Millionaires shortbread

2.5K
Deze lekkere karamelrepen stonden al een tijdje op het lijstje om te maken. Eerder hadden we al ons populaire pecannoten-karameltaart met chocolade gemaakt. Die combinatie van koek, karamel en chocolade is altijd favoriet. Millionaires shortbread bestaat uit een lekkere koekbodem, een laag sticky karamel en een laag chocolade. Makkelijk te maken!
Bewaar de karamelblokjes in een afgesloten bak ongeveer een week in de koelkast. Je kan de karamel blokjes ook makkelijk invriezen!

Couscous salade met veldsla en honing mosterd dressing

Porties 2 personen
Bereidingstijd 10 minuten

Ingrediënten

Salade:

  • 75 gr couscous
  • 1 zak veldsla (85 gr)
  • 2 handjes blauwe bessen
  • 2 handjes ongebrande amandelen, gehakt
  • 1 handje cashewnoten
  • 1 handje cherry tomaten, gehalveerd
  • 1/2 rode kool, in reepjes

Honing mosterd dressing

  • 4 el olijfolie
  • 2 el mosterd
  • 2 el honing
  • 2,5 el citroensap (geperst of uit flesje)
  • peper en zout
Gang: Lunch, Salades
Trefwoord: blauwe bessen, couscous, honingmosterd, maaltijdsalade

Hoe maak je millionaires shortbread?

Verwarm de oven voor op 180 graden  Bekleed de bakvorm alvast met bakpapier. Bekijk hier hoe je je bakvorm het beste kan bekleden (vanaf 0:46).

Koekbodem maken

We beginnen met het maken van de koekbodem.  Meng de bloem en suiker in een kom. Snijd de boter in kleine blokjes en voeg ook toe aan de kom. Kneed dit met je handen tot een kruimelig deeg en verdeel over de bakvorm. Duw het goed aan. Ik heb zelf zo’n lange spatel gebruikt om het goed aan te drukken, maar je kan bijvoorbeeld ook een lepel gebruiken. Zet de bakvorm voor ongeveer 20 minuten in de oven totdat het deeg lichtbruin begint te kleuren.

Karamel maken

Na ongeveer 10 minuten van de oventijd gaan we de karamel maken. Smelt de roomboter in een steelpannetje op de kleinste pit op laag tot middelhoog vuur. Daarna voeg je de gecondenseerde melk, suiker en snuf zout toe. Blijf roeren en zorg dat je ook de bodem niet vergeet, want het kan snel aanbranden! Verwarm het voor ongeveer 10 minuten totdat de karamel lichtbruin begint te kleuren. Wanneer het verkleurt haal je het pannetje van het vuur. De koekbodem is inmiddels ook klaar en daarop giet je de warme karamel.  Zet het minimaal 2 uur in de koelkast zodat het kan opstijven.

Recept millionaires shortbread karamel maken koek buufenbuuf
Chocolade smelten

Na 2 uur haal je de bakvorm uit de koelkast en kun je aan de chocolade laag gaan beginnen. Zet een pannetje op het vuur met een laagje water en zet daar een hittebestendige kom op. Blijf roeren totdat het gesmolten is. Verdeel de chocolade over de laag karamel en zet in de koelkast om op te laten stijven.

En eindelijk is de chocolade hard geworden! Je kan het nu in blokjes snijden met een groot scherp mes. Houd het mes even onder heet water, zo zorg je ervoor dat de chocolade minder snel breekt. 

Geniet van dit heerlijke zoete millionaires shortbread! Lekker bij de koffie of thee of gewoon als lekkere snack tussendoor. 

Ben je op zoek naar nog meer lekkere zoete bakrecepten? Probeer eens onze lekkere Chocolate chip cookies met karamel of een frisse key lime pie 

recept millionaires shortbread koek karamel chocolade buufenbuuf
Sluiten
Your custom text © Copyright 2020. All rights reserved.
Sluiten