Hoofdgerecht, Laatste post
Leave a comment

Quiche met ui en gorgonzola

We hebben een echt winters recept voor jullie; quiche met ui en gorgonzola. Deze hartige taart kun je eventueel ook de ochtend of middag ervoor klaarmaken, lekker makkelijk dus! Deze quiche is ook vegetarisch mogelijk. De spekreepjes weglaten en je hebt een vegetarische quiche. Deze quiche is erg lekker met een luchtige salade!

Courgetti met tomatensaus en gehakt

bestekhoofdgerecht •3 a 4 personen •   25 min bereiden/ 55 min oven

-6 plakjes bladerdeeg
-3 middelgrote eieren
-150 gr gorgonzola, in kleine stukjes
- 2 grote rode uien, in ringen
-2 a 3 witte uien, in ringen
-1 pakje(125 gr) spekjesreepjes, gebakken
-paar takjes tijm
-handje cherrytomaatjes, gehalveerd
-zout en peper naar smaak

Wil je de quiche van te voren klaarmaken? Laat de quiche helemaal afkoelen en zet hem afgedekt in de koelkast. Verwarm de quiche met aluminiumfolie erover voor 15 -20 minuten op 160 graden.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Haal de 6 plakjes bladerdeeg uit de diepvries en laat ontdooien. Vet de quichevorm in met een beetje bakspray.

Bestuif je werkblad met een beetje bloem. Als de plakjes bladerdeeg ontdooid zijn, leg je ze op elkaar zoals je op de afbeelding hieronder kunt zien.
vorm bekleden met bladerdeeg2

Pak een deegroller en rol het deeg uit tot je een grote plak krijgt. De plak moet groter dan de vorm zijn, omdat je natuurlijk ook de opstaande randen moet bekleden. Leg de deegroller op de plak en rol de plak een beetje over de deegroller en til het boven de vorm en rol het een beetje uit. Druk de bladerdeeg in de vorm. Het overtollige deeg wat over de rand hangt haal je weg.
vorm bekleden met bladerdeeg
vorm bekleden met bladerdeeg1

We gaan de bodem nu eerst zonder de vulling blind bakken. Je zorgt er met blind bakken voor dat de bodem al goed gaar is en niet teveel gaat rijzen, maar plat blijft.
Prik nu wat gaatjes met een vork in de bodem en de zijkant van de vorm. Leg hier vervolgens
een vel bakpapier op en vul dit met bakbonen, rijst, gewone bonen of linzen. Als het maar gewicht heeft! Je kunt na het blind bakken de bonen, linzen of rijst niet meer gebruiken, dus het is aan te raden dit te bewaren voor de volgende keer blind bakken.
Als de je vorm gevuld hebt, dan kun zet je de vorm voor 10 a 15 minuten in de voorverwarmde oven op 200 graden. Haal het bakpapier en vulling eruit en bak nog 1o minuten af in de oven.
blind bakken

Als de vorm in de oven staat, kun je de uien gaan bakken. Ik heb een paar ringen apart gehouden voor op de bovenkant van de quiche. Puur voor het mooie, maar als dat je niet veel uitmaakt kun je die ook gelijk meebakken. De mooie ringen bak je nog even apart, zodat ze heel blijven. Je kunt ook gelijk de spekjes bakken in een andere pan. Dep de spekjes even droog zodat het meeste vet eraf is en zet opzij. Ook de uien kunnen uit de pan en opzij gezet worden.

Klop 3 eieren los in een kom en voeg daar de gorgonzola, spekjes, zout en peper aan toe.
Je vulling voor de quiche is klaar.

Haal de quichebodem uit de oven. Laat de oven aan staan, want de quiche moet natuurlijk zo weer terug de oven in! Vul de quichevorm nu met de gebakken uien. Houd de mooie ringen nog even apart.  Giet het eimengsel over de quiche en maak de quiche af met de uienringen aan de buitenkant en in het midden de cherrytomaten. Om de blaadjes van een takje tijm te verwijderen, houdt je het takje met één hand aan de bovenkant vast, met de andere hand ga je over het takje naar beneden. De blaadjes zullen gemakkelijk loslaten. Breng op smaak met zout en peper.

Zet de quiche met ui en gorgonzola voor 35 minuten in de oven.
Ondertussen kun je een lekkere en lichte salade maken, dat is er erg lekker bij!

Wil je de quiche van te voren klaarmaken? Laat de quiche helemaal afkoelen en zet hem afgedekt in de koelkast. Verwarm de quiche met aluminiumfolie erover voor 15 -20 minuten op 160 graden. 

Deel dit recept:
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.