Welke honing is het gezondst?

3.1K

waar is honing goed voor

Honing staat bekend als een natuurlijk en gezonde vervanger van suiker. Al eeuwenlang wordt honing gebruikt als medicijn. Het is het oudste zoetproduct ter wereld.

De meeste mensen weten geeneens dat er verschillende soorten honing zijn en kopen vaak de goedkoopste in de supermarkt. Toch is er heel veel verschil! De normale honing uit de supermarkt bestaat voor 80 % uit suikers en dat is niet echt gezond. Het geeft je wel een flinke energie boost, maar je krijgt uiteindelijk ook weer drang naar suiker en een verhoogde vetopslag. Deze ‘normale’ honing komt van de goedkope massaproductie. De imker haalt alle honing uit de korf en de bijen kunnen niet teren op hun honing, maar moeten het met suikerwater doen die de imker geeft en daardoor produceren ze minder enzymen (nectar wordt omgezet, door de toevoeging van enzymen en door de indikking door verdamping, naar honing). Goede honing komt dus van bijen die zelf ook honing eten. En bij die bijen haalt de imker slechts een deel  honing uit de kast.

Hieronder zie het proces van honing. De normale honing gaat naar de fabriek en de andere honing verwerkt de imker zelf.

proces honing

Ik zie veel vaak verschillende soorten smaken, hoe zit dat?
De smaak, geur, kleur en de hardheid van honing kunnen verschillen. Het ligt eraan uit welke bloemen de nectar is gewonnen. De meeste honing bestaat uit nectar van verschillende soorten bloemen en bloesems. Als er een grote hoeveelheid nectar te halen is van één soort plant maken de bijen specifieke honingsoorten zoals lindehoning, lavendelhoning, rozenhoning, klaverhoning en heidehoning, koolzaadhoning, rozemarijnhoning, tijmhoning, kastanjehoning. Lentehoning zoals acaciahoning is meestal stroperiger door de grote hoeveelheid fructose die erin zit. Via de stuifmeelsporen in de honing kan men de oorsprong van de nectar voor de honing vaststellen.

imkerijdag-purmerend

Honing kan best gezond zijn, maar kies dan bij voorkeur voor biologische, rauwe en koudgeslingerde honing die rijk is aan mineralen en enzymen. Dus geen ‘lopende-band-honing’ van bijen die worden gevoed met suikerwater.

De verschillende soorten honing uitgelegd:

Normale honing is verhit, waardoor er eigenlijk alleen nog maar suiker over blijft en alle goede voedingsstoffen verdwijnen. Daarbij wordt er suikerwater aan de honing toegevoegd en is dit eigenlijk nooit vermeld op het etiket.

Rauwe honing is onbewerkt en komt meteen uit de honingraat. Rauwe honing bevat nog alle fijne voedingsstoffen. Zo is honing antibacterieel, antischimmel en antiviraal. Wanneer je last hebt van ontstekingen, allergieën of bijvoorbeeld acné, kan rauwe honing heel goed helpen.  Gebruik het door je yoghurt, rauwe gerechten of met een toetje, maar ga het niet verhitten want dan verliest het veel gezonde ingrediënten. Als je honing toch wilt verhitten, kun je beter biologische honing gebruiken.

Biologische honing komt uit een natuurgebied of biologisch land van boeren waar binnen een straal van 5 tot 7 kilometer geen industrie of verkeer is. Er worden ook geen bestrijdingsmiddelen gebruikt en bijen overwinteren op hun eigen honing. Bij niet-biologische honing/ normale honing kan suikerwater worden toegevoegd en dit vind je ook niet terug op het etiket, dus je weet niet of dit is gebeurd. Bij biologische honing mag dit niet, dus weet je ook zeker dat je pure honing koopt. Biologische honing is niet verhit. Dus deze soort honing is niet rauw, maar wel minimaal bewerkt en puur van oorsprong.

Koudgeslingerde honing is ook rauwe honing en wordt niet verhit, maar gaat wel door allerlei filters heen waardoor ook de vitaminen en mineralen verloren gaan.

slingeren5

Hoeveel honing kan ik per dag nemen?
Er wordt aangeraden niet meer dan 50 ml honing per dag te eten (komt neer op 10 theelepeltjes). Als je dagelijks weinig andere suikers gebruikt, mag je wel wat meer op. Het is sowieso gezonder je gewone suikerverbruik te vervangen door honing. Een eetlepel honing telt 64 kcal, wat 18 kcal meer is dan suiker. Suiker is echter een lege caloriebron, daartegenover staat honing, dat veel meer voedingsstoffen bevat zoals als eerder in dit artikel is vermeld.

Vaak is het zo dat hoe donkerder de honing is, des te meer krachtig deze van smaak is. Houd je dus van een milde honing, dan kun je het beste voor een zo licht mogelijke honingsoort gaan.

Knipsel

 

Het beste is om een imker in je omgeving te zoeken! Dan weet je zeker dat er niet mee gerommeld is. Het is nog wel moeilijk om rauwe honing te verkrijgen, maar tegenwoordig verkopen webshops rauwe honing. Het is wel wat lastiger om het in de winkels te vinden, maar een goed alternatief is biologische honing.

Waar vind ik een imker en waar kan ik gezonde honing kopen?

– Op de site Bijenhouders kun je kijken waar in de omgeving een imker is en zij hebben ook een webshop.
– Op Puurenfit kun je verschillende superfoods bestellen, waaronder ook rauwe honing.

Bron: Wikipedia, Jessevandervelde , Salusi & Honinggezond

 

 

Praat mee

  1. Ik heb na het lezen meteen een dot honing in mijn thee gegooid…niet van de imker, wel van de ekoplaza! Leuk artikel!!

    1. Haha Madeleine! Je kan natuurlijk af en toe best de normale honing nemen, als je maar geen potten per dag naar binnen werkt! 🙂

Reacties zijn niet (meer) mogelijk.

Sluiten
Your custom text © Copyright 2020. All rights reserved.
Sluiten