Foodfacts, Wist je dat? Eetweetjes!
Leave a comment

It’s tea time!

Print
Heerlijk! Een grote warme kop thee op je schoot terwijl je lekker tv aan het kijken bent. Iedereen weet precies over welk gevoel ik het heb. Soms kun je echt uitkijken naar een kopje thee en er ook echt van genieten. Vaak is het voor mij een soort rustmomentje. Thee geeft een goed gevoel!

hartkrokus

Hoe is thee ontdekt?
Ongeveer 5000 jaar geleden zou thee voor het eerst ontdekt zijn. Waarschijnlijk vond keizer Shen Nong de thee per ongeluk uit. Hij wilde altijd gekookt water hebben uit hygiënische overwegingen. Op een dag moest een van zijn onderdanen water koken en hier stond een struik naast. De blaadjes vlogen per ongeluk in de pan. De keizer dronk ervan en was onder de indruk van het water met de blaadjes. De thee gaf volgens de keizer het lichaam energie en voerde de drank in als medicijn. Die wilde struik kennen wij nu als Camellia sinensis (d.w.z. de Chinese theestruik). Alle theesoorten zijn afkomstig van deze groenblijvende struik. Tegenwoordig wordt thee in heel veel landen met een (sub-)tropisch en vochtig klimaat geteeld; de bekendste ‘theelanden’ zijn China, India, Japan en Sri Lanka.

hartkrokus

Als een theestruik vier jaar oud is, kan er voor het eerst worden geoogst. Voor de meest verfijnde theesoorten plukt men alleen de bladknop met de bovenste tere jonge blaadjes. Voor theeën met een wat robuustere smaak worden ook volgroeide blaadjes gebruikt.

De diverse theesoorten zijn het resultaat van verschillen in klimaat, grondsoort en ligging (met name de hoogte) van de plantage. Daarnaast hebben ook het oogstseizoen en de manier van plukken, bewerken en verpakken een belangrijke invloed op de uiteindelijke kleur, smaak en geur.

Wat is er allemaal gebeurd met een theeblaadje voordat ik een lekkere kop thee kan maken?
De theeplant:
De theeplant is een groenblijvende plant, die uit de plantenfamilie van de Camelia komt. De theeplant voelt zich het lekkerste in een warme en vochtige omgeving. Met een warmte van tussen de 10 °C tot 30 °C., en een regenval van tussen de 200 cm en 225 cm water. De theeplant vindt het fijn om 350 tot 3500 m boven het zeeniveau te liggen. Hoe hoger de thee wordt verbouwd, hoe beter de kwaliteit van de theeplant is. Maar de echte uiteindelijke kwaliteit wordt toch voor het grootste deel bepaald door: hoe het geplukt is, en getransporteerd is.

Theetuinen:
Op één hectare van een theeplantage (100 bij 100 meter) kunnen ongeveer 4 à 5.000 theestruiken geplant worden. Een theeplantage is ingedeeld in tuinen. Dat betekent dat het ingedeeld is in stukken grond. Iedere dag wordt een andere tuin genomen om te plukken. Na ongeveer 8 à 9 dagen komen de theeplukkers (meestal vrouwen) weer terug in zo’n tuin. De theestruik heeft dan tijd gehad om weer nieuwe theeblaadjes aan te maken. Zo kan het hele jaar door geoogst worden. Maar in subtropische landen zoals China wordt ongeveer 4 keer per jaar geoogst.

hartkrokus

Hoe gaat het verder?
Het geplukte theeblad is nog niet geschikt om thee van te zetten. Om de thee geschikt te maken, moet het eerst nog door een groot proces heen. Eerst moet het blad verflenst worden. Daarna wordt het gerold. Daarna krijg je het fermenteer proces. Daarna wordt het gedroogd. Dan wordt het gesorteerd. Dan is het klaar om verpakt te worden in kisten. Maar hoe dat allemaal gaat lees je verder in dit hoofdstuk.

Stap 1. Verflensen

Het begint met het indrogen van de bladeren. Dit gebeurt door de theebladeren op roosters neer te leggen en er een nacht lang warme lucht overheen te blazen. Naast dat de bladeren vocht verliezen worden deze ook een stuk soepeler.

Stap 2. Rollen

De soepel geworden theebladeren kunnen nu gerold worden. Dit rollen gebeurt of met de hand of met behulp van twee schijven van hout en metaal. Het rollen zorgt ervoor dat cellen in de bladeren barsten wat als gevolg heeft dat er sap vrijkomt. Het vrijkomen van dit sap is de eerste stap in het fermentatie proces.

Stap 3. Fermenteren

Het vrijgekomen sap komt in deze stap in aanraking met zuurstof. Hierdoor vind oxidatie plaats waardoor de blaadjes van kleur veranderen. Fermenteren zorgt voor de specifieke eigenschappen van zwarte thee, groene thee, gele thee, witte thee, oolong en pu-erh.

Stap 4. Drogen

Om het fermentatie proces te stoppen moeten de theeblaadjes verder gedroogd worden. Dit drogen gebeurt in een heteluchtoven. Na zo’n 20 a 30 minuten is het vochtgehalte teruggebracht tot 4-6%. De thee is nu goed houdbaar en heeft een mooie smaak.

Stap 5. Sorteren

Het sorteren van losse thee en theestof gebeurd met behulp van zeven. De grofste boven en de fijnste onderop. Op deze manier bestaat losse thee ook echt uit gerolde of stukjes gedroogde bladeren en niet uit theegruis. Het theegruis komt terecht in theezakjes.

Stap 6. Verpakken

Als de thee gesorteerd is wordt deze verpakt in zakken met folie aan de binnenkant. De thee is nu klaar voor verspreiding naar de verschillende theehandelaren.

hartkrokus

Is thee echt zo gezond?
Volgens een studie is het drinken van drie koppen thee per dag net zo gezond als het drinken van veel water daarbij geeft thee extra gezondheidsvoordelen.
Voor je gezondheid is het goed ‘s ochtends, ‘s middags en ‘s avonds een kop thee te drinken. Om een optimaal resultaat te verkrijgen, laat de thee wel even vijf minuten trekken. Er zijn mensen die melk toe voegen, maar daarmee voorkom je dat je lichaam de voedzame antioxidanten opneemt, suiker toevoegen heeft dat effect niet.
Thee bevat antioxidanten die heel wat gezondheidsvoordelen geven. Drie of meer koppen thee drinken per dag verkleint de kans op diabetes.
Overige voordelen van het drinken van thee zijn kankerpreventie, antivirale effecten, bloedverdunnende eigenschappen, verbetert de cardiovasculaire gezondheid, vertraagt de mentale achteruitgang, verbetert het gewichtsverlies en de vetverbranding, beschermt tegen artritis en beschermt de huid.

Welke theesoorten bestaan er?

 • Zwarte thee: de in Nederland meest gedronken thee. Deze thee is volledig geöxideerd.
 • Engelse melange: een veel gebruikte naam voor een mengsel van zwarte thee.
 • Ceylonthee: Afkomstig uit Ceylon (Sri Lanka). Soms zelfs genoemd naar een bepaalde streek op Ceylon, zoals Kandy.
 • Earl Grey: is een mengsel van zwarte thee, op smaak gebracht met een tropische vrucht, bergamot
 • Darjeeling: zeer gewaardeerde thee uit de streek. Darjeeling in India, aan de voet van de Himalaya. Darjeeling First Flush, de eerste pluk van de Darjeelingthee van het jaar, geldt als de ‘champagne’ onder de theesoorten.
 • Assamthee: Afkomstig uit het district Assam in India
 • Lapsang souchong: deze thee wordt gedroogd boven een vuur van naaldhout, wat een sterke rooksmaak aan de thee geeft.
 • Oolong: dit is halfgeöxideerde thee en bevat daardoor minder cafeïne.
 • Groene thee: niet geöxideerde, gestoomde theeblaadjes. Jasmijnthee is een heel bekende vorm van groene thee waar jasmijnbloesem toegevoegd werd.
 • Witte thee: niet geöxideerde, meestal alleen gedroogde theeblaadjes van jonge theeknoppen.
 • Gele thee: de meest zeldzame thee, het productieproces wordt streng bewaakt, vermoedelijk een licht geöxideerde thee van jonge theeknoppen.
 • Pu-Erhthee: dit is de enige gefermenteerde thee. Een thee die tevens jaren bewaard kan worden, tot meer dan 50 jaren. 
 •  
 • hartkrokus


  Wist je dat kruidenthee eigenlijk helemaal geen thee is?
  Kruidenthee is officieel geen thee, maar een kruidenaftreksel, dat bestaat uit gedroogde kruiden.

 • Rooibos: afkomstig uit Zuid-Afrika, van de plant Aspalathus linearis.
 • Sterrenmix: bevat onder andere zoethout, steranijs, venkelzaad.
 • Zoethout
 • Kamille
 • Muntthee
 • Brandnetel
 • Lindebloesem

Welke thee is het beste om te drinken?
Groene thee:
Het geheim van groene thee is dat het krachtige anti-oxidanten bevat die niet alleen de groei van kankercellen tegengaat maar deze ook vernietigt. Verder voorkomen deze stoffen ook het dichtslibben van de bloedvaten, de hoofdoorzaak van hart en vaatziektes en herseninfarcten. Meer gezondheid voordelen bij reuma, hoog cholesterol niveau, infecties en een verbetering van het immuunsysteem. En het vernietigen van schadelijke bacteriën. En het houdt niet op wat groene thee bevat ook nog eens heel veel vitamines en mineralen,vitamine C , verschillende soorten vitamine B , betacaroteen , fluor, mangaan, zink, koper en magnesium en het aminozuur L-theanine
Zwarte thee:
Voor zwarte thee worden de blaadjes van de theestruik blootgesteld aan licht en vocht. Door oxidatie ontstaan de zwarte kleur en de sterke smaak, en gaat het antioxidantgehalte wat achteruit. Groene thee oxideert niet en bevat meer antioxidanten dan zwarte thee. Witte thee wordt gemaakt van de blaadjes van jonge theeknoppen en bevat ook meer antioxidanten dan zwarte thee.Zwarte, oolong, groene en witte thee zijn allemaal afkomstig van dezelfde plant, de Camellia sinensis.
Zwarte thee beschermt je tanden want de polyfenolen beperken de vorming van aanslag en helpt tegen bacteriën die tandvleesziekten en gaatjes veroorzaken. Witte en groene thee geven dezelfde bescherming, fruittheeën zijn zuur en kunnen het tandglazuur schaden.

 

TeaProverb6

 

Toch wel bijzonder dat zon eenvoudig blaadje nog best gezond kan zijn! En mensen die thee nog met suiker drinken..dat moeten jullie echt afleren! Suiker is zo slecht…stapje voor stapje minder suiker gaan gebruiken en je zult zien dat het uiteindelijk ook echt wel lekker is zonder suiker!

Joehoe! Volg ons ook op 

k.com/pages/Buufenbuuf-going-healthy/868628189833777?ref_type=bookmark" target="_blank">facebook instagrampinterest en bloglovin

 

Deel dit recept: