Bakken, Baksels, Laatste post, Na
Leave a comment

Smeuïge chocolade tulband met cheesecake vulling

Deze  smeuïge chocolade tulband met cheesecakevulling stond al een tijdje op mijn to bak list. Ik vind het er altijd zo gezellig en sfeervol uitzien, dus ik vond dit een mooi moment om de tulband te gebruiken.  Na een paar keer een mislukte poging heb ik het toch eindelijk voor elkaar gekregen om de tulband er nog heel uit te krijgen! Dit is een leuk gerecht om te maken met de Kerstdagen. Wel even de tijd voor nemen om dit te maken, maar dit is wel een plaatje als het eenmaal op de tafel staat! Kijk snel wat je nodig hebt voor deze  smeuïge chocolade tulband met cheesecake vulling.
Smeuïge chocolade tulband met cheesecake vulling1

bestekBaksels  •  10 a 12 stuks   •  Zoet/ feestje

Chocoladecake:
-70 gram cacaopoeder
-170 gram pure chocola
-180 ml kokend water
-250 gram zure room/ Griekse yoghurt
-210 gram bloem
-1 tl baking soda
-snuf zout
-150 gram boter op kamertemperatuur
-450 gram fijne kristalsuiker
-1 el vanille extract of 1/2 vanilleboon
-5 eieren

Cheesecake:
-350 gr Monchou, op kamertemperatuur (Of Philadelphia of andere verse roomkaas)
-1 groot ei
-50 gr fijne kristalsuiker
-½ tl vanille extract

Topping:
200 gr pure chocolade

- bakspray
- tulband van ongeveer  23 cm

Voordat je begint verwarm je de oven voor op 120 graden.

Doe de chocolade en cacaopoeder in een kom en giet het kokende water erbij. Roer totdat het een egaal mengsel is, even laten afkoelen en voeg vervolgens de zure room of Griekse yoghurt toe.

Vervolgens voeg je in een andere kom de baking soda, bloem en het zout samen.

Klopt in een derde kom (of in de keukenmachine) de boter, suiker en vanille extract totdat het één geheel is. Voeg daarna de eieren stuk voor stuk toe en mix nog heel even.

Nadat je dat gedaan hebt, kun je het chocolade mengsel toevoegen. Niet alles in een keer, maar beetje bij beetje.
Doe dit ook met het bloem mengsel en mix alles tot een romige massa. Mix het niet te lang, daardoor wordt het te luchtig en kan het gaan inzakken. Als je het bloem niet meer ziet kun je stoppen met kloppen/ mixen.

We gaan nu de cheesecake vulling maken.
Zorg dat de roomkaas op kamertemperatuur is. Mix de roomkaas tot er geen klontjes meer in zitten. Doe het ei, de suiker en de vanille extract er bij en mix tot een egale massa.

Spray de tulbandvorm in met bakspray. Dit moet echt goed gebeuren en vooral om het midden goed sprayen.

Giet nu het chocolade beslag tot iets onder de helft in de tulband. Nu gaan we de cheesecake vulling in de vorm doen. Met een lepel doe ik de cheesecake vulling in de tulband. Zorg ervoor dat je de vulling in het midden lepelt en de buiten- en binnenrand niet raakt. Voorzichtig beetje bij beetje en niet in een keer vol gas schenken. Als het goed is blijft er een klein beetje cheesecake over. Dit kun je weggooien of natuurlijk voor iets anders gebruiken.

Vervolgens verdeel je de rest van het chocoladebeslag verder in de tulbandvorm. Zorg ervoor dat je de vorm vult tot ongeveer 3 cm onder de rand.

Zet de tulband voor zo’n 60 minuten op 200 graden in de oven.

Als de chocoladecake klaar is los je ‘m direct. Dit werkt bij mij het beste, want als ik ‘m goed laat afkoelen en de volgende dag probeer te lossen mislukt dit eigenlijk altijd. Er blijven hele stukken achter in de vorm en dat is echt zo zonde! Deze manier van direct lossen nadat ie uit de oven komt werkt goed en de cake blijft heel. Maar dit moet dan wel echt met bakspray gebeuren!

Tenslotte smelt je de chocolade au bain-marie en schenk je het over de cake heen.

Je kunt de cake makkelijk nog een week bewaren buiten de koelkast en in de koelkast voor zo'n 3 dagen.

Deel dit recept:
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.