Crème brûlée – met filmpje!

1.8K
Crème brûlée is een heerlijk dessert en erg makkelijk te maken! Het is niet helemaal duidelijk waar het gerecht is ontstaan, maar het eerste recept staat in een Frans kookboek. Het is een romig custardachtig gerecht met daaroverheen een laagje gesmolten krokante suiker.  Crème brûlée betekent letterlijk gebrande room. Het laagje suiker wordt namelijk met een gasbrander gekaramelliseerd. Een makkelijk dessert om te maken en je kunt het ook een dag eerder maken. Ideaal voor als je nog meer moet voorbereiden!

Crème brûlée – met filmpje!

Porties 4 personen
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 2 uur 45 minuten

Equipment

  • brander

Ingrediënten

  • kristalsuiker of rietsuiker
  • 5 eieren, alleen het eigeel
  • vanillestokje
  • 500 ml slagroom
Gang: Dessert
Keuken: Frans
Trefwoord: custard, nagerecht, toetje, zonder suiker

Recept Crème brûlée

Als eerste verwarm je de oven op 150 graden.

We beginnen met het vanillestokje. Snijd deze over de lengte open en schraap het merg eruit met een mesje. Giet de slagroom in een pannetje en voeg hier de suiker en het vanillemerg aan toe.  Verwarm het voor ongeveer 5 a 10 minuten op laag vuur, roer regelmatig door en zorg ervoor dat het niet kookt.

Pak twee schalen en splits het eigeel van het eiwit. Voeg een snufje zout toe aan de eidooiers.  Als het room verwarmd is, dan kun je het toevoegen aan de eidooiers. Klopt het eerst los en voeg daarna beetje bij beetje de warme room toe. Blijf even kloppen totdat het wat dikker is geworden. Laat het even staan totdat het schuim verdwenen is van het mengsel.

Hierna zeef het mengsel en giet het vervolgens in de crème brulee bakjes. Zet de bakjes in een braadslee of ovenschaal met een laagje warm, liefst kokend water.

Zet de crème brûlée voor zo’n 50 minuten in de oven. Haal ze na 50 minuten uit de oven. Schud even een bakje om te kijken of het goed is. Als het mengsel stevig en in het midden nog een beetje beweegt dan is de crème brûlée goed.

Laat de bakjes vervolgens op het aanrecht afkoelen tot kamertemperatuur en laat het daarna voor minimaal 3 uur en max 1 nacht afgedekt in de koelkast opstijven.

Voordat je het toetje gaat opdienen strooi je een dun laagje riet-of kristalsuiker over de crème.
Het karamelliseren kun je op twee manieren doen.  Je kunt een brander gebruiken of de oven.
Indien je de oven gebruikt, dan zet je de bakjes voor een paar minuten op de hoogste stand zodat de suiker een lekker krokant laagje wordt.

Serveer de crème brûlée direct. Smullen maar!

Wil je nog meer lekkere toetjes uitproberen van Buufenbuuf? Maak onze heerlijke frisse cheesecake toetje met koek en blauwe bessen of de zomerse tiramisu met aardbeien en blauwe bessen.

Sluiten
Your custom text © Copyright 2020. All rights reserved.
Sluiten