Appelgalette met speculaaskruimels

1.8K

Heb je weleens van het woord galette gehoord? Dit komt van het Normandische woord gale, wat platte cake betekent. Dit is een simpele klassieker uit Frankrijk en is een mooi versierde laagjestaart. En wij hebben deze galette helemaal makkelijk gemaakt door kant-en-klare bladerdeeg te gebruiken. Je kunt galette hartig of zoet maken en je kunt allerlei ingrediënten gebruiken. De vorm is rond met een naar binnengeslagen rand. Nu is mijn rand omhoog gekropen, maar normaal gesproken moet deze dus iets meer naar binnen liggen. Wij hebben een galette gemaakt die goed bij deze tijd van het jaar past met appels en speculaas. Een heerlijke combinatie al zeg ik het zelf! En met een toefje slagroom is deze appelgalette met speculaaskruimels helemaal perfect :)!

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]

bestekBaksels  •  8 punten  •  20 min bereiden/ 30 minuten oven •  Makkelijk en snel

  • 8 plakjes bladerdeeg
  • 2 a 3 Jonagold appels
  • 2 el (kaneel)suiker
  • 3 speculaasjes, verkruimeld
  • 1 a 2 el roomkaas
  • 1 ei of jam (abrikoos of pruimen) om de rand mee in te smeren
  • slagroom

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Haal de bladerdeeg uit de vriezer en laat ontdooien.

Ontdoe de appels van hun klokhuis met een appelboor. Snijd ze vervolgens in vieren en gebruik een mandoline om dunne plakjes te schaven. Laat de plakjes bij elkaar liggen op een stapeltje.

Bestuif je aanrechtblad met wat bloem en leg de plakjes bladerdeeg als een waaier op elkaar. Rol met een deegroller het deeg uit totdat je ongeveer een cirkel hebt van 30 cm. Het deeg is nu ongeveer 3-5 mm dik. Het is nu nog geen mooie cirkel, dus je haalt een stukje van de randen eraf en je snijdt er een cirkel van.

Leg het deeg op een bakplaat met bakpapier. Prik met een vork wat gaatjes in het deeg. Smeer er vervolgens een laagje roomkaas op. 5 a 10 cm rand overhouden, want die moeten we straks naar binnen klappen. Nu kun je de speculaaskruimels op de roomkaas strooien. Ik maak met een vijzel de speculaasjes fijn, maar dit kun je ook in een keukenmachine doen of gewoon met de hand fijnknijpen.

Leg vervolgens de appelstapeltjes in een waaier een beetje leuk neer. Ik ben in het midden begonnen en heb zo elke keer een waaiertje eronder geschoven. Er zit geen volgorde in, dus het kan ook niet fout gaan!
Strooi de kaneelsuiker of kristalsuiker over de appels en strooi ook nog wat speculaaskruimels erover.
Recept-appelgalette-met-speculaaskruimels-klaarmaken

Klap vervolgens de rand naar binnen. Je zult zien dat je een cirkel niet goed rond kunt vouwen, dus ik heb van het ‘overgebleven’ deeg een puntje omhoog gemaakt.  Zie hieronder de foto.
Recept-appelgalette-met-speculaaskruimels-klaarmaken

Bestrijk de randen met een losgeklopt ei of wat abrikozen- of pruimenjam. Strooi hier ook nog wat suiker overheen en voila je appelgalette met speculaaskruimels is klaar en kun je nu voor 30 minuten in de oven zetten.

Maak deze appelgalette af met een lekker toefje slagroom.

Sluiten
Your custom text © Copyright 2020. All rights reserved.
Sluiten