Zelf radijsjes inmaken

4.7K
Inleggen, inmaken of wecken wordt al van oudsher gedaan in veel culturen. Inmaken werd veel gedaan voordat de koelkast en diepvries op de markt kwamen, maar nu niet meer noodzakelijk is. Toch is inmaken terug van weggeweest en steeds populairder aan het worden. Dit keer laten wij zien hoe je zelf radijsjes en rode uien inmaakt.
Inleggen is het conserveren (voedsel langer houdbaar maken) van groenten, kruiden, en specerijen in gesloten potten door ze in zuur te bewaren met zout in combinatie met suiker, alcohol of olie.
Ingemaakte radijsjes en uien zijn lekker op een broodje hamburger, in een salade, bij een rijstgerecht of gewoon op een broodje met kaas.

Zelf radijsjes inmaken

Porties 1 grote weckpot
Totale tijd 30 minuten

Equipment

  • 1 steriele grote weckpot

Ingrediënten

  • 200 ml appelazijn
  • 200 ml water
  • 75 gr kristalsuiker
  • 20 radijsjes, in dunne plakjes
  • 2 rode uien, in ringen
  • 5 pimentkorrels
  • 2 tl mosterdzaad
Gang: Bijgerecht
Keuken: Nederlands
Trefwoord: inmaken, op zuur zetten, wecken, weckpot
Radijsjes inmaken/ wecken

Steriele pot. Je kunt potten van augurken, zilveruitjes etc ook gebruiken, alleen moet het deksel nog wel goed zijn.  Vervolgens steriliseer je ze door ze in de afwasmachine te wassen of met afwasmiddel af te wassen en dan uit te spoelen met kokend water.

zelf radijsjes inmaken inleggen groenten wecken weckpot tafelzuur conserveren buufenbuuf

Zorg als eerste dat de pot steriel is, anders ontstaat er schimmel. Je kunt een weckpot, jampot of een augurken pot gebruiken. Zorg ervoor dat de deksel niet beschadigd is. Ook goed je handen wassen!

Eerst gaan we de pot of potten steriel maken:
Koken
Kook de (weck)potten, deksels, ringen en klemmen enkele minuten in kokend water. Zorg ervoor dat je voldoende water gebruik, alle onderdelen moeten onder het water liggen. Laat de potten ondersteboven op een schone theedoek goed drogen. Niet zelf afdrogen!
Vaatwasser 
Was de (weck)potten, deksels, ringen en klemmen zo heet mogelijk in de vaatwasser.
Oven
Verwarm de oven voor op 150 graden. Was de potten in heet water eventueel met een sopje en spoel goed af. Zet de potten met de opening naar boven op een bakplaat die schoon is. Bij weckpotten kun je de deksels ook op de bakplaat leggen met de binnenzijde naar boven.  Laat de potten 15 minuten in de oven staan. Haal de potten en deksels uit de oven met een ovenhandschoen en laat ze afkoelen op een schone theedoek.

We gaan nu zelf de radijsjes inmaken!
Doe de dun gesneden radijsjes en de uienringen in de pot.
Breng het water, appelazijn, suiker, pimentkorrels en mosterdzaadjes aan de kook. Roer het goed totdat je ziet dat de suiker helemaal is opgenomen.

Als laatste giet je het mengsel over de radijsjes en de uien en sluit de pot af met een deksel.  Laat het vervolgens afkoelen en zet het dan in de koelkast. Na een dag kun je de radijsjes gebruiken. Je zult zien dat het water helemaal roze is gekleurd!

Je kunt je de ingemaakte radijsjes en rode uien in de pot wel tot een jaar bewaren, mits je goed steriel inmaakt.

De ingelegde radijsjes en rode ui past goed bij de pulled chicken wraps of de steak sandwich van de kamado!

zelf radijsjes inmaken potten steriel maken weckpot steriel steriliseren oven koken inmaken inleggen

Sluiten
Your custom text © Copyright 2020. All rights reserved.
Sluiten