bolletje van het deeg af en trek dat al ronddraaiend voorzichtig uit tot een vliesje. Scheurt het deeg snel dan is het nog niet goed gekneed. Bekijk hier de video. Geen extra bloem toevoegen! Het wordt vanzelf minder plakkerig tijdens het kneden.

Leg de deegbal in een ingevette schaal en leg er een natte theedoek overheen. Zet het op een tochtvrije plek en laat het zon 1 tot 1,5 uur rijzen. Het deeg zou nu verdubbeld moeten zijn.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Rol het deeg uit tot een mooie en vooral dunne rechthoekige plak van ongeveer 45 x 35 cm. Hoe dunner, hoe meer laagjes kaneel.

Nu gaan we de vulling maken. Dit kun je op 2 manieren doen:
Verwarm hierna de boter, suiker en kaneel in een steelpannetje en smeer dit vervolgens uit over de deegplak. De boter moet niet helemaal gesmolten zijn! Ik smeer het meestal uit met de bolle kant van de lepel. Bewaar een klein beetje voor later. Ook kun je zachte boter op de plak smeren en daar de suiker en kaneel overheen doen ipv het eerst te verwarmen. Kan allebei! 
deeg kaneelbrood

Rol vervolgens het deeg op en leg de naad naar beneden, dus op je werkblad. Snijd de deegrol doormidden met een scherp mes. Leg beide helften kruislings over elkaar heen, want zo krijg je een mooie vlecht. Haal de uiteinden naar elkaar toe en zo ontstaat er een krans. Probeer de uiteinden een beetje aan elkaar te krijgen. Bestrijk het brood met het overgebleven kaneelboter.kaneelbrood vlechten hoe kaneelbrood vlechten

Zet het gevlochten kaneelbrood nu in de oven. Je bakt het brood in 20 a 25 minuten gaar op 200 graden. 

Het lekkerst is om het kaneelbrood nog warm te eten. Kaneelbrood blijft niet heel lang vers, dus het is aan te raden om het snel op te eten ;). 
Bewaar dit brood  in een papieren zak, een theedoek of in een broodtrommel. Om de korst weer knapperig te krijgen kun je het even voor 5 minuten opwarmen in een oven van 200 graden. 

Deel dit recept:
spinazie omelet met gerookte zalm

Koolhydraatarme spinazie omeletwrap met gerookte zalm

 

Deze spinazie omeletwrap met gerookte zalm is een perfect gerecht voor de lunch of avondmaaltijd. Het staat erg snel op tafel, is koolhydraatarm en ook nog eens gezond. Je hoeft geen chefkok te zijn voor deze omeletwrap, dus iedereen kan het maken! 
Ben je geen visliefhebber? Je kunt de gerookte zalm vervangen voor kip. Wij hebben ook een andere variant met kip! Bekijk 'm hier.

spinazie omelet met gerookte zalm

bestekhoofdgerecht/ lunch •1 persoon •   10 minuten •  koolhydraatarm

- 3 eieren
- 3 handjes spinazie
- Philadelphia light
- gerookte zalm
- handje cherrytomaatjes
- paar fetablokjes
- halve avocado
- geroosterde pijnboompitjes
- zout en peper
- optioneel: rucola

 Deze wrap is zowel warm als koud te eten.
Makkelijk voor onderweg of op je werk.
Bekijk hier het recept met kip.

Ik begin meestal eerst met alle ingrediënten te snijden en klaar te zetten voordat ik begin met de omelet, want die koelt altijd snel af.

Doe 3 eieren in een kom. Kluts dit en voeg wat peper en zout toe.

Giet een beetje olijfolie in de pan. Vervolgens kun je 2 handjes spinazie in de pan doen en heel even kort aanbakken. Vervolgens doe je de geklutste eieren erbij. Het vuur niet te hoog! Het is handig als je een deksel hebt voor op de koekenpan, want zo is de bovenkant eerder gaar. Als de bovenkant gaar is, dan schuif je de omelet op de deksel en keer je 'm zo weer om in de koekenpan. Nu ligt  de bovenkant onderop. Als de omelet klaar is schuif je 'm op je bord.

Je smeert Philadelphia op de hele omelet. Beleg verder de andere ingrediënten op 1 helft van de omelet, want uiteindelijk sla je 'm dubbel. 
Je koolhydraatarme spinazie omeletwrap met gerookte zalm is klaar, eet smakelijk!

Deel dit recept:
Courgetti met tomatensaus en gehakt

Courgetti met tomatensaus en gehakt

 

Courgetti is helemaal hip! Een 'spaghetti' van slierten courgette. Deze kun je rauw, gekookt of gebakken eten.  Je vervangt de pasta dus door courgette. Stuk gezonder dan pasta waar natuurlijk veel koolhydraten en dus suiker in zit. Ik eet zelf de courgette altijd rauw met dit recept, want zo blijft het lekker knapperig! Je kunt het eventueel ook met de saus mee laten garen, koken of roerbakken. Check hieronder snel het recept voor courgetti met tomatensaus en gehakt. Je maakt de courgetti met de 'Spirelli' waar je lange dunne slierten mee kunt draaien. Eventueel kun je ook met een mandoline plakken snijden en deze weer verticaal snijden, maar dit is wel wat meer werk.

Courgetti met tomatensaus en gehakt

bestekhoofdgerecht •2 personen •   30 minuten •   koolhydraatarm

- spirelli spiraalsnijder, te koop bij Fonq en Bol.com of de lokale kookwinkel
- 1 courgette
- 200 gr zelfgemaakte tomatensaus, gezeefde tomaten of uit pot
- 300 gr mager of extra mager gehakt
- 1 ui, fijngesneden
- 1 knoflookteentje, fijngesneden
- handje pijnboompitjes, geroosterd
- 1 paprika
- 1 el. Italiaanse kruiden
- peper en zout
- olijfolie
- optioneel:  handje champignons
- optioneel: geraspte kaas

Begin met het snijden van de courgette met de Spirelli.  Was de courgette en snijd de uiteinden eraf en draai de courgette in de Spirelli. Draai de hele courgette op en doe even in een schaaltje.

Hierna fruit je even  de knoflook en ui in een pan. Vervolgens doe je het gehakt erbij en rul je dit.  Voeg de paprika toe en bak dit ook even mee. Als je ook champignons wilt toevoegen kun je dit beter even in een apart pannetje bakken, want het geeft veel vocht af en dan kun je dat nog even afgieten. Als dit gaar is doe je de tomatensaus, Italiaanse kruiden, peper en zout erbij.
Laat dit even op een laag vuur warm worden. Rooster nu nog eventjes de pijnboompitjes in een pannetje.

Verdeel vervolgens de courgette slierten op het bord.  Je kunt er ook voor kiezen om de courgetti door de saus even mee te laten garen . Als de saus is opgewarmd kun je deze op de borden serveren en garneren met pijnboompitjes en geraspte kaas.

Klaar is je courgetti met tomatensaus en gehakt, eet smakelijk!

courgetti spirelli
Deel dit recept: