Plaattaart met paddenstoelen en spek

1.8K
Onlangs had ik een Too Good To Go groente- en fruitbox opgehaald bij de Lidl. Wat is dit een mooi concept! Producten die bijna tegen het einde van de houdbaarheidsdatum aanlopen worden aangeboden als box op de app en jij kunt zo’n box bestellen voor maar €2,99! Je betaald direct via de app met Ideal en je kunt dan de volgende dag de box ophalen.  Bij mij zaten er dus 3  bakjes verschillende soorten paddenstoelen in. Gelukkig ben ik dol op paddenstoelen, dus ik was er erg blij mee! Ik heb er uiteindelijk een plaattaart van gemaakt omdat ik de ingrediënten hiervoor nog in huis had.  Een plaattaart is ook zo eenvoudig om te maken en het ziet er nog culinair uit ook ;). Dit is een makkelijk gerecht voor als je weinig zin en tijd hebt om in de keuken te staan. Ik heb deze plaattaart gemaakt en uiteindelijk hebben twee volwassenen en 1 peuter hiervan gegeten. Ben je met meer personen? Dan zou je met twee bakplaten te werk kunnen gaan of de bakplaat nog wat meer beleggen met bladerdeeg en andere ingrediënten. Let er dus even op dat je dan wat meer ingrediënten nodig hebt.

Plaattaart met paddenstoelen en spek

Porties 2 personen
Totale tijd 50 minuten

Equipment

  • 1 Bakplaat

Ingrediënten

  • 6 plakjes bladerdeeg
  • 125 gram mascarpone 1 bakje
  • 1 bak gemengde paddenstoelen 200 gram
  • paar plakjes plakjes ontbijtspek
  • 2 rode uien, in ringen
  • flinke hand Parmezaanse of oude geraspte kaas
  • paar takjes tijm
  • peper en zout
  • 1 geklustst ei om te smeren
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Nederlands
Trefwoord: oven, plaattaart
Plaattaart met paddenstoelen en spek

Allereerst haal de bevroren plakjes bladerdeeg uit de vriezer en laat deze naast elkaar ontdooien.
Daarna verwarmen we de oven op 180 graden (boven en- onderwarmte).

Bekleed de met bakpapier bekleedde bakplaat met de plakjes bladerdeeg. Zorg ervoor dat de plakjes elkaar een beetje overlappen en druk de naden aan. Prik vervolgens met een vork genoeg gaatjes in het bladerdeeg, maar zorg dat je geen gaatjes prikt aan de randen. zo’n 1 cm vrij houden.

Schenk wat olijfolie in een wokpan en wok de gemengde paddenstoelen voor een paar minuten. Ook kun je ondertussen de ontbijtspek in een koekenpannetje bakken. Snijd vervolgens ook nog de uien in ringen.

Smeer hierna de mascarpone uit over het bladerdeeg, maar houdt de randen vrij. Kijk voor jezelf even hoeveel mascarpone je wilt smeren. Een dikke laag of juist een dunne laag, smaken verschillen! Strooi een flinke hand kaas en wat tijm (van het takje afgeritst) over de mascarpone.

Nadat je de paddenstoelen en uien gebakken hebt, kun je deze verdelen over de plaat. Dep de ontbijtspek droog met een keukenpapiertje, scheur in stukjes en verdeel vervolgens over de paddenstoelen en uienringen. Breng op smaak met peper en zout en bestrijk de randen van het bladerdeeg met een geklutst ei. Zo krijg je een mooie goudbruine rand.

Zet de plaattaart nu voor zo’n 30 minuten in de oven. Kijk even of de rand mooi krokant en luchtig is. Zo niet, dan nog even verder laten garen.

Als de plaattaart klaar is kun je er nog wat tijm over strooien. Serveer deze makkelijke en snelle plaattaart met paddenstoelen en spek samen met een frisse salade!

Eet smakelijk!

 
Sluiten
Your custom text © Copyright 2020. All rights reserved.
Sluiten