Foodfacts, Wist je dat? Eetweetjes!
comments 4

Hoe gezond is ananas en hoe maak je het klaar?

Print
wpid-img_20140707_100747.jpg

Hoe gezond is ananas en hoe maak je het klaar?
De ananas stamt uit Zuid-Amerika. Columbus ontdekte de vrucht in Guadeloupe tijdens zijn tweede reis in 1493. De Spanjaarden verspreidden de vrucht over de rest van de wereld. De naam ‘ananas’ is afgeleid van de Indiaanse naam ‘Nana Meant’, wat ‘kostelijke vrucht’ betekent. Ananas lijkt net een grote dennenappel, maar dat komt omdat hij uit heel veel bessen bestaat die zijn samengegroeid. 

 

ananas_arbre1287832545Is ananas behalve lekker ook gezond ?
Een ananas is werkelijk volgeladen met vitaminen en mineralen.
Ze bevatten veel vitaminen zoals: bètacaroteen, vitamine en daarnaast bevatten ze mineralen zoals : kalium, magnesium, fosfor, ijzer, koper, mangaan, zink en jodium
Verder zijn ze goed voor:
– Sterke botten en tanden
– Ontstekingsremmend
– Hoesten en verkoudheid, onderdrukt hoesten en slijm wordt losgemaakt.
– Spijvertering
– Vermindering van beroertes en hartinfarcten
– Energie

Hoe schil je een ananas?
Ananas is niet alleen heel lekker, maar ook heel gezond! De meeste mensen kopen het niet, omdat het vaak een gedoe is om klaar te maken.  Afgelopen weekend heb ik een ananasschiller aangeschaft en hierdoor is het echt een eitje om mooie stukken te krijgen! De ananasschiller heb ik bij de Aldi gekocht voor €4,-. Prima prijsje dacht ik zo!
Gelijk maar even uitgeprobeerd en wat een handig ding! (Als je geen ananasschiller hebt kun je deze video bekijken hoe je het beste een ananas kunt schillen).

ananasschiller

Je draait als het ware schijfjes ananas en die trek je er op het einde uit. Je hebt het idee dat er veel ananas overblijft, maar de buitenste rand heeft vaak al wat hardere stukjes dus dat is niet echt lekker om op te eten.

ananas schillen klaarmaken ananasschiller

● Waar moet ik op letten bij het kopen van een ananas?
Ten eerste is de ananas het hele jaar verkrijgbaar. De schil van een ananas niets over de rijpheid; een groene ananas kan ook rijp zijn! Daarom is de geur belangrijker, deze moet lekker en zoet ruiken. Als de bladeren op de kruin makkelijk los te trekken zijn is de ananas ook rijp.

● Hoe moet ik ananas bewaren?
De ananas niet in de koelkast bewaren, maar op een koele plek of gewoon op de fruitschaal. De vrucht is 3 tot 7 dagen houdbaar. In een goed gesloten plastic zak of bakje kun je de ananas stukjes wel tot 12 maanden in de diepvries bewaren! De geschilde ananas kun je het beste in een luchtdichtbakje bewaren.

● Waar kan ik ananas voor gebruiken?
De vrucht past goed in vleesgerechten, exotische stoofschotels, salades of desserts. Onbewerkte ananas bevat het enzym bromelaine, dat ervoor zorgt dat gelatine niet stijf wordt. Gebruik daarom voor mousse en pudding ananas die even is gekookt. Bovendien bevat ananas een eiwitsplitsend enzym: vlees dat in ananassap wordt gemarineerd wordt malser en is sneller gaar.

● Kan ik zelf ananas kweken?
Jazeker! Op deze site kun je zien hoe je een ananas kunt kweken.

Geen-recept-Wel-een-idee-om-zelf-ananas-te-kweken_1374764493-van-MarMeer

kweken_1374764493-van-marmeer-300x201.jpg 300w" sizes="(max-width: 614px) 100vw, 614px" />

● Weetje
Verse ananas bevat meer vitamine C en minder suiker dan ananas in blik.
Ananas in blik heeft bijna het dubbele aan vitamine B1 ten opzichte van verse ananas!

Eet smakelijk! 

 

ananaskweken

Deel dit recept: