Zelfgemaakte karamelsaus

741
Karamelsaus kun je zo makkelijk zelf maken! In 10 minuten heb je een heerlijk warme  zelfgemaakte karamelsaus die je voor gebak, koekjes, fruit, ijs, snoep en nog veel meer dingen kunt gebruiken. Wij hebben het gebruikt voor de “snicker cheesecakejes“. Zo lekker!
Natuurlijk is het hartstikke zoet en bestaat het alleen maar uit slechte dingen, maar dat hoeven we niet te horen ;). We mogen soms best even genieten!
[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]

bestekSauzen •  1 kleine weckpot   10 min •

-200 gr kristalsuiker
-125 ml slagroom op kamertemperatuur
-70 ml of 4,5 el water
-80 gr roomboter in stukjes
– optioneel: 1 tl zout

steelpannetje
garde

Doe de suiker en het water in het steelpannetje en laat het smelten op een kleine pit op middelhoog vuur.  Water zorgt dat het minder snel aanbrandt.
Roer totdat het gaat verdampen en de suiker een beetje korrelig wordt. Nu niet meer roeren. Het gaat erg borrelen en er zullen bellen ontstaan, maar echt niet roeren!

Laat dit een minuut of 5 even borrelen. De tijd is wel per fornuis verschillend, dus blijf erbij wacht totdat de karamel goudbruin is. Zelf stop ik als het nog iets dunner is, want het proces gaat als het van het vuur af is nog even door. Verwarm ondertussen de slagroom. Het moet warm zijn, maar niet kokend.

Is de karamel ondertussen goudbruin geworden? Zet het vuur lager en giet nu al roerend giet de slagroom erbij. Blijven roeren! Het zal nu gaan stomen en borrelen en omhoog komen. Gewoon rustig blijven roeren, het zakt vanzelf weer. Roer totdat er een gladde egale saus ontstaat en zet het vuur uit.

Voeg nu de roomboter toe en evt. een snufje zout en roer nog even. Je zelfgemaakte karamelsaus is klaar!
Wil je er karamelblokjes van maken? Giet dit dan meteen in een kleine schaal of bakblik.

Bewaar je karamelsaus in een gesteriliseerde weckpot. Dit kun je zo’n 2 weken in de koelkast bewaren.

Wil je je zelfgemaakte karamelsaus weer gebruiken? Zet de weckpot even in warm water en de saus zal weer vloeibaar worden.

Eet smakelijk!

Praat mee

Reacties zijn niet (meer) mogelijk.

Sluiten
Your custom text © Copyright 2020. All rights reserved.
Sluiten