Hoofdgerecht, Laatste post, Zonder pakjes en zakjes
comments 3

Indiase curry kip zonder pakjes en zakjes

Print
indiase curry zonder pakjes en zakjes

Vandaag Indiase curry kip zonder pakjes en zakjes, lekker! Curry is een stoofachtig gerecht uit India met groenten, vis of vlees. In het noorden van India vrij mild, dik en stevig, in het zuiden vaak heel pittig en waterig dun. Het woord curry of kari staat oorspronkelijk voor pittige saus. De basis voor elke curry is een masala: een mengsel van specerijen en kruiden. Dit recept is een wat mildere versie en zo lekker!


Wat heb je nodig voor 4 personen?

  • 600 gram kipfilet
  • 3,5 eetlepels garam masala
  • 3 theelepels chilipoeder
  • 1 eetlepel gember, fijngesneden of fijn geraspt
  • 2 teenjes knoflook, fijngehakt
  • halve bos koriander, fijngesneden
  • 250 gram yoghurt, evt. soja yoghurt
  • 2 uien, 1 in ringen en 1 fijngesnipperd
  • 1 rode paprika, grof gesneden
  • 340 ml passata (tomatensaus)
  • 80 ml kokosmelk
  • zout
  • Rijst naar keuze
  • optioneel: 2 handjes erwten
  • optioneel: 2 handjes cashewnoten

Garam masala is een geroosterd mengsel van verschillende specerijen. Het recept is afkomstig uit India en is makkelijk zelf te maken! Ook te koop in de grotere supermarkten (AH, Jumbo) en sowieso bij de toko (blauw met paars zakje). Hieronder zie je hoe je het zelf kunt maken!

 Garam masala Jonnie Boer ahgaram masala toko

Eenvoudig recept garam masala:

  • 1 eetlepel komijnpoeder
  • 1 eetlepel korianderpoeder
  • 2 theelepels zwarte peper
  • 2 theelepels kardemompoeder
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 1/2 theelepel kruidnagelpoeder

Er bestaan verschillende recepten voor garam masala. Dit is de eenvoudige versie die ik zelf heb gemaakt en die is heel makkelijk om te maken! Je mengt dit alles door elkaar en klaar is je garam masala!

Tijd om de Indiase curry te gaan maken!

Ik heb zelf de marinade een dag eerder gemaakt, maar je kunt dit ook gewoon overslaan en de kip meteen in de oven laten garen met de marinade zodat je er geen twee dagen over hoeft te doen.

Marinade (eventueel de dag ervoor maken)
Meng 1,5 eetlepel garam masala, 1/2 eetlepel gember, 1 teentje knoflook, 170 gram yoghurt en wat zout in een grote kom.
Voeg de uienringen (niet de gesnipperde ui!), paprika en de in stukken gesneden kip toe.
Nu is de marinade klaar. Laat het eventueel een nacht afgedekt in de koelkast staan en als je daar geen tijd voor hebt kun je het meteen in de oven doen.

Verder met het recept…
Verwarm de oven voor op 220 graden.

Fruit de gesnipperde ui voor een minuutje en voeg daarna 2 eetlepels garam masala, 1/2 eetlepel gember en 1 teentje knoflook, 3 theelepels chilipoeder en de fijngesneden koriander toe. Klein beetje koriander overhouden voor de garnering 🙂

Kook dit 1 minuutje en voeg dan 50 ml water en de tomatensaus/passata toe. Laat dit ongeveer 10 minuutjes pruttelen op laag vuur.

ia, Palatino; font-size: 12pt;">Voeg hierna de kokosmelk toe, resterende yoghurt en de erwtjes toe

 Leg de gemarineerd kip in een ovenschaal of op een bakplaat en zet dit voor 20 minuten in de oven.

Kook de rijst ondertussen volgens de verpakking.

Als de kip gaar is meng je dit door de groenten en saus en schep je het geheel even om. Proef het meteen even! Als je het wat pittiger wilt, doe er dan nog wat chilipoeder door. Of juist wat milder? Doe er dan nog wat yoghurt doorheen, maar niet teveel want dan gaat de smaak van de curry weg!

Serveer dit met de rijst en strooi er nog wat cashewnoten op en wat koriander voor de garnering.

Eet smakelijk!

Deel dit recept: