Hoofdgerecht, Laatste post
Leave a comment

Pittige hutspot met kipshoarma

Op 3 oktober is het weer Leids Ontzet in Leiden. Ieder jaar wordt met Leids Ontzet op feestelijke wijze herdacht dat op 3 oktober 1574 een einde kwam aan de maandenlange Spaanse belegering van de stad. Op dat moment was prins Willem van Oranje  met zijn watergeuzen aan de macht. Nadat de Spaanse troepen de belegering hadden opgegeven werden de hongerige Leidenaren door de watergeuzen getrakteerd op haring en wittebrood. In het verlaten legerkamp van de Spanjaarden ontdekte de weesjongen Cornelis Joppenszoon de hutspot van pastinaak, uien, wortelen en vlees. Een traditie is geboren! Vanaf de 16e eeuw wordt elk jaar op 3 oktober hutspot en wittebrood met haring gegeten!
Ben je benieuwd geworden naar het uitgebreide verhaal? Bekijk dan deze link. Erg interessant!
Zelf wonen wij natuurlijk niet in Leiden, maar wel heel vlakbij. Wij eten daarom ook deze week een lekkere hutspot met een moderne twist! Wij hebben voor jou hier het recept voor pittige hutspot met kipshoarma! Als je zelf niet van pittig eten houdt, dan kun je natuurlijk ook de tabasco weglaten.
Courgetti met tomatensaus en gehakt

bestekhoofdgerecht •4 personen •   30 minuten •

-1 kilo kruimige aardappelen, gekookt
-1 kilo hutspotgroenten
(500 gr uien en 500 gr winterpeen)
-2teentjes knoflook, gehakt
-2 zoete puntpaprika's
-400 a 500 gr kippendijfilet shoarma (of zelf kruiden)
-1 el tabasco
-scheut melk
-zout en peper
-optioneel: jus en roomboter

Kook de kruimige aardappelen 20 minuten.

Kruid je zelf de kip? Snijd deze dan als eerste en doe dit in een schaal met wat olijfolie en shoarmakruiden. Zo kan het eventjes intrekken.

Snijd de winterpenen, uien en knoflook fijn. Bak dit in een pan voor zon 10 min op niet al te hoog vuur. Voeg ook de tabasco toe.

Ondertussen kun je de paprika's in reepjes snijden. Bak de kip en paprika in een pan.

Als de aardappelen gaar zijn kun je deze gaan stampen. Maak het met wat melk smeuïg.  Ik voeg vaak nog een klontje roomboter toe voor de smaak, maar dit is niet perse nodig. Als de stampot een geheel is geworden kun je de groenten erbij doen. Schep even om totdat het 1 massa is. Strooi nog wat zout en peper over de hutspot en proef het even en voeg zo nodig nog wat toe.

Serveer de hutspot op een bord met de kipshoarma ernaast. Je zou eventueel ook nog wat jus kunnen maken, maar ik vond dat zelf niet nodig.

Geniet van je heerlijke oer-Hollandse pittige hutspot met kipshoarma in een modern jasje!

Deel dit recept:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.