Advertorial, Foodfacts, Laatste post
Leave a comment

Machine in de keuken of zelf snijden? Hier vind je mixers en blenders

machine_mixer_blender_snijden

Machines of niet... Hoe gemakkelijk maak jij het jezelf in de keuken?

Machines kom je overal tegen, dus ook bij het koken. Wat voor type ben jij in de keuken? Ben je iemand van het ouderwetse handwerk? Waarbij
er geen machine aan te pas komt, waar alles helemaal zelf wordt gehakt, gesneden en
gepureerd? Of denk jij er heel anders over? Gemak dient de mens, dus waarom zou je jezelf
in het zweet werken als er ook een machine is die het werk van je over kan nemen?

We gebruiken steeds meer machines

Vergelijk de gemiddelde keuken van nu eens met die van twintig, dertig jaar geleden, en er
zullen je heel wat dingen opvallen. Ten eerste is onze smaak massaal veranderd. Het soort
keuken waar we voor kiezen, de looks en de indeling, die zijn nauwelijks meer met elkaar te
vergelijken. Logisch, want ook keukens zijn aan trends onderhevig.
Daarnaast zal vooral opvallen wat er tegenwoordig allemaal voor apparatuur in een keuken
te vinden is. Het gasfornuis is steeds vaker vervangen door een elektrische variant. De oven,
die is er nog wel, maar vrijwel altijd gaat het hier om een variant dat werkt met hete lucht,
wat vroeger heel anders was. Niet zelden is de oven ook nog eens tegelijk een magnetron,
een apparaat dat ook al niet meer weg te denken valt uit onze keukens.
Daarnaast zijn er nog veel meer apparaten die zo langzaam maar zeker hun weg hebben
gevonden naar onze keukens. Denk bijvoorbeeld eens aan de waterkoker. Deze heeft de
ouderwetse fluitketel als het ware uit onze keukens verdrongen. Ook de blenders hebben
massaal hun intrede gedaan, en hebben vaak een vast plekje op het aanrecht. En dan
hebben we het nog niet eens gehad over de meer geavanceerde machines.

Doe jij het nog met de hand?

Met zoveel machines voor in de keuken om uit te kiezen, is het eigenlijk niet meer nodig om
nog maar iets met de hand te doen. Staafmixers mixen een stuk sneller dan we met de hand
ooit zullen kunnen, en een goede keukenmachine raspt, hakt, snijdt en mengt met zulk groot
gemak dat het bijna zonde is om hem niet zijn werk te laten doen.
Toch kan het soms ook best lekker zijn om al die apparaten even te negeren, en weer
ouderwets met de hand te werken. Er zijn zelfs mensen die erbij zweren. Zelf snijden, zelf
hakken. Zo voel je de ingrediënten waarmee je werkt, en kun je zelf precies inschatten
wanneer iets de juiste grootte of textuur heeft bereikt. En zeg nou zelf, er is niets waar je je
agressie zo in kwijt kan dan in het kneden van een deeg. Daar kan geen machine tegenop!

Pssst. Ben jij op zoek naar een recept waarbij je een staafmixer of blender kunt gebruiken? Kijk eens naar deze geroosterde pompoensoep met zoete aardappel en room of tonijn tataki met avocado crème

Deel dit recept:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.