Glutenvrij barbecue recept: Gegrilde halloumi met flat iron steak

1.2K

Deze glutenvrije salade met gegrilde halloumi en vijgen is een tof recept om te maken op de barbecue! Het is een niet alledaagse combinatie, echt eens wat anders. Als je op zoek bent naar iets nieuws in plaats van een sateetje (waar natuurlijk niks mis mee is), dan is dit gerecht leuk om eens te maken! En ook nog eens glutenvrij.

Wij maakten dit recept op de kamado. Maar eigenlijk maakt het niet veel uit wat voor barbecue je gebruikt. Het kan net zo makkelijk op een gasbarbecue gemaakt worden.
Bij dit gerecht kun je trouwens prima een IPA serveren. Dit is vaan een fruitig, bitter en als het aan ons ligt droog biertje. Past goed bij de smaken van de vijgen en halloumi, en bij de flat iron steak. Eigenlijk gewoon een top combi dus!

Glutenvrije salade met gegrilde halloumi, vijg en flat iron steak

Porties 2 personen

Equipment

 • BBQ of Kamado
 • Vleesthermometer

Ingrediënten

 • 250 gr Flat iron steak
 • 1 stuk Halloumi
 • 2 á 3 stuks Vijgen
 • 1 zakje Verse spinazie
 • 1 takje Cherrytomaten
 • 1 stuk Aubergine
 • 1 stuk Rode ui
 • 1 handje Alfalfa
 • enkele takjes Platte peterselie
 • Olijfolie
 • Peper en zout
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Nederlands
Trefwoord: barbecuesaus, BBQ, Bier, gasbarbecue, glutenvrij, IPA, Kamado, paasrecept
Recept glutenvrije salade met gegrilde halloumi, vijg en flat iron steak 
 
Zo maak je de salade

Deze glutenvrije salade is helemaal niet moeilijk om te maken, het kost alleen wat snij- en voorbereidingstijd. Haal de flat iron steak een half uur van tevoren uit de de koelkast, zodat deze op kamertemperatuur kan komen. Steek de kamado aan en breng hem naar een temperatuur van 160-180 graden.

De halloumi en aubergine snijd je in plakken. Daarna bestrijk je ze met een kwastje met olijfolie.
Met de vijgen wordt het even spannend. Je snijdt ze voorzichtig aan twee kanten in, zodat je een kruis krijgt. Let op dat je niet te diep snijdt, de vijgen blijven nog wel ‘dicht’ staan. Omdat de vijgen een zachte structuur hebben schiet je snel te ver. Ten slotte snijd je de ui in halve ringen en hak je de peterselie fijn.

Grillen maar!

Oké, de kamado zal nu wel op temperatuur zijn. Grill de halloumi, aubergine en tomaatjes aan beide kanten tot je een mooi grillstreepje hebt.  Ook de vijgen gaan op het rooster, maar aan de bovenkant of zijkant. Wat je wilt is dat de binnenkant van de vijgen begint te karamelliseren. Bij mij duurde dat een minuut of 8. Als je ziet dat dit gebeurt, haal je de vijgen van het vuur. Laat ze iets afkoelen en snijd ze los.

Als laatste grill je de flat iron steak tot een kerntemperatuur van 54 graden. Geef het vlees voldoende tijd om te rusten onder aluminiumfolie wanneer je deze temperatuur bereikt hebt. Bestrooi het daarna met peper en zout en snijd het vlees in plakjes.

Het bord opmaken

Voor het opmaken van de salade werk je in laagjes. Begin met de spinazie, zorg dat je bodem bedekt is. Verdeel hierover de halloumi en de aubergine. Leg de tomaatjes ernaast, en de ui over de aubergine. Pak voorzichtig de vijg en leg deze op de salade. De plakjes steak leg je aan de zijkant van het bord. Het is nu wel tijd om het biertje in een glas te schenken en vast neer te zetten.
Strooi de gehakte peterselie en alfalfa over de salade. Sprenkel er nog wat goede olijfolie over, naar smaak peper en zout en je hebt een heerlijke glutenvrije salade! Enjoy!

Ben je op zoek naar nog meer lekkere gerechten van de barbecue? Wat dacht je van chili con carne met zoete aardappel met een heerlijk speciaalbiertje?

Sluiten
Your custom text © Copyright 2020. All rights reserved.
Sluiten