Zelfgemaakt volkoren speltbrood recept

1.9K
Eindelijk een mooie keukenmachine! Nu ben ik op zoek naar dingen die ik kan maken waar ik de keukenmachine bij nodig heb. Het is niet alleen makkelijker, door te doen leer je vaak sneller een apparaat kennen.
In Alphen aan den Rijn kun je bij Molen De Eendracht producten kopen die daar ter plaatse gemaakt worden. Ik wil al een tijdje zelf brood maken en dat is nu met de keukenmachine makkelijker dan ooit. Heb je geen keukenmachine? Laat je niet weerhouden om dit heerlijke brood een keer te proberen, maak het met een handmixer met deeghaak. Hieronder het recept voor zelfgemaakt volkoren speltbrood.
Bekijk hier trouwens het recept van de Italiaanse kruidenboter wat ik erbij heb gemaakt! Een heerlijke combinatie!

Zelfgemaakt volkoren speltbrood

Porties 1 brood

Ingrediƫnten

  • 250 gram spelt volkoren meel
  • 250 gram spelt bloem
  • 320 ml lauw water
  • 7 gram droge gist
  • 10 gram zout
  • wat havervlokken
Gang: Bakken
Keuken: Nederlands

Hoe maak je het?

Pak de kom van je keukenmachine of een andere mengkom. Doe hier het meel en de bloem in, evenals het zout en de droge gist. Let op dat het zout en de gist elkaar van tevoren niet raken, dit remt de werking van het gist. Doe het water hierbij en mix het met de deeghaak. Dit kan even duren, reken op een minuut of 8 Ć” 10. Het deeg is goed wanneer je het uit elkaar kunt trekken zonder dat het ‘breekt’.

Pak een schaal of kom en kwast deze in met olie. Leg het deeg erin en dek het af met een vochtige theedoek, laat het een uurtje rijzen op een warme plek. Als het goed is, is je deeg nu verdubbelt qua volume.

Doordat het deeg is gaan rijzen, is er lucht bij het deeg gekomen. Druk deze lucht er voorzichtig uit met je vingertoppen. Leg het deeg op het aanrecht en rol het uit tot een ronde vorm. Vouw de zijkanten naar binnen en leg het deeg op een bakplaat met bakpapier.

Dek wederom af met een vochtige theedoek en laat het nog een uurtje rijzen. Voordat het uur voorbij is, kun je de oven voor verwarmen op 200 graden. Onderin de oven zet je een ovenschaal met water, zodat er stoom ontstaat. Als het deeg genoeg gerezen is, pak je een scherp mes en kerf je er een aantal strepen in. Strooi er dan wat havervlokken overheen.

Zet het brood in de oven en laat het ongeveer 35 minuten staan. Het brood is goed wanneer je een hol geluid hoort als je er op klopt. Als het brood klaar is kun je het het beste af laten koelen op een rooster, zodat de onderkant ook zijn warmte kwijt kan.

Toen ik het brood uit de oven haalde was ik echt blij met hoe het er uit zag! Eenmaal geproefd werd ik nog blijer; wat een heerlijk brood is dit. We hebben het de volgende dag gegeten bij het avondeten, met salade en zelfgemaakte kruidenboter erbij. Je kunt het brood niet zo lang bewaren als brood bij de bakker of supermarkt vandaan. Het was nu snel op, maar het volgende broodje snijd ik gelijk in plakken en vries ik in. Wat me wel opviel is dat ik het brood wat zout vind, misschien dat ik er de volgende keer iets minder in doe.

Omdat dit de eerste keer is dat ik een brood gemaakt heb, heb ik het recept van uitpaulineskeuken gebruikt ter inspiratie. Ga jij weleens naar Molen De Eendracht? Of koop je ergens anders mix voor brood? We zijn weer nieuwsgierig naar jullie ervaringen! 

Praat mee

Reacties zijn niet (meer) mogelijk.

Sluiten
Your custom text © Copyright 2020. All rights reserved.
Sluiten