Kip Gyros van de BBQ

1.7K
Deze kip gyros van de bbq is perfect voor een zomerse avond! Alle ingrediënten op tafel en zelf je pita beleggen. Staat leuk op tafel, is gezellig en je kunt het broodje naar eigen wens beleggen! De kip hebben wij met de heerlijke rubs gemaakt van The Rub Club. De rubs bestaan uit kruiden en specerijen van perfecte kwaliteit waarbij het zoutgehalte tot een minimum beperkt blijft. Een groot assortiment met rubs voor allerlei gerechten! Wij hebben bij dit gerecht de rub ‘Goosebumps’ en ‘Burnout’ gebruikt. Lekkere rubs perfect voor gevogelte.

Ook een fijn gerecht om eerder voor te bereiden. De pita broodjes, kip, tzatziki en de garnering kun je bijvoorbeeld ’s ochtends al maken en in de koelkast bewaren. De pita broodjes kun je eenvoudig later weer in de pan opwarmen.

Kip gyros van de BBQ

'Burn Out' rub is een veelzijdige rub op basis van paprika, knoflook en zeezout. Burnout laat zich werkelijk overal mee combineren!
'Goosebumps' rub is combinatie van kruiden en specerijen waaronder kurkuma, rode peper en knoflook. Deze perfect uitgebalanceerde rub gaat onder meer uitstekend met gevogelte.
Porties 4 personen

Ingrediënten

Kip

  • 750 gr kippendijen
  • Pub van de Rub Club – Goosebumps of Burnout rub
  • scheutje olijfolie

Pitabroodjes

  • 7 gr gedroogde gist
  • 240 gr lauwwarm water
  • 500 gr bloem
  • 15 gr olijfolie
  • 1 tl honing
  • 7 gr zout

Tzatziki

  • 250 ml Griekse yoghurt
  • 1/2 komkommer
  • 1 a 2 teentjes knoflook
  • 1 el witte wijn azijn of citroensap
  • zout en peper
  • 1 tl dille, munt of andere verse kruiden
  • 1 el olijfolie

Garnering

  • 1 komkommer
  • 1 tomaat
  • ijsbergsla
  • rode ui
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Nederlands
Trefwoord: BBQ, kip gyros, The rub club
Hoe maak je het?

Als eerste beginnen met het voorbereiden van de kip. Ik heb ‘Goosebumps‘ en ‘Burnout‘ gebruikt voor de kip, maar je kunt natuurlijk ook 1 rub gebruiken. Leg de kippendijen in een schaal, wrijf ze licht in met olijfolie, strooi de rub over beide kanten van de kip en wrijf het goed in.
Zet het vlees voor minimaal één uur bedekt met vershoudfolie in de koelkast.

Hierna maken we meteen de pitabroodjes zodat we dat op het laatst niet hoeven te doen. De
pitabroodjes kun je van tevoren maken en voordat je gaat eten even in de pan op te warmen.

Deeg maken voor de pita’s 

Je kunt de keukenmachine gebruiken of ouderwets zelf kneden. Houd er wel rekening mee dat je dan ongeveer 15 minuten met de hand moet kneden en ongeveer 5 tot 8 minuten met de machine.

Als eerste los je de gist op met lauwwarm water in een apart schaaltje. Laat dit staan totdat er
belletjes op komen. Doe nu de bloem, zout, honing en olijfolie in een kom. Giet vervolgens het mengsel van gist en water erbij en kneed tot een mooi elastisch deeg. Maak een bol van het deeg, smeer licht in met olijfolie en leg in een kom. Laat het een uur afgedekt rijzen tot het deeg in grootte verdubbeld is.

Pita’s bakken

Haal na minimaal een uur het deeg uit de kom en maak er 8 mooie bolletjes van. Druppel een klein beetje olijfolie op je werkplek en rol het deeg uit met een deegroller of druk met je vingers het bolletje deeg plat tot de grootte van de pan. Draai het deeg af en toe een kwartslag en ga weer
verder met je vingers. Zet de pan aan en bak de pita in 2 a 3 minuten goudbruin. Zorg ervoor dat je het vuur niet te hoogt hebt staan, anders verbranden ze.

Leg de gebakken pita’s op een bord met daarop een theedoek om het zacht te houden. Je kunt nu de pita’s serveren of afdekken en later als je gaat eten opnieuw opwarmen in de pan.

Tzatziki

Snijd de halve komkommer in de lengte door en verwijder de zadenlijsten met een lepeltje, Rasp de komkommer grof en laat het in een vergiet zon 5 minuten uitlekken. Druk na 5 minuten nog het overtollige vocht uit de komkommer door met een lepel het vocht eruit te duwen. Snijd de knoflook fijn. Meng de Griekse yoghurt samen met de komkommer, knoflook, witte wijn azijn of citroensap, zout en peper, verse kruiden en olijfolie. Zet in de koelkast tot het moment van serveren.

Garnering

Snijd  de ui in ringen, tomaat in blokjes, komkommer in blokjes, was eventueel de sla en verdeel in mooie kommetjes.

Kip direct grillen op de barbecue (Wij hebben de kip gemaakt op de Kamado – Black Bastard)

Daarna steek je de bbq aan en maak ‘m klaar voor direct grillen op zon 175 graden. Grill de kippendijen en keer regelmatig om zodat ze niet verbranden. Als de kerntemperatuur 70 -75 graden is, laat je ze een paar minuten rusten onder aluminiumfolie in een ruime schaal.

Nadat je de kip in een schaal hebt gelegd,  kun je de pitabroodjes opwarmen. Leg ze terug op het bord met de theedoek er weer overheen. Als laatste kun je de kippendijen met je handen of met 2 vorken uit elkaar trekken in grove stukken.

Haal de tzatziki uit de koelkast en besprenkel met wat olijfolie.

Zet de schaal met kip op tafel samen met warme de pita’s en serveer met de ui, tomaat, komkommer en tzatziki.

Beleg de pitabroodjes naar wens en geniet van je broodje kip gyros van de bbq, Eet smakelijk!

Wil je nog meer lekkere recepten op de bbq proberen? Maak dan onze heerlijke glutenvrije salade met gegrilde halloumi, vijg en flat iron steak ,  Chili con carne met zoete aardappel of een heerlijke steak sandwich van de bbq!

Sluiten
Your custom text © Copyright 2020. All rights reserved.
Sluiten