Hoofd, Hoofdgerecht, Koolhydraatarm, Laatste post, Lunch, Salade, Zonder pakjes en zakjes
Leave a comment

Glutenvrije salade met gegrilde halloumi, vijg en flat iron steak

Bij deze glutenvrije salade met gegrilde halloumi en vijgen schenken wij een IPA. Alweer het laatste biertje van het pakket dat Mr. Hop ons stuurde.. Eerder maakten we al deze chili con carne en steak sandwich. Dit keer maakten we een glutenvrij gerecht bij een glutenvrij biertje, Oproer Against The Grain. Doordat er een enzym gebruikt wordt dat het bier deglutoniseert, behoudt de IPA behoudt zijn oorspronkelijke smaken. Degluti-wat? Dat is een proces om de gluten eruit te halen! En hier proef je niets van, want de IPA is zeer aangenaam qua smaak. Oproer Against The Grain is een lekker fruitig en tegelijkertijd droog biertje. Het past goed bij de smaken van de vijgen en halloumi. En ook bij de flat iron steak. Eigenlijk gewoon een top combi dus! We hebben de ingrediënten op de kamado gemaakt, maar mocht je een 'zonder-zon-geen-bbq-aan-persoon' zijn kun je ervoor kiezen een grillplaat of de oven te gebruiken.

salade_halloumi_vijgen_steak_kamado

besteklunch/lichte maaltijd •2 •    45 minuten

salade_halloumi_vijgen_steak_kamado
salade_halloumi_vijgen_steak_kamado
salade_halloumi_vijgen_steak_kamado

Ingrediënten 2 personen

Flat iron steak (+/- 250 gram)
1 stukje halloumi
2 á 3 vijgen
1 zak verse spinazie
Cherrytomaatjes (evt. aan de tak)
1 aubergine
1 rode ui
Een handje alfalfa
Een paar takjes platte peterselie
Olijfolie
Peper en zout

Nodig

Kamado of bbq
Vleesthermometer
Toffe bierglazen van Mr. Hop

Recept glutenvrije salade met gegrilde halloumi, vijg en flat iron steak 

Zo maak je de salade

Deze glutenvrije salade is helemaal niet moeilijk om te maken, het kost alleen wat snij- en voorbereidingstijd. Haal de flat iron steak een half uur van tevoren uit de de koelkast, zodat deze op kamertemperatuur kan komen. Steek de kamado aan en breng hem naar een temperatuur van 160-180 graden.

De halloumi en aubergine snijd je in plakken. Daarna bestrijk je ze met een kwastje met olijfolie.
Met de vijgen wordt het even spannend. Je snijdt ze voorzichtig aan twee kanten in, zodat je een kruis krijgt. Let op dat je niet te diep snijdt, de vijgen blijven nog wel 'dicht' staan. Omdat de vijgen een zachte structuur hebben schiet je snel te ver. Ten slotte snijd je de ui in halve ringen en hak je de peterselie fijn.

Grillen maar!

Oké, de kamado zal nu wel op temperatuur zijn. Grill de halloumi, aubergine en tomaatjes aan beide kanten tot je een mooi grillstreepje hebt.  Ook de vijgen gaan op het rooster, maar aan de bovenkant of zijkant. Wat je wilt is dat de binnenkant van de vijgen begint te karamelliseren. Bij mij duurde dat een minuut of 8. Als je ziet dat dit gebeurt, haal je de vijgen van het vuur. Laat ze iets afkoelen en snijd ze los.

Het laatste grill je de flat iron steak tot een kerntemperatuur van 54 graden. Geef het vlees voldoende tijd om te rusten onder aluminiumfolie wanneer je deze temperatuur bereikt hebt. Bestrooi het daarna met peper en zout en snijd het vlees in plakjes.

Het bord opmaken

Voor het opmaken van de salade werk je in laagjes. Begin met de spinazie, zorg dat je bodem bedekt is. Verdeel hierover de halloumi en de aubergine. Leg de tomaatjes ernaast, en de ui over de aubergine. Pak voorzichtig de vijg en leg deze op de salade. De plakjes steak leg je aan de zijkant van het bord. Het is nu wel tijd om het biertje in een glas te schenken en vast neer te zetten.
Strooi de gehakte peterselie en alfalfa over de salade. Sprenkel er nog wat goede olijfolie over, naar smaak peper en zout en je hebt een heerlijke glutenvrije maaltijd mèt een glutenvrij biertje! Enjoy!

 

 

 

 

salade_halloumi_vijgen_steak_kamado
salade_halloumi_vijgen_steak_kamado
salade_halloumi_vijgen_steak_kamado
Deel dit recept:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.