Foodfacts, Wist je dat? Eetweetjes!
comments 2

Eitje!

Print
5187646356_787a8fa4e0_b

Nederland is echt een ei-land. In Nederland worden gemiddeld 10 miljard eieren geproduceerd! Gemiddeld eten we zo’n 185 eieren per persoon per jaar. Driekwart daarvan zijn hele eieren. De rest is verwerkt, onder meer in koekjes, mayonaise en eiersalade.

Waar is ei goed voor?
Ei wordt al heel lang gegeten.  Ze bevatten veel voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en eiwitten. In de eidooier zit ook cholesterol, wat de kans op hart- en vaatziekten wel wat verhoogt. Het eten van drie eieren per week past in een gevarieerde voeding. Over de lijn hoeft niemand zich druk te maken, want een ei van 60 gram bevat 85 kcal. Eieren geven juist voor langere tijd een verzadigd gevoel. Zo is er minder behoefte aan snacken tussendoor en dat helpt weer het gewicht op peil te houden. Ideale voeding dus om af te vallen!
Eieren passen in een gezonde voeding en vallen daarom in de Schijf van Vijf. Ze horen bij vak 3. Dit is het vak waar ook zuivel, vlees, vis en vleesvervangers toe behoren.

Waarom is het ene ei wit en de ander bruin?
 Je kunt aan de kip zien of ie een bruin of een wit ei legt: want kippen met rode oorlellen leggen een bruin ei en kippen met witte oorlellen een wit ei! Geinig he?
Foto-SCQCDJID-D

Hoe kan ik mijn eieren het beste bewaren?
Wanneer je eieren in de koelkast bewaart verkleint het risico op salmonellabesmetting. Bovendien drogen de eieren minder snel uit in de koelkast. Dan moet je ze wel in de doos bewaren.
Met de punt naar beneden blijven eieren langer goed. Eieren nemen geurtjes snel over. Je kan ze daarom beter niet in de buurt van vis, ui, knoflook of ander sterk geurend eten bewaren.

Hoe weet ik of mijn ei nog goed is?
Om erachter te komen of een ei nog vers genoeg is om te eten, hoef je deze alleen maar in koud water te leggen. Hoe meer de bolle kant omhoog komt drijven, hoe ouder het ei is. Dat komt door de luchtkamer van het ei. Deze wordt groter, naarmate het ei ouder wordt. Na zes weken is de luchtkamer zo groot, dat het ei in zijn geheel kan blijven drijven. Dan wordt het echt tijd om het ei weg te gooien.


1891ebd5088141320239037661029a1a Hoe kook ik een perfect ei?
De kooktijden in minuten staan hieronder. De kooktijden gelden als het ei in het kokende water wordt gelegd. Wanneer je het ei al in het koude water hebt gedaan, mag je een kleine minuut van de tijd aftrekken. Weet je niet of je te maken hebt met een klein, middel of groot ei? Op deze pagina staan de gewichten. Eventjes wegen en je weet het:

Soort gekookt ei Klein Middel Groot
Zacht gekookt 3 3.5 4
Eigeel zacht/ eiwit hard 4 4.5 5
Eigeel smeuig/ eiwit hard 6 7 8
Hardgekookt 7 8.5 9

Hieronder kan je zien hoe een perfect zacht, medium/ halfhard (smeuig) of hardgekookt ei eruit hoort te zien:

zacht_medium_hard_gekookt_ei

 Wat betekent de code op het ei?
De code bestaat altijd uit 1 cijfer gevolgd door 2 letters en weer 7 cijfers.
Het eerste cijfer geeft het soort ei aan,  de letters het land van herkomst en de laatste cijfers geven het bedrijf aan waar de kippen leven.

ei

 

Wat betekenen de namen op de verpakking?
Op het etiket van eieren staan verschillende namen. Deze namen zeggen alleen iets over het voer dat de kippen gekregen hebben. Door speciaal voer krijgen de eieren net een iets andere samenstelling. Die eieren zijn niet gezonder dan gewone eieren. Bekende voorbeelden zijn het:

  • Maïsei (voer met maïs)
  • Volkoren ei (voer met volkoren granen)
  • Zonnebloemei (voer met zonnebloempitten)
  • Viergranenei (voer met 4 granen)
  • Columbus-ei/Omega-3 ei (voer met oliën, rijk aan omega-3)

Beter%20leven%20logo

Ik zie weleens een beter leven keurmerk op de verpakking staan met sterren. Wat houdt dit in?
De Dierenbescherming heeft een systeem ontwikkeld om het bedrijfsleven uit te dagen het welzijn van de dieren in de vee-industrie te verbeteren en om het u als consument makkelijker te maken om een verantwoorde keuze te maken. U hoeft er voortaan alleen nog maar op te letten of het Beter Leven kenmerk van de Dierenbescherming op de verpakking staat.
Het Beter Leven kenmerk is een sterrensysteem, waarbij geldt: hoe meer sterren, hoe diervriendelijker.

uuf-buuf.nl/wp-content/uploads/2014/07/beterlevensterren.png?w=620" alt="beterlevensterren" width="620" height="292" />

http://beterleven.dierenbescherming.nl/

Het mooiste is om voortaan op het keurmerk te letten. De hennen hebben een betere leefomgeving en meer de ruimte. Het is toch het mooiste dat dit in de toekomst gewoon standaard is?

 

Deel dit recept: