Foodfacts, Overig
comments 3

Snijplanken en hun eigenschappen

Print
Als je wel eens op zoek bent geweest naar een snijplank, dan weet je dat er verschillende soorten zijn. Het lijkt een simpel product, je gebruikt het bijna iedere dag, en toch is er een studie naar gedaan. Je vraagt je misschien af wat er onderzocht kan worden aan een snijplank, maar eigenlijk is het best interessant. Het gaat om het materiaal. Wat is nou hygiënisch, plastic, hout of glas? In deze blog lees je de voor en -nadelen van de verschillende materialen.

snijplank

Wanneer je een plastic snijplank een tijdje gebruikt, zie je dat er gebruikerssporen op de plank komen. Deze ontstaan door de aanraking van het mes met de plank. Naast dat het er vaak niet zo fraai uitziet, kunnen in deze sporen ook bacteriën gaan zitten. Op een houten snijplank heb je dit minder, omdat een scherp mes tussen de vezels van de plank door snijdt. Hierdoor blijft de plank mooi glad.
Uit een studie van de Universiteit van Californië blijkt dat de houten variant minder last heeft van bacteriën dan een plastic snijplank. Dit komt doordat de houten versie de bacteriën onder het oppervlak laat verdwijnen, zodat je er als gebruiker geen last meer van hebt. Op deze foto zie je dat een houten plank uit verschillende lagen is opgebouwd.

DSC_9345

De plastic en glazen planken zijn makkelijk schoon te maken. Ze kunnen zonder probleem in de vaatwasser, waar een houten plank dat niet kan. Daardoor lijken deze varianten misschien hygiënischer. Maar een houten plank is ook goed schoon te houden door deze na gebruik direct afwassen met heet water en eventueel afwasmiddel. Droog de plank daarna gelijk af, en je kunt de plank weer zonder problemen gebruiken. Ook heeft hout van zichzelf een anti-bacteriële werking, waardoor je niet bang hoeft te zijn dat er bacteriën achterblijven.

Het is verstandig een houten snijnplank regelmatig te oliën met een daarvoor bestemde olie. Olijfolie is niet aan te raden, druivenpitolie is wel een goede olie. Er is ook olie te koop die speciaal voor houten snijplanken is.
Wil je je houten snijplank een keer extra goed reinigen, kan dat met zout en citroen. Wrijf de plank in met een door midden gesneden citroen. Leg een theedoek neer en strooi hier royaal zout op. Leg dan de kant van de snijplank die ingewreven is met citroen op de theedoek met zout en laat dit een nachtje intrekken. De volgende ochtend het zout eraf spoelen en de plank weer behandelen met olie.
Wil je trouwens liever niet dat je houten snijplank krom trekt, zet hem dan rechtop neer.

Een glazen snijplank is goed schoon te houden en kan mooi staan op je aanrecht, maar heeft een groot nadeel. Bij regelmatig gebruik zullen je messen bot worden. Ook wil je liever nie

t dat een glazen snijplank per ongeluk op de grond valt…

Een houten snijplank lijkt dus het beste qua hygiëne. Met kip moet je natuurlijk altijd uitkijken. Rauwe kip bevat salmonella, waar je behoorlijk ziek van kunt worden. Voor kip kun je het beste een aparte snijplank gebruiken, waar je alleen kip op snijdt. Na gebruik goed afwassen of in de vaatwasser, zodat de salmonella geen kans krijgt.

DSC_9342Wat voor soort snijplank gebruik jij thuis? Behandel je je houten snijplank regelmatig met olie? En heb je een aparte plank voor kip? Wij zijn weer nieuwsgierig!

Deel dit recept:
 

3 Comments

  1. Leuke blog!! Ik heb die planken die op het plaatje staan. Leek mij ideaal om voor kip en vis een aparte plank te hebben…maar in de praktijk werkt het helemaal niet bij mij. Degene die je net nodig hebt, staat altijd net in de vaatwasser…en je krijgt ze in de vaatwasser trouwens ook lang niet altijd helemaal goed schoon! Misschien is hout dan toch maar beter…

     
  2. Ik gebruik de houten snijplank om brood te snijden. En ik heb speciaal andere kleuren planken om vis , vlees en groentes te snijden!! 🙂 en ze zijn makkelijk schoon te maken!!

     
  3. Ik gebruik de houten snijplank om brood te snijden. En ik heb speciaal andere kleuren planken om vis , vlees en groentes te snijden!! 🙂 en ze zijn makkelijk schoon te maken!!

     

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.