Latest Posts

Pepernoten-cheesecake taartjes

pepernoten cheesecake taartjes

 
Sinterklaas is weer in het land en dat betekent dat we weer een maand lang kunnen bunkeren! Yes!
Ben je op zoek naar een origineel zoetig alles in 1 taartje voor 5 december? Dan hebben wij het recept voor jou: pepernoten cheesecake taartjes! Echt verrukkelijk! Een krokante wener bodem met daarop een frisse cheesecake vulling met verkruimelde pepernoten en bovenop een luchtige kaneelbavarois! Het is niet in 10 minuten klaar, maar het is echt de moeite dit te maken en er even tijd voor uit te trekken!

Kijk snel hoe je de pepernoten cheesecake taartjes maakt!

Pepernoten-cheesecake taartjes

besteksnack • 4 stuks  •   35 min bereiden/ 5 uur wachttijd  •  Sinterklaas

-paar handjes kleine pepernootjes
-kaneelpoeder
- ronde taartvormpjes

Bodem:
-75 gr bloem
-55 gr roomboter
-30 gr suiker
- 1/4 ei

Cheesecake vulling:
-300 gr roomkaas
-100 gr suiker
-125 gr Griekse Yoghurt of zure room
-1/2 tl vanille extract
- sap 1/4 limoen
-1 1/2 ei

Kaneel bavaroise:
-200 ml melk
-50 gr suiker
-1 kaneelstokje
-1 eidooier
-3 blaadjes gelatine
-200 ml slagroom

We beginnen met de bodem:

Kneed met je handen de bloem, boter en suiker. Kneed het deeg totdat het een beetje kruimelig is en voeg de ei toe. Kneed goed en laat het deeg in wat vershoudfolie voor 30 minuten in de koelkast rusten. Bereid ondertussen de taartvormpjes voor en spray deze in met bakspray of wat boter.
De oven mag je voorverwarmen op 180 graden. Rol het deeg na het koelen uit.  Draai je deeg met de klok mee en rol het deeg meerdere kanten uit. Bekleed de vormpjes en prik met een vork wat gaatjes in de bodem, zodat de lucht onder het deeg weg kan tijdens het bakken. Het hoeft geen dikke laag deeg te zijn, want het wordt tijdens het bakken dikker!
Nu gaan we de bodempjes blindbakken. Waarom?
Dit doe je om een gare bodem te krijgen en dat je bodem niet teveel rijst, want je moet het later nog vullen natuurlijk.
Neem een vel bakpapier en bekleed de vormpjes met bakpapier. Vul het vervolgens met rijst, bonen of pasta.  Bak het deeg zo’n 20 minuten en daarna zonder de blindbakvulling nog zo’n 4 minuten.

Je wener deeg is klaar! Laat het even afkoelen.

De cheesecake vulling:

Zorg vervolgens dat de oven 130 graden is. Neem een beslagkom en mix hier voor een paar minuten de roomkaas samen met de suiker in, tot het beslag zacht en glad is. Voeg dan de Griekse yoghurt of zure room toe, een beetje limoensap en het vanille aroma toe en meng goed.  Zet de mixer weg en schep nu één voor één de eieren er doorheen. Schep het rustig om totdat de eieren nagenoeg vermengd zijn. Verkruimel een paar pepernoten en strooi dit door de vulling. Giet het geheel in de taartvormpjes. Niet helemaal volgieten, want de kaneelbavarois moet er nog overheen.

Zet de vormpjes met de cheesecake vulling in de oven voor 30 minuten op 130 graden.

Als de cheesecake klaar is, dan zet je de oven op een kier en laat je deze op kamertemperatuur komen. De cheesecake moet nu eigenlijk nog opstijven in de koelkast, maar dat doen we straks samen met de bavarois. Als de cheesecake op kamertemperatuur is kun je de kaneelbavarois maken.

P.s. heb je nog cheesecake vulling over? Je kunt dit heel makkelijk invriezen! Handig voor de volgende cheesecake ;).

De kaneelbavarois:

De melk, 40 gram suiker en een kaneelstokje in een steelpannetje aan de kook brengen en daarna 10 minuten laten staan. Niet laten koken, want dan gaat het schiften.
In een kom 10 gram suiker en 1 eidooier rustig roeren. Ondertussen 3 blaadjes gelatine weken in koud water totdat ze opgelost zijn. Uitwringen en aan de melk toevoegen. Wacht even 1 minuut en roer het daarna goed. Het eimengsel giet je nu ook bij het melkmengsel. Laat het even staan zodat het kan stollen.
Vervolgens kun je de slagroom gaan kloppen. Als de slagroom stijf is dan kun je het kaneelmengsel door de slagroom roeren.

Vul de vormpjes en laat het minimaal 3 uur in de koelkast staan.

Maak de pepernoten cheesecake taartjes af met pepernootjes en wat kaneel.

Eet smakelijk!

Deel dit recept:
beef tataki salade

Beef tataki salade

 
Tataki is een Japanse bereidingswijze waarbij het stuk vis of vlees voor 1 minuut dichtgeschroeid wordt op hoog vuur. Het wordt bijna rauw in dunne plakjes opgediend en dat maakt het zo lekker! Je zal dit vast al vaker hebben gezien met tonijn, want daar wordt deze bereiding vaak toegepast. Dit recept is met biefstuk gemaakt en dus een tikkeltje anders, maar wel echt verrukkelijk! Kijk snel hoe je deze beef tataki salade maakt!
beef tataki salade

bestekdiner • 2 personen  •   15 minuten/ 60 min marineren •  koolhydraatarm

 - 2 biefstukken, op kamertemperatuur
-6 radijsjes, dunne plakjes
- 100 a 150 gr sugarsnaps, evt gehalveerd
-200 gr kastanjechampignons, in plakjes
-1 zoete puntpaprika, in reepjes
-paar handjes sla
-1 el sesamzaad, geroosterd
-2 handjes ongezouten pinda's, gekneusd

dressing:

-halve rode ui, fijngesnipperd
-halve limoen, uitgeperst
-75 ml sojasaus
-1 el basterdsuiker
- 1,5 cm gember

Maak de ingrediënten voor de dressing klaar en doe dit allemaal in een kommetje. Roer goed zodat de basterdsuiker wordt opgenomen. Je marinade en tevens dressing is nu klaar.

Schroei de biefstukken aan beide kanten op hoog vuur dicht. Per kant 1 minuut.
Leg ze daarna in een diep bord en leg ze in een paar eetlepels marinade (de rest van de marinade gebruik je voor de dressing, dus wel genoeg overhouden). Laat ze een uur in de marinade liggen en keer af en toe om.

Voordat je de biefstukken uit de marinade haalt, kun je de champignons en de sugarsnaps wokken. Ik heb de sugarsnaps gehalveerd, maar je kunt ze ook heel laten.
Zorg ervoor dat je de sugarsnaps wat later in de wokpan doet, want deze hoeven niet helemaal doorbakken te zijn. Een beetje bite is altijd lekker bij sugarsnaps.

Nu je toch aan het wokken bent, kun je ook gelijk de sesamzaadjes en de gekneusde pinda's roosteren in een pan. Doe dit wel apart. Eerst even de sesamzaadjes goudbruin roosteren en in een schaaltje apart zetten. Daarna kun je meteen de pinda's in de pan roosteren. Let even op, want dit kan heel snel aanbranden. Af en toe een beetje roeren en je pan bewegen. Doe de pinda's ook in een apart schaaltje.

Snijd de radijsjes in dunne plakjes (ik gebruikte een mandoline) en de paprika in dunne reepjes. Je hoeft niet alles van de paprika te gebruiken als je het teveel vindt.

Verdeel de sla, champignons, radijsjes, sugarsnaps en paprika over de 2 borden. Snijd nu de biefstukken in dunne plakjes en verdeel het over de salade.

Giet wat dressing over het geheel en strooi als laatste wat geroosterde sesamzaadjes en pinda's over de salade om het af te maken!

Je beef tataki salade is klaar. Geniet ervan!

Deel dit recept:
koolhydraatarme-witlofsalade-met-appel-en-gerookte-kip

Witlofsalade met appel en gerookte kip

 
Rauwe witlof? Ja! Het is echt hartstikke lekker en eenvoudig te bereiden. Zelf ben ik niet zo van appel in een hartig gerecht, maar in deze salade is fruit echt onmisbaar. Erg lekker en fris!
Deze makkelijke witlofsalade met appel en gerookte kip zit met 10 minuten in je lunchbakje! Een perfecte lunch voor de drukke dag.  Als je koolhydraatarm eet, dan is de appel (12g)misschien niet zon goede optie voor je, want appel bevat niet de minste koolhydraten, maar ook niet de meeste. Als je echt fruit met weinig koolhydraten wilt eten kun je de appel vervangen voor bijvoorbeeld perzik of abrikoos(9 gr).
koolhydraatarme-witlofsalade-met-appel-en-gerookte-kip

besteklunch/diner • 2 personen  •   10 minuten •  koolhydraatarm

-3 stronken witlof, in reepjes
-150 a 200 gr gerookte kip, in stukjes
- 3 augurkjes, in blokjes
-1 appel, in blokjes
-handje walnoten
- optioneel: gekookt eitje of fijngesnipperd sjalotje
dressing:

-4 el Griekse yoghurt
-4 el mayonaise
-2 el water
-2 el olijfolie
-1 el mosterd
- zout en peper

Snijd een stukje van de onderkant van de stronken van de witlof af en snijd vervolgens doormidden. Haal de harde/bittere kern eruit. Leg de witlofstronken naast elkaar en snijd de witlof in halve dunne ringen.  Was de witlof in een vergiet schoon en laat even uitlekken. Vervolgens schep je het in een kom en daar doe je de gerookte kip, augurk en een handje walnoten bij. Deze kun je eventueel met je handen nog wat kleiner maken.
Wil je er ook nog een fris uitje bij? Dan doe je die er nu ook bij.

Maak de dressing en proef als deze klaar is. Misschien wil je het toch nog wat aanpassen.Schep wat dressing over de salade en meng het geheel voorzichtig.

Je koolhydraatarme witlofsalade met appel en gerookte kip is klaar! Snel hè? Geniet ervan!

Deel dit recept:
courgette-spinazie-soep

Koolhydraatarme courgette-spinazie soep met gerookte zalm

 

Koolhydraatarme courgette-spinazie soep is zo'n receptje dat bij je opkomt wanneer je echt even niet weet wat je moet eten. Je hebt weinig ingrediënten nodig, het is gezond en je kunt er gelijk lekker veel van maken. Heb je gelijk iets voor de lunch de volgende dag, of voor in je vriezer. De gerookte zalm maakt het echt wel af! We hebben laatst op onze Facebook pagina een poll gehouden onder onze volgers, en daar kwam uit dat er vraag is naar koolhydraatarme recepten. Daar kan deze courgette-spinazie soep dus mooi bij!
Dit recept is een mengelmoes van verschillende andere recepten die ik online tegen kwam. 

courgette-spinazie-soep

besteksoep • 6 personen   30 minuten•   koolhydraatarm

Ingrediënten
- 2 courgettes
- 300 gram spinazie
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 liter groentebouillon
- 150 ml slagroom
- Chilipoeder
- Bakje gerookte zalmsnippers

 

Ik vind het altijd handig om de bouillon als eerste klaar te zetten, omdat ik dit anders vergeet. Maak de bouillon (meestal twee blokjes op een liter water). Snipper de ui en knoflook en fruit dit aan in een soeppan.
Snijd ondertussen de courgette in blokjes en bak deze mee met de ui en knoflook. Voeg daarna de spinazie toe, ik doe dat meestal in delen omdat de pan anders gelijk zo vol zit ;). Als de spinazie geslonken is schenk je de bouillon erbij en laat je dit even doorkoken. Mix daarna de alles tot een gladde soep met een staafmixer. Roer ongeveer 100 ml van de slagroom er door heen en breng op smaak met wat peper en zout.
Wanneer je de soep serveert, kun je nog wat slagroom over de soep heen schenken. Doe een á twee theelepels gerookte zalm door de soep en strooi er wat chilipoeder, bijvoorbeeld deze, naar smaak over. Eet lekker!

Deel dit recept:
snicker-cheesecakejes-met-zelfgemaakte karamelsaus

Snicker cheesecakejes met karamelsaus

 
Steel de show op je werk of verjaardag met deze snicker cheesecakejes met zelfgemaakte karamelsaus en een lekkere oreo-of bastognebodem! Makkelijk te maken en echt zo lekker! Leuk voor op een feestje ook of traktatie op je werk 😉 Helaas heb ik geen gezonde versie hiervan, dus hupsakee maken die handel en morgen weer sporten!
snicker-cheesecakejes-met-zelfgemaakte karamelsaus

bestekbaksel • 12 stuks   45 min

-12 oreo's of 12 bastognekoekjes, fijngemalen
-4 snickers, fijngehakt of 8 kleintjes
-400 gr roomkaas(2 pakjes)
-120 gr ongezouten roomboter op kamertemperatuur
- 2 eieren
-60 gr kristalsuiker
-1 zakje vanillesuiker
- zelfgemaakte karamelsaus (recept)

Muffinblik
muffinvormpjes

Verwarm de oven op 160 graden.  Doe alvast de papieren muffinvormpjes in het muffinblik. Zelf had ik geen muffinvormpjes meer, dus ik moest even improviseren. Je kunt dan eventueel vierkantjes van ongeveer 12 cm knippen en dit in de vorm drukken. Je krijgt daardoor nooit hele mooie zijkanten door de vouwen, dus als je vormpjes in huis hebt is dat beter.

Maal de oreo koekjes of de bastogne koekjes fijn met een mixer totdat je fijne kruimels hebt.
Verwarm 70 gram boter in een steelpannetje. Als het gesmolten schep je de koekkruimels erbij.  Dit mengsel verdeel je over alle vormpjes met een lepel. Je mag het best een beetje aandrukken, wat het moet niet uit elkaar vallen. Zet de muffinvormpjes met de koekbodem voor 3 minuten in de oven.

Doe de kristalsuiker, eieren, vanillearoma en de rest van de boter bij elkaar in een kom. Klop dit totdat je een stevige massa krijgt. Voeg nu de roomkaas toe en klop het geheel totdat er een dik en romig mengsel ontstaat. Giet/schep het beslag in de muffingvormpjes.

Zet de cheesecakejes nu in de oven voor 25  a 30 min. Elke oven is anders, dus kijk na 25 minuten nog even of de cheesecakejes al gaar zijn of nog even verder kan. Als het midden nog een beetje beweegbaar is, dan is het goed. Laat de cheesecakejes in de oven afkoelen. Als ze afgekoeld zijn kun je de gehakte stukjes snickers in de bovenkant van de cheesecake duwen. Als de cakejes op kamertemperatuur zijn, dan kun je ze in de koelkast af laten koelen voor zo'n 3 uur.

Maak ondertussen de karamelsaus klaar. Zie hier hoe je dat doet. Bewaar je karamelsaus in een gesteriliseerde weckpot. In de koelkast kun je de karamelsaus voor zo'n 2 weken bewaren.

Na 3 uur zijn je snicker cheesecakejes klaar! Giet wat lekkere warme karamelsaus over de cheesecakejes en strooi er eventueel nog wat gehakte snicker overheen. Klaar zijn je snicker cheesecakejes met zelfgemaakte karamelsaus!

Bewaar de snicker cheesecakejes tot max 7 dagen in de koelkast. In de vriezer kun je het voor ongeveer 2 a 3 maanden bewaren.

Deel dit recept:
zelfgemaakte-karamelsaus

Zelfgemaakte karamelsaus

 
Karamelsaus kun je zo makkelijk zelf maken! In 10 minuten heb je een heerlijk warme  zelfgemaakte karamelsaus die je voor gebak, koekjes, fruit, ijs, snoep en nog veel meer dingen kunt gebruiken. Wij hebben het gebruikt voor de "snicker cheesecakejes". Zo lekker!
Natuurlijk is het hartstikke zoet en bestaat het alleen maar uit slechte dingen, maar dat hoeven we niet te horen ;). We mogen soms best even genieten!
zelfgemaakte-karamelsaus

bestekSauzen •  1 kleine weckpot   10 min •

-200 gr kristalsuiker
-125 ml slagroom op kamertemperatuur
-70 ml of 4,5 el water
-80 gr roomboter in stukjes
- optioneel: 1 tl zout

steelpannetje
garde

Doe de suiker en het water in het steelpannetje en laat het smelten op een kleine pit op middelhoog vuur.  Water zorgt dat het minder snel aanbrandt.
Roer totdat het gaat verdampen en de suiker een beetje korrelig wordt. Nu niet meer roeren. Het gaat erg borrelen en er zullen bellen ontstaan, maar echt niet roeren!

Laat dit een minuut of 5 even borrelen. De tijd is wel per fornuis verschillend, dus blijf erbij wacht totdat de karamel goudbruin is. Zelf stop ik als het nog iets dunner is, want het proces gaat als het van het vuur af is nog even door. Verwarm ondertussen de slagroom. Het moet warm zijn, maar niet kokend.

Is de karamel ondertussen goudbruin geworden? Zet het vuur lager en giet nu al roerend giet de slagroom erbij. Blijven roeren! Het zal nu gaan stomen en borrelen en omhoog komen. Gewoon rustig blijven roeren, het zakt vanzelf weer. Roer totdat er een gladde egale saus ontstaat en zet het vuur uit.

Voeg nu de roomboter toe en evt. een snufje zout en roer nog even. Je zelfgemaakte karamelsaus is klaar!
Wil je er karamelblokjes van maken? Giet dit dan meteen in een kleine schaal of bakblik.

Bewaar je karamelsaus in een gesteriliseerde weckpot. Dit kun je zo'n 2 weken in de koelkast bewaren.

Wil je je zelfgemaakte karamelsaus weer gebruiken? Zet de weckpot even in warm water en de saus zal weer vloeibaar worden.

Eet smakelijk!
Deel dit recept:
pittige-hutspot-met-kipshoarma

Pittige hutspot met kipshoarma

 
Op 3 oktober is het weer Leids Ontzet in Leiden. Ieder jaar wordt met Leids Ontzet op feestelijke wijze herdacht dat op 3 oktober 1574 een einde kwam aan de maandenlange Spaanse belegering van de stad. Op dat moment was prins Willem van Oranje  met zijn watergeuzen aan de macht. Nadat de Spaanse troepen de belegering hadden opgegeven werden de hongerige Leidenaren door de watergeuzen getrakteerd op haring en wittebrood. In het verlaten legerkamp van de Spanjaarden ontdekte de weesjongen Cornelis Joppenszoon de hutspot van pastinaak, uien, wortelen en vlees. Een traditie is geboren! Vanaf de 16e eeuw wordt elk jaar op 3 oktober hutspot en wittebrood met haring gegeten!
Ben je benieuwd geworden naar het uitgebreide verhaal? Bekijk dan deze link. Erg interessant!
Zelf wonen wij natuurlijk niet in Leiden, maar wel heel vlakbij. Wij eten daarom ook deze week een lekkere hutspot met een moderne twist! Wij hebben voor jou hier het recept voor pittige hutspot met kipshoarma! Als je zelf niet van pittig eten houdt, dan kun je natuurlijk ook de tabasco weglaten.
Courgetti met tomatensaus en gehakt

bestekhoofdgerecht •4 personen •   30 minuten •

-1 kilo kruimige aardappelen, gekookt
-1 kilo hutspotgroenten
(500 gr uien en 500 gr winterpeen)
-2teentjes knoflook, gehakt
-2 zoete puntpaprika's
-400 a 500 gr kippendijfilet shoarma (of zelf kruiden)
-1 el tabasco
-scheut melk
-zout en peper
-optioneel: jus en roomboter

Kook de kruimige aardappelen 20 minuten.

Kruid je zelf de kip? Snijd deze dan als eerste en doe dit in een schaal met wat olijfolie en shoarmakruiden. Zo kan het eventjes intrekken.

Snijd de winterpenen, uien en knoflook fijn. Bak dit in een pan voor zon 10 min op niet al te hoog vuur. Voeg ook de tabasco toe.

Ondertussen kun je de paprika's in reepjes snijden. Bak de kip en paprika in een pan.

Als de aardappelen gaar zijn kun je deze gaan stampen. Maak het met wat melk smeuïg.  Ik voeg vaak nog een klontje roomboter toe voor de smaak, maar dit is niet perse nodig. Als de stampot een geheel is geworden kun je de groenten erbij doen. Schep even om totdat het 1 massa is. Strooi nog wat zout en peper over de hutspot en proef het even en voeg zo nodig nog wat toe.

Serveer de hutspot op een bord met de kipshoarma ernaast. Je zou eventueel ook nog wat jus kunnen maken, maar ik vond dat zelf niet nodig.

Geniet van je heerlijke oer-Hollandse pittige hutspot met kipshoarma in een modern jasje!

Deel dit recept:
koolhydraatarme-courgette-lasagne-met-zalm-en-spinazie

Koolhydraatarme courgette lasagne met spinazie en zalm

 
Wij hebben aan onze volgers gevraagd wat zij graag voor recepten willen zien. Daar kwam koolhydraatarm uit, dus natuurlijk hebben wij wat lekkere recepten voor jullie die koolhydraatarm of koolhydraatbeperkt zijn! Dit is een variatie op onze andere courgette lasagne met gehakt, die ook echt heerlijk is! Kijk snel naar het boodschappenlijstje en haal de ingrediënten in huis voor deze heerlijke courgette lasagne met zalm en spinazie!
Courgetti met tomatensaus en gehakt

bestekhoofdgerecht •4 personen •   +/- 60 minuten •   koolhydraatarm

-2 rode uien, fijngesnipperd
-3 teentjes knoflook, fijngehakt
- 450 gr verse spinazie of diepvries
- 250 gr ricotta(1 bakje)
-1 courgette
-300 gr zalmfilet
-1 gele paprika, in ringen
- 4 grote tomaten, in plakjes
-1 bol (buffel)mozzarella, in plakjes
-geraspte kaas, belegen of pittig
- 2 tl Italiaanse kruiden
-zout & peper
-olijfolie

----------------------------
-ovenschaal
-kaasschaaf/ mandoline

Verwarm de oven voor op 180 graden en vet de ovenschaal in.

Wok de verse spinazie in een wokpan en bak het totdat alles is geslonken. Heb je diepvriesspinazie? Doe dit dan in een pannetje en laat het rustig ontdooien en warm worden.
Als het klaar is duw je het vocht er in een vergiet uit en doe dit in een grote kom.

Eerst even alle groente snijden, dan hebben we dat maar alvast gedaan ;).  Snipper de uien fijn, hak de knoflook fijn en bak ze in de pan totdat de ui glazig is. Doe dit bij de spinazie in de kom. Voeg nu ook de ricotta  en de Italiaanse kruiden toe.

Snijd de tomaten en mozzarella in plakjes, paprika in ringen en de courgette in plakken. Was de courgette en snijd van de courgette de boven- en onderkant af en schaaf de courgette in lange dunne plakken. Dit kan met een kaasschaaf of een mandoline. Leg de plakken even op een keukenrol zodat het papier het vocht op kan nemen.

Optioneel: Grill de plakken courgette even kort in de grillpan. Als je deze niet hebt kun je ook een gewone pan gebruiken. Leg ze daarna even op een bord.

Bak nu de zalmfilet gaar in een pan. Als de zalmfilet gaar is dan doe je het in een apart schaaltje of bord en maak je er kleine stukjes van. Doe dit vervolgens in de kom met het spinaziemengsel. Breng op smaak met peper en zout.

Nu ga je de ovenschaal vullen. Begin met een laag courgetteplakken, gevolgd door een laag saus (niet te dik). Doe dit totdat alles op is en eindig met saus bovenop. Verdeel de paprika, tomaat en mozzarella op een speelse manier op het geheel en strooi als laatste nog wat lekkere geraspte kaas erover.

Plaats de ovenschaal voor ongeveer 30 a 40 minuten in een voorverwarmde oven. Als de mozzarella bruin begint te kleuren is de ovenschotel goed. De tijd is echt per oven verschillend, dus even vanaf 30 minuten in de gaten houden.

Klaar is je koolhydraatarme courgette lasagne zalm en spinazie. Geniet ervan!

Deel dit recept:
framboos_kokos_taart

Framboos kokos taartje met witte chocola en bastogne bodem

 

Eigenlijk zouden wij iedere dag wel een stukje taart willen eten, en dan vooral deze frambozentaart met kokos en witte chocola! Maar goed, dat doen we maar niet, aangezien het niet gezondste recept is dat je op Buuf en Buuf zult vinden...
Als je iets te vieren hebt, of toch wel gewoon zomaar een keertje een taart wil maken, dan is dit recept wel echt leuk! De tijd zit vooral in het wachten tot de taart klaar is, verder is het weer een makkelijk receptje. Enjoy! 

framboos_kokos_taart

bestektaart • 10-12 personen   3,5 uur •   zoet

Ingrediënten
- 125 gram bastogne koek
- 60 gram boter
- 300 gram witte chocola
- 250 ml slagroom
- 250 gram mascarpone
- 100 gram witte basterdsuiker
- 1 doosje frambozen
- 100 gram geraspte kokos

Nodig:
- springvorm (26 cm)

Vet de springvorm in en bekleed hem eventueel nog met een bakpapier. Ik kan dit zelf niet zo strak, dus kreeg ik wel ongelijke randen terwijl ik het glad wat mooier vind.
Maal de bastogne koeken fijn in een keukenmachine. Smelt ondertussen de boter rustig in een pannetje en meng dit met de bastogne koek.
Verdeel de bastogne vervolgens gelijk over de taartbodem en druk het zachtjes aan met de achterkant van een lepel. De springvorm kan nu in de koelkast zodat de bodem hard wordt.

De chocola smelt je au bain marie, houd een stukje apart om straks de krullen van af te schaven ter garnering op de taart. De chocola laat je even afkoelen, het moet nog wel vloeibaar zijn.
De slagroom mix of klop je tot het lobbig is, voeg er dan de mascarpone, basterdsuiker, kokos en mascarpone aan toe. Als dit goed gemengd is kan de chocolade erdoor gemixt worden.
Verdeel dit mengsel over de taartbodem en strijk het glad met een spatel. Nu begint het langste, het wachten tot de taart  is opgestijfd. Dit duurt minimaal 3 uur.

Als de taart klaar is, kun je de chocola die je over hebt schaven tot chocoladekrullen. Dit doe je met een dunschiller of kaasschaaf. Verdeel de frambozen en chocoladekrullen over de taart, strooi er wat kokos over en neem vooral gelijk een stukje om te proeven!
We zien graag jullie creaties terug!

Deel dit recept:
aziatisch-tonijntartaartje-met-avocado

Aziatisch tonijntartaartje met avocado

 

Ik ben al jaaaren fan van rauwe tonijn.  En zeker de combinatie tonijn, avocado en sojasaus is echt de bom! Een origineel voorgerecht om te maken voor de feestdagen. Het is een makkelijk en snel gerecht en dat komt mooi uit als je ook nog andere lekkere dingen voor je kerstdiner moet maken! Koop wel je tonijn bij de visboer, want anders kun je dit gerecht beter overslaan. Kwaliteit van vis is echt belangrijk bij dit gerecht, zeker ook omdat je het rauw eet. 

aziatisch-tonijntartaartje-met-avocado

bestekvoorgerecht • 2 personen   20 min •   vis

- 200 gr rauwe tonijn, in blokjes
- 1 avocado, in blokjes
- halve rode ui (een kleintje), zeer fijn gesnipperd
- 1 pepertje, fijngesneden
- 2 tl sesamzaad, wit of zwart
- klein beetje limoensap
- 1 el sesamolie
- 1,5 el sojasaus
- gebakken uitjes
- zout en peper

ter garnering:
-Zaanse mayonaise
-balsamicosiroop

gerei:
-bakring

Doe de blokjes avocado in een kom en doe hier de fijngesnipperde uitjes bij en een klein scheutje citroensap. Meng dit voorzichtig! Anders gaan de avocadoblokjes kapot en wordt het een prakje.

p.s. Ik had deze keer net wat teveel avocado gebruikt en avocado vult best wel, dus als je nog een heel voor- en/ nagerecht gaat eten dan even iets minder avocado gebruiken dan tonijn!

De blokjes tonijn kun je ook in een kom doen en vervolgens voeg je de peper, sojasaus, sesamolie,  sesamzaad, zout en peper erbij. Proef even of je de smaak goed vindt!

De bakring plaats je op het bord/plankje waarmee je het taartje gaat serveren. Doe eerst een laag avocado en daarna een laag tonijn. Of je begint met tonijn, avocado en je eindigt weer met tonijn. Je kunt zelf een beetje crea bea zijn! Als je het eerste taartje gemaakt hebt dan haal je voorzichtig de bakring eraf en maak je het andere taartje. Heb je nog avocado over? Die kun je lekker opsmullen, want dat heb je niet meer nodig.

Zelf heb ik de mayonaise en balsamicosiroop naast de tonijntartaar geserveerd, want niet iedereen wilt er ook nog een sausje bij. Het is ook niet perse nodig, maar het ziet er wel leuk uit. Je kunt er ook voor kiezen om het tartaartje plat te houden en daarop de toefjes te doen. Of alleen mayonaise is ook lekker. Ik zou er zelf niet voor kiezen om echt veel balsamicosiroop te gebruiken op het taartje. Dat is echt te overheersend, dus lekker ernaast houden of weglaten.

Besprenkel het tonijntartaartje met wat sesamzaad en gebakken uitjes en je aziatische tonijntartaartje met avocado is klaar om geserveerd te worden! Serveer meteen. Tonijn is koud echt het lekkerst!

Geniet van je Aziatisch tonijntartaartje met avocado!

Deel dit recept: