Foodfacts, Wist je dat? Eetweetjes!
comment 1

Waarom avocado een superfood is!

Print
wpid-img-20140613-wa0009.jpg
Avocado wordt in Nederland steeds populairder. Er zijn nog steeds veel mensen die denken ja wat moet ik ermee en veel vinden het niet echt bijzonder. Het zit vol goede voedingswaarden, het is een echte superfood en het is bewezen dat het veel gezondheidsproblemen helpt tegen te gaan. Hieronder wat feitjes over de avocado..

Een avocado bevat de volgende vitaminen:
– A, goed voor huid, haar en immuunsysteem
– B1, B2 en B6, goed voor huid, nagels en haar
– C, goed voor de weerstand
– E, krachtige antioxidant. Antioxidanten beschermen je gezonde cellen tegen schadelijke stoffen. Ons lichaam maakt vitamine E niet zelf aan dus moeten we dit via voedsel binnenkrijgen.

Waarom is avocado zo gezond?
– beschermt tegen een hoge bloeddruk
– gunstige invloed op je cholesterolgehalte
– goed voor de darmflora, door het hoge vezelgehalte
– aanmaak rode bloedcellen
– helpt het lichaam te ontspannen
– goed om af te vallen

Kun je afvallen met avocado?
Mensen die willen afvallen zullen met regelmaat avocado moeten eten. Avocado zorgt voor een goede voedingsstofopname waardoor je lichaam sneller belangrijke voedingsstoffen opneemt. Dus goed voor de stofwisseling! Ook zorgt de avocado ervoor dat je spieren zich beter ontwikkelen en dat als je stilzit je meer calorieën zult verbranden

Wanneer is een avocado rijp?
Je kunt het beste even een klein beetje knijpen. Als hij niet goed meegeeft is hij echt nog niet rijp. Het is eigenlijk gewoon uitproberen. Zelf heb ik ook nog vaak zat een overrijpe per ongeluk. Avocado’s die nog niet rijp zijn kun je het beste nog een paar dagen laten liggen. Ook kun je het pitje verwijderen aan de bovenkant. Als die er makkelijk uitkomt en het kuiltje ziet er groen uit zonder teveel bruin dat zal deze ook wel goed zijn. Wil je juist het rijpingsproces versnellen? Dan kun je de avocado het beste in een zak met bananen leggen.

Hoe kun je een avocado het beste schillen?
Snijd de avocado in de lengte rondom de pit door en draai de helften in de tegengestelde richtingen. In een helft blijft de pit zitten en die kun je er gewoon uitwippen met een mesje. Ik steek de punt van een mes erin en wip ‘m er zo uit. Als je een avocado gebruikt voor bijvoorbeeld guacamole, kun je de avocado er het beste gewoon uitschrapen en als je mooie blokjes voor in de salade wilt, kun je het beste schillen en in blokje snijden.

Hoe moet ik mijn avocado bewaren?
Als je maar 1 helft gebruikt van de avocado moet je de helft met de pit bewaren. Besprenkel het eventueel met citroensap, want hierdoor wordt de avocado minder snel bruin. Bewaar de avocado buiten de koelkast op een koele plek.
wpid-img_20140615_224724.jpg
Recept voor een heerlijk voedend avocado masker voor een droge huid:
Meng 2 eetlepels geprakte avocado, 1 eetlepel yoghurt, 1 eetlepel honing en enkele druppels citroensap. Smeer het op je gezicht en vermijd wel je ogen. 15 minuten in laten trekken en afspoelen met lauwwarm water!

Snel en eenvoudig recept voor avocado smoothie:
1 rijpe avocado, 1 peer en citroensap in een blender. 30 seconden draaien en smullen maar!

Recept voor een heerlijke avocado salade met gerookte kip:
– 1 gerookte kipfilet
– 1 zak sla
– 2 rijpe avocado’s
– 1 zakje pijnboompitten
– 1 klein bakje cherrytomaatjes

Rooster de pijnboompitten in een pan totdat ze rondom mooi bruin zijn.

Snijd de gerookte kipfilet in stukken en doe deze samen met de salade in een schaal. Schil de avocado’s en snijd deze in stukjes. Voeg dit toe aan de schaal. Snijd de cherrytomaatjes in tweeën en voeg deze ook toe.

Strooi de pijnboompitjes over de salade en eet smakelijk! Heerlijk om als lunch mee te nemen naar werk.

Recept voor gezonde guacamole:
– 2 avocado’s
– 1 rode peper
– 1 tomaat
– 1/2 citroen
– handje verse koriander
– 1 teentje knoflook

Hak de knoflook en peper in kleine stukjes. Stop deze samen met de koriander in een v

ijzel of keukenmachine en maak er een glad mengsel van.

Doe het vruchtvlees van de avocado in een kom en voeg de ingrediënten uit de vijzel bij de avocado en prak met een vork tot een mooi geheel.

Knijp de halve citroen uit boven de schaal en roer er doorheen.

Haal het vruchtvlees uit de tomaat, hak hem in kleine stukjes en roer alles met een lepel door elkaar en je guacamole is klaar!

Er zijn tal van recepten en variaties te vinden op internet. Je kunt zoveel met avocado dat het zonde is om ‘m te laten liggen in de supermarkt!
wpid-img_20140513_133840.jpg

Deel dit recept:
 

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.