Inspiration, Laatste post, Overig, Uncategorized
comments 3

Volkstuin van Aadje

Print
Een paar weken terug waren de ouders van Krista op vakantie. Naast het eten geven van de kat, hoort daar voor Kris ook nog een ander klusje bij, namelijk het bijhouden van de volkstuin van haar vader Aad. Zaterdag was het tijd voor groot onderhoud; alles water geven, wat groenten plukken die goed waren, stukje gras maaien en ondertussen genieten van het mooie weer. Naast dat we best hard gewerkt hebben, was het eigenlijk gewoon een heerlijk middagje Buuf en Buuf op z’n best. Gezellig, zon, lachen en lopen klooien met de voor Aadje vanzelfsprekende dingen. De volkstuin moet er wel goed bij staan, dus we hebben ons best gedaan! Natuurlijk hebben we gelijk wat foto’s gemaakt, want de volkstuin staat er prachtig bij. Hoewel nog niet alles in boven de grond in bloei staat, is er van alles te vinden. In dit artikel vind je wat foto’s en info over deze volkstuin!

bosui en wortel

De volkstuin kun je vinden op Tuinvereniging Spoorzicht in Alphen aan den Rijn. Een grote vereniging met veel tuinen en dus ook veel oogst. Omdat het vaak teveel is voor de mensen om te eten, vind je bij binnenkomst een kastje waar men groenten mag pakken dat over is. De vereniging is een heus clubgebouw aan het bouwen en organiseert fietstochten en BBQ’s voor de leden. Mocht je interesse hebben in een tuin, er zijn er nog een paar te huur!

Aan een volkstuin hangen voor- en nadelen. Een aantal op een rijtje:

Voordelen:
– Je hebt in bepaalde tijden van het jaar verse groenten/fruit/aardappelen/kruiden. Verser kan niet!- Doordat het zo vers en onbespoten is kan het ook bijna niet gezonder. En je proeft weer hoe iets ‘echt’ hoort te smaken.
– Je hebt een plekje voor jezelf waar je even bij kan tanken na een lange dag.
– Met mooi weer ben je lekker buiten bezig.
– Er zijn altijd wel mensen te vinden, dus als je er op zit te wachten is het een sociale aangelegenheid.

Nadelen:
– De tijd. Er gaat een hoop tijd zitten in het bijhouden van de tuin. “Ook in de winter,” aldus Aad.
– Brengt ons bij het tweede nadeel; weer of geen weer, de volkstuin moet worden bijgehouden!
– Je hebt best veel materialen en kennis nodig.

basilicim bosui en wortel pioenroos radijsjes

We hebben verschillende groenten mee naar huis genomen. Radijsjes, sla, basilicum en spinazie. De radijsjes zijn heerlijk om zo te snoepen, maar kunnen ook goed door de sla. Een recept met radijsjes vind je hier. Van de kroppen sla heb ik ‘gewoon’ sla gemaakt, met radijsjes, komkommer, tomaat en een frisse dressing van olijfolie, limoensap en wat agavesiroop.
De basilicum gebruikte ik voor bij de barbecue die we dat weekend hadden. Ik maakte deze kruidenboter en voegde daar een aantal fijngesneden blaadjes basilicum aan toe. De spinazie heb ik gebruikt om een smoothie te maken.

sla2 sla

We kunnen ons voorstellen dat het huren van een volkstuin misschien wat te ver gaat, maar dat het je wel leuk lijkt zelf een moestuintje te beginnen. Dit is eigenlijk heel makkelijk. Zelfs als je geen tuin hebt, maar wel een balkon, kom je al een aardig eind. Denk bijvoorbeeld aan een tomatenplant, tuinkruiden of paprikaplant. Heb je wel een tuin, dan kun je beginnen met een ‘vierkante meter tuin’. Vorig jaar heb ik een boek gekregen voor mijn verjaardag over moestuinen. Dit boek is op een makkelijke manier geschreven en geeft je de tips die je nodig hebt om te starten. Je leest hier welke soorten groenten bij elkaar gezet kunnen worden, welke grond je nodig hebt en wanneer je wat moet zaaien. Onze achtertuin is als het goed is bijna klaar, dus het vierkante meteren kan hier beginnen! Het boek ‘Jelle’s makkelijke moestuin’ koop je bij bol.com of in de boekhandel.

DSC_0230

ref="http://www.buuf-buuf.nl/wp-content/uploads/2015/06/DSC_0231.jpg">DSC_0231

We zijn benieuwd of jullie zelf al iets van een moestuin hebben, of dat je er wel mee zou willen beginnen. Handig om elkaar tips te geven en vragen te stellen!

kris_liek_moestuin

Deel dit recept: