Hoofdgerecht, Laatste post, Lunch, Vega
comments 3

Bietenburger met havermout, geitenkaas en fris sausje

Print


Bietenburger met havermout, geitenkaas en fris sausjeHet recept voor de vegetarische Buuf’s bietenburger met havermout, geitenkaas en fris sausje

Ik had al een paar keer vegaburgers/ groenteburgers op internet langs zien komen. Vooral die bietenburgers vond ik er altijd zo mooi uitzien op foto’s. Dat wilde ik ook nog wel een keer maken! Dat is gewoon al een lust voor het oog :). Vorige week had ik bieten uit mijn vader(Aadje) zijn moestuin gekregen. Ik had meteen het idee om hier bietenburgers van te maken. Natuurlijk wel even tricky, aangezien mijn vriend en ik normaal gesproken onder een burger een stuk vlees verstaan ;).  Ik heb nog wel even na zitten denken over de ingrediënten. Ik wilde niet een te overheersende zoete bietensmaak, dus het sausje was nog even spannend! Wij vonden deze vegetarische bietenburger erg smakelijk, boven verwachting lekker! De zoetige smaak van de bietjes in combinatie met de rucola en de frisse saus is echt heerlijk. Ook wel fijn dat je gewoon lekker gezond bezig bent met deze burger! Hieronder het recept voor de burger.

Bietenburger met havermout, geitenkaas en fris sausje

Wat heb je nodig voor de bietenburger voor 2 personen:

  • 2 rauwe bieten a 200 gram
  • 50 gram havermout
  • blikje zwarte bonen a 150 gam ( klein blikje Bonduelle)
  • 1 ui
  • halve paprika
  • 2 knoflookteentjes
  • 2 augurkjes
  • 100 gram zachte geitenkaas
  • paprikapoeder
  • chilivlokken
  • peper en zout
  • Optioneel: geraspte wortel
  • Optioneel: komijnzaad

Wat heb je nodig voor de opmaak?

  • 2 sesambolletjes afgebakken (eventueel glutenvrij)
  • rucola
  • tomaat
  • optioneel: alfalfa

Wat heb je nodig voor de avocado-en tomatensaus?

  • halve avocado
  • 10 zongedroogde tomaatjes
  • 1 knoflookteentje
  • 3 eetlepels YoFresh (eventueel Zaanse mayo met rode deksel, glutenvrij)
  • Optioneel: 5 kappertjes
  • Staafmixer of echt alles heel fijn snijden 😉

Hoe maak je het?

Voordat je begint kun je het beste de bietjes schillen en alvast fijn raspen. Ik heb ze zelf in de keukenmachine gedaan, als je dit niet hebt kun je het ook fijn snijden met de hand. Hou de geraspte bietjes even apart.

Snijd de ui, paprika en knoflook heel fijn en doe het in een kom.

Doe de uitgelekte zwarte bonen, zachte geitenkaas, havermout en de augurkjes in de keukenmachine en mix dit tot een massa. Als je geen keukenmachine hebt, kun moet je dit toch echt met je handen doen ;). De augurkjes wel even fijn snijden.

Doe de ui, paprika en knoflook in een pan en bak dit totdat de ui glazig is. Voeg vervolgens de geraspte bietjes toe en laat dit even 2 minuten zachtjes pruttelen. Daarna het mengsel van de zware bonen, geitenkaas, havermout en augurkjes toevoegen. Voeg als laatste de chilivlokken, paprikapoeder, komijnzaad, peper en zout toe. Roer het door elkaar. Het wordt wel een dikke massa, maar dat hoort!

Vervolgens even laten afkoelen, nu kun je mooi even de saus maken!
Doe de avocado, zongedroogde tomaatjes, kappertjes, knoflook, en YoFresh in een beker/ kan en maak het klein met een staafmixer. Ik heb het nog een klein beetje grof gehouden, puur omdat ik dat wel lekker vind. Er zit een goede knoflooksmaak aan en ja ik vind dat juist wel lekker, maar als je er niet van houdt kun je het beter weglaten, want het zit ook al in de burger.

Als het bietenmengsel is afg

ekoeld kun je hier burgers van maken met je hand. Als het mengsel nog wat te nat en te kleverig is, kun je ook nog een klein beetje havermout toevoegen.

Verhit een grillpan en grill de bietenburger ongeveer 5 minuten aan elke kant. Je kan ze ook in een gewone pan doen met wat olie.  Er moet een beetje een korstje op komen. Als dat gebeurt, dan  gaat het goed. Wel opletten dat het niet verbrand;).

Serveer de bietenburger met een lekker knapperig en vers sesambroodje. Dit is echt een goede combinatie vind ik zelf! Snijd het broodje doormidden. en smeer wat avocado-en tomatensaus op de onderkant. Leg daar wat rucola op, niet te weinig! Doe de bietenburger er vervolgens op en daarop nog wat saus. Daar doe je weer twee dungesneden plakjes tomaat op, wat geraspte wortel(had ik toevallig nog in huis) en als laatste alfalfa. De bovenkant van het broodje kan erop en voilà je vegetarische bietenburger met havermout, geitenkaas en een heerlijke avocado-en tomatensausje is klaar om geserveerd te worden! En wat een mooi kleurrijk gerecht, zeker een paar foto’s waard.

Geniet van deze heerlijke vegetarische bietenburger met havermout, geitenkaas en een fris sausje, eet smakelijk!
Bietenburger met havermout, geitenkaas en fris sausje

Deel dit recept:
 

3 Comments

  1. Pingback: 5 veganburgers die je heel makkelijk zelf maakt

  2. Pingback: 5 vegan burgers die je heel makkelijk zelf maakt

  3. Marry says

    Ik heb ze gemaakt vandaag, maar het was gokken voor hoeveel personen dit recept was aangezien dat er niet bij staat. Omdat er gesproken wordt over 2 broodjes ben ik er vanuit gegaan dat het voor 2 personen was, dus ik heb het dubbele gemaakt.

    Er staat alleen ook niet bij hoeveel geitenkaas erin moet?

    En helemaal onderaan het recept gaat het over feta ipv geitenkaas?

    Ik heb zelf wat dingen gegokt en anders gedaan en het was lekker, maar ik denk wel dat jullie dit recept nog wat kunnen verbeteren/ verfijnen 😉

     

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.