Witlofstamppot met katenspek & bosui

5.9K

 

witlofstamppot met katenspek en bosui Witlof ken ik eigenlijk alleen maar van de bekende witlofschotel met ham, kaas en aardappelen. Ik zag deze witlofstamppot met katenspek en bosui in het ‘boodschappen’ magazine en het leek mij toch ook wel leuk om een keer wat anders te proberen met witlof. Dus bij deze een keer wat anders!

Wat heb je nodig voor 4 personen?

  • 300 a 400 gram katenspek of ontbijtspek
  • 1 kg kruimige aardappels
  • 125 gram (kruiden)roomkaas (bijv. Boursin, Garlan etc.)
  • 4  bosuitjes
  • 500 gram witlof
  • Nootmuskaat
  • Optioneel: melk en kerriepoeder

witlofstamppot met katenspek en bosui

Hoe maak je het?
Water voor de aardappelen aan de kook brengen. Ondertussen de aardappelen schillen en in stukken snijden. Vervolgens de aardappelen volgens de gebruiksaanwijzing koken(meestal zo’n 25 minuten) met eventueel zout.
Als de aardappelen koken kun je ondertussen de witlof en de bosui snijden. De witlof kun je het beste in reepjes snijden en dan daarna er kleine blokjes van snijden. De bosui gewoon in kleine ringetjes snijden.

witlofstamppot met katenspek en bosui
De plakjes katenspek/ontbijtspek in kleine stukjes snijden, maar niet alles. Voor de garnering is het mooi om wat katenspek/ontbijtspek over te houden voor bovenop de stamppot. Als dit niet zoveel uitmaakt, kun je het ook gewoon allemaal opsnijden voor door de stamppot.  Je bakt de spek totdat het lekker krokant is en daarna is het handig om even het meeste vet eraf te deppen. Er komt behoorlijk wat vet vanaf!

witlofstamppot met katenspek en bosui
Als de aardappelen klaar zijn giet je het af en doe je het weer terug in de pan. Doe het bakje roomkaas erbij en stamp het fijn. Als de stamppot nog iets te droog is, de je er nog wat melk bij of je gebruikt nog wat meer roomkaas. Maar 1 bakje is meestal 125 gram, dus dan zou je 2 bakjes moeten kopen.

witlofstamppot met katenspek en bosui
Als het fijngestampt is kan de fijngesneden witlof, bosui en spek erdoor. Je kunt wat bosui apart leggen voor op de stamppot ter garnering.
Een beetje nootmuskaat naar smaak en eventueel kerriepoeder. Zelf hou ik wel van een beetje kruiden dus ik heb kerriepoeder gebruikt.
Daarna op het bord scheppen en eventueel de bosui en spek nog mooi garneren op het bord.

witlofstamppot met katenspek en bosui witlofstamppot met katenspek en bosui

Eet smakelijk!

Praat mee

  1. Ziet eruit als een lekker gerecht! 🙂 haha ik maak altijd een witlof schotel!

    1. Ja is ook lekker! Maak jij je gerecht met ham en kaas?

Reacties zijn niet (meer) mogelijk.

Sluiten
Your custom text © Copyright 2020. All rights reserved.
Sluiten