Latest Posts

salade met avocado, mandarijn en granaatappel en pecannoten

Rijkgevulde salade met avocado, granaatappelpitjes, mandarijn en pecannoten

 

Wil je een gezonde en rijkgevulde salade maken en weer even balansen? Dan is dit de ideale salade voor jou! Een salade met avocado, granaatappelpitjes, mandarijn, pecannoten, feta, komkommer en een lekkere frisse citroenvinaigrette. Dit zijn normaal gesproken ook dingen die ik los eet, dus waarom geen salade van maken? Perfect toch om alles te combineren en af te maken met een heerlijke vinaigrette.

Courgetti met tomatensaus en gehakt

besteksalade • 4 personen •    15 min bereiden

-zak veldsla
-1 avocado in blokjes
- 2 mandarijnen of 1 blikje mandarijn
- halve komkommer in stukjes
- 1 granaatappel of bakje granaatappelpitjes a 100gr.
- paar fetablokjes, verkruimeld
- handje pecannoten

citroenvinaigrette:
-1 citroen
-75 ml olijfolie extra vierge
-2 tl fijne mosterd
-evt sjalotje, gesnipperd

Leg de veldsla in een mooie schaal en snijd de ingrediënten. Je kunt deze salade het beste maken vlak voordat het geserveerd wordt, want anders wordt de avocado bruin en dat ziet er wat minder fris uit.

Doe alle ingrediënten bij de veldsla en nu kun je de citroenvinaigrette maken.

Halveer de citroen en pers de citroen uit. Doe alle ingrediënten in een kommetje en roer met een garde totdat alles is opgenomen en een glad geheel is. Voeg eventueel een sjalotje toe. Doe eerst de helft erbij en kijk even of dat genoeg is. Voeg peper en zout naar smaak toe.  Schenk de vinaigrette over in een weckpot en serveer dat bij de salade.

Hartstikke eenvoudig en erg lekker! Eet smakelijk!

Deel dit recept:
Croissantbrood-met-roomkaas-en-kersen

Croissantbrood met roomkaas en kersen

 

Wil je een lekker origineel toetje maken of wat lekkers voor bij de koffie? Maak dan dit heerlijke zachte croissantbrood met roomkaas en kersen in de vorm van een zuurstok. Lekker zoet en smeuïg en lekker met een bolletje vanille ijs! Eenvoudig recept en snel klaar, perfect dus voor de Kerstdagen!

Courgetti met tomatensaus en gehakt

bestektoetje/snack •3 stuks voor 12 a 15 p •    15 min bereiden/15-18 min oven

-1 blik croissantdeeg extra large (340 gr)
-1 blik kersen of andere vulling zoals aardbeien of bosvruchten (van HAK)
-2/3 pakje Philadelphia ( pakje van 200gr of andere roomkaas)
-2 el suiker
-1/2 kopje poedersuiker
- 1 tl melk

Ook lekker met andere vulling zoals; bosvruchten of aardbei

Zorg ervoor dat de roomkaas op kamertemperatuur is, want dan kun je het straks makkelijk met de suiker mengen.
Verwarm de oven voor op 190 graden boven-en onderwarmte en haal de bakplaat eruit.

Haal het croissantdeeg uit de verpakking en rol het uit. Maak er 3 rechthoeken van door bij de stippellijn te snijden. De diagonale stippellijnen duw je met je vingers een beetje bij elkaar zodat het deeg dicht is.

Doe de roomkaas en suiker bij elkaar in een kommetje en meng het door elkaar.

Leg 2 stukken rechthoeken op een bakplaat met bakpapier. 3 stukken passen bij mij niet op de bakplaat, dus die derde komt later. Smeer aan de linkerkant 1 lijn roomkaas naar beneden van ongeveer 5 a 6 cm,  maar niet te dun smeren. Daarover smeer je de kersenvulling ook in een lijn naar beneden. Let er wel op dat er aan de linkerkant nog een randje van zo'n 1 cm overblijft waar je het deeg op kunt plakken!

Vervolgens snijd je reepjes van de rechterkant tot het midden van ongeveer 3 cm.  De onder- en bovenkant een wat dikkere reep. Leg voorzichtig de reepjes over de vulling heen en duw het einde een beetje aan. Als je alles gedaan hebt, dan kun je proberen om het brood voorzichtig vanuit het midden een beetje te draaien, zodat je een leuke zuurstokvorm krijgt. Goed aan de onderkant van het deeg pakken en draai het brood zo dat de mooie "gladde" rand aan de buitenkant zit.

Zet het croissantdeeg nu voor 15 a 18 minuten in de oven. Bij mij was het deeg na ongeveer 17 minuten goed, maar elke oven is weer anders.

Is je croissantbrood met roomkaas en kersen klaar? Het ruikt al heerlijk he? Leg de 2 croissantbroden even op een andere plaat en maak het derde brood op dezelfde manier.

Zorg dat de broden zijn afgekoeld voordat je de glazuur eroverheen giet. Maak het glazuur door de poedersuiker en de melk te mengen en met een lepeltje eroverheen te gieten. Wil je het liever warm eten? Dan kun je de glazuur beter achterwege laten.

Je croissantbrood met roomkaas en kersen is klaar! Lekker voor bij een bak koffie of als toetje serveren met een bolletje vanille ijs!

Croissantbrood-met-roomkaas-en-kersen1

Deel dit recept:
natte pepernotencake

De perfecte natte pepernotencake

 

Dit is echt de perfecte natte pepernotencake en valt hier goed in de smaak!Ik vind deze cake vele malen lekkerder dan de "normale" wat meer droge cake waar je meestal een slok drinken achteraan moet nemen wil je het door kunnen slikken;). Je moet wel de verhoudingen precies goed hebben wil je de perfecte natte cake bakken. Ik heb de juiste verhoudingen ondertussen na een paar mislukte cakes afgelopen jaar gevonden voor een natte pepernotencake en het recept deel ik natuurlijk graag met jullie! Lekker met pepernoten erbij voor het echte sinterklaas sfeertje!
Hebben jullie trouwens de pepernoten cheesecake taartjes al eens gemaakt? Ook echt een aanrader!Check het recept hier.

natte pepernotencake

bestekBaksels  •  12 a 15 plakjes  •  20 min bereiden/ 60 minuten oven •  Sinterklaas

  • 200 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 150 gram suiker
  • 150 gram bloem
  • 3 middelgrote eieren op kamertemperatuur
  • 3 eetlepels yoghurt/vanilleyoghurt/kwark
  • handje pepernoten
  • 3/4 tl bakpoeder
  • 1/2 zakje vanillesuiker
  • 3 tl koek- en/speculaaskruiden
  • snufje zout
  • ipv bloem en bakpoeder kun je zelfrijzend bakmeel gebruiken. Dezelfde hoeveelheid gebruiken, dus 150 gram. Je hoeft dan geen bakpoeder toe te voegen
  • wil je niet zo'n natte pepernotencake? Laat dan de yoghurt achterwege
  • is de cake te droog? Dan heb je te weinig natte ingrediënten gebruikt. Voeg meer roomboter of yoghurt toe, maar geen extra ei toevoegen.

Verwarm de oven voor op 160 graden (boven- en onderwarmte)

Doe de roomboter in in stukjes in een kom. Klop de boter tot een compacte massa en voeg de suiker en vanillesuiker toe. Klop het goed glad totdat het een witte room is.

Voeg vervolgens 1 voor 1 de eieren toe. Zelf gebruik ik altijd een apart kommetje en breek ik daar de eieren in. Zo zie je of er per ongeluk een stukje schil is meegegaan en kun je het er nog makkelijk uit krijgen. Klop telkens 1 ei totdat deze helemaal is opgenomen en voeg vervolgens het volgende ei toe. Als alle drie de eieren zijn toegevoegd en opgenomen, voeg je de yoghurt toe en klop je nog even op een wat hogere stand voor een paar minuten. De yoghurt zorgt ervoor dat de cake wat "natter" wordt.

Voeg de bakpoeder en koek- en/ speculaaskruiden toe aan de bloem en meng het met een lepel.
We gaan nu in delen het bloem mengsel toevoegen. Gebruik een fijne zeef en doe hier een deel van het bloem mengsel in boven de kom en klop ertegenaan zodat het gezeefd wordt en in de kom valt. Klop het nu weer totdat ook de bloem is opgenomen. Zo ga je door totdat je alles gezeefd hebt.  Voeg nog een snufje zout toe en klop het beslag nog 1 minuut.

Voeg de pepernoten nu toe aan het beslag en schep het rustig om met een spatel of lepel.

Vet de bakvorm in met boter of bakspray en bestuif de vorm met bloem zodat er een goede laag op zit. Zo voorkom je dat de cake blijft plakken aan de bakvorm.

Stort het beslag in de vorm en strijk het een beetje glad.

Zet de bakvorm voor 60 minuten in de oven op 160 graden in het midden van de oven.
LET OP: open de oven niet in de tussentijd, want anders heb je kans dat je cake in elkaar zakt.

Haal de cakevorm uit de oven en keer de vorm om op aluminiumfolie. Wikkel de cake in de folie en laat 'm zo afkoelen. Zo zorg je ervoor dat de cake lekker smeuïg blijft.

Je kunt de cake het beste in aluminiumfolie buiten de koelkast bewaren. Als je de cake in de koelkast zet, dan droogt de cake uit.

Geniet van je natte pepernotencake!

Deel dit recept:
appelgalette-met-speculaas2

Appelgalette met speculaaskruimels

 

Heb je weleens van het woord galette gehoord? Dit komt van het Normandische woord gale, wat platte cake betekent. Dit is een simpele klassieker uit Frankrijk en is een mooi versierde laagjestaart. En wij hebben deze galette helemaal makkelijk gemaakt door kant-en-klare bladerdeeg te gebruiken. Je kunt galette hartig of zoet maken en je kunt allerlei ingrediënten gebruiken. De vorm is rond met een naar binnengeslagen rand. Nu is mijn rand omhoog gekropen, maar normaal gesproken moet deze dus iets meer naar binnen liggen. Wij hebben een galette gemaakt die goed bij deze tijd van het jaar past met appels en speculaas. Een heerlijke combinatie al zeg ik het zelf! En met een toefje slagroom is deze appelgalette met speculaaskruimels helemaal perfect :)!

appelgalette-met-speculaas

bestekBaksels  •  8 punten  •  20 min bereiden/ 30 minuten oven •  Makkelijk en snel

  • 8 plakjes bladerdeeg
  • 2 a 3 Jonagold appels
  • 2 el (kaneel)suiker
  • 3 speculaasjes, verkruimeld
  • 1 a 2 el roomkaas
  • 1 ei of jam (abrikoos of pruimen) om de rand mee in te smeren
  • slagroom

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Haal de bladerdeeg uit de vriezer en laat ontdooien.

Ontdoe de appels van hun klokhuis met een appelboor. Snijd ze vervolgens in vieren en gebruik een mandoline om dunne plakjes te schaven. Laat de plakjes bij elkaar liggen op een stapeltje.

Bestuif je aanrechtblad met wat bloem en leg de plakjes bladerdeeg als een waaier op elkaar. Rol met een deegroller het deeg uit totdat je ongeveer een cirkel hebt van 30 cm. Het deeg is nu ongeveer 3-5 mm dik. Het is nu nog geen mooie cirkel, dus je haalt een stukje van de randen eraf en je snijdt er een cirkel van.

Leg het deeg op een bakplaat met bakpapier. Prik met een vork wat gaatjes in het deeg. Smeer er vervolgens een laagje roomkaas op. 5 a 10 cm rand overhouden, want die moeten we straks naar binnen klappen. Nu kun je de speculaaskruimels op de roomkaas strooien. Ik maak met een vijzel de speculaasjes fijn, maar dit kun je ook in een keukenmachine doen of gewoon met de hand fijnknijpen.

Leg vervolgens de appelstapeltjes in een waaier een beetje leuk neer. Ik ben in het midden begonnen en heb zo elke keer een waaiertje eronder geschoven. Er zit geen volgorde in, dus het kan ook niet fout gaan!
Strooi de kaneelsuiker of kristalsuiker over de appels en strooi ook nog wat speculaaskruimels erover.
appelgalette-met-speculaas-klaarmaken2

Klap vervolgens de rand naar binnen. Je zult zien dat je een cirkel niet goed rond kunt vouwen, dus ik heb van het 'overgebleven' deeg een puntje omhoog gemaakt.  Zie hieronder de foto.
appelgalette-met-speculaas-klaarmaken

Bestrijk de randen met een losgeklopt ei of wat abrikozen- of pruimenjam. Strooi hier ook nog wat suiker overheen en voila je appelgalette met speculaas is klaar en kun je nu voor 30 minuten in de oven zetten.

Maak deze galette af met een lekker toefje slagroom.

 

 

Deel dit recept:
quiche met paprika feta en spekjes3

Kleurrijke quiche met paprika, spekjes en fetakaas

 

Deze kleurrijke quiche met paprika, spekjes en fetakaas is heel makkelijk om te maken en een perfect gerecht voor de drukke doordeweekse dagen. Maar 20 minuten bereidingstijd en de rest doet de oven voor je ;). Perfect toch? 
Dit gerecht valt ook goed in de smaak bij kinderen en is ook eventueel zonder vlees  goed te eten!  Dit gerecht is voor 3 personen, dus wel even opletten als je voor meer personen moet koken. Dan even alle ingrediënten verdubbelen en nog een quichevorm gebruiken.

quiche met paprika feta en spekjes3

bestekQuiche •  3 personen  •  20 min bereiden/ 45 minuten oven •  Makkelijk en kidsproof

  • 6 plakjes bladerdeeg of 1 rol quichedeeg van bijv. tante Fanny
  • 3 gekleurde paprika's, in ringen
  • 5 middelgrote eieren
  • 200 ml slagroom
  • 100 gr feta kaas
  • 1 bakje spekjes
  • 1 tl oregano
  • snufje zout en peper
  • paneermeel voor op de bodem van de bladerdeeg (voorkomt te natte bodem)

Quiche kun je 3 dagen in de koelkast bewaren, mits je ‘m wel met plastic folie afdekt.
Je kan quiche eventueel ook invriezen. Zorg er wel voor dat de quiche helemaal is afgekoeld. Bewaar het in een diepvrieszakje en zorg ervoor dat al het lucht eruit is. Je kunt de quiche voor 3 maanden bewaren.
Ontdooien:  Warm de bevroren quiche in de oven op 180 graden voor zo’n 20 a 25 minuten. Als de quiche te snel bruin wordt, dan dek je het af met wat aluminiumfolie.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de quichevorm met wat olijfolie in en bekleed de vorm met de bladerdeeg. Je begint in het midden met 1 plakje en vervolgens leg je een plakje neer aan elke zijde van het vierkant. Het 6e en laatste plakje gebruik je om de rest op te vullen.
Prik met een vork gaatjes en strooi een dun laagje paneermeel op de bladerdeegbodem. Dit zorgt ervoor dat je bodem niet zo sompig wordt.

Snijd de paprika in dunne ringen en leg deze in de vorm.  Bewaar 2 ringen van elke kleur voor op de bovenkant van de quiche. Die leg je als laatste op de rest.

quiche met paprika feta en spekjes3

Bak de spekjes in een pannetje en doe ondertussen de eieren, slagroom, oregano, snufje peper en zout in een kom. Klop het los en voeg de gebakken spekjes toe en brokkel de feta ook in de kom. Klop dit nog even en giet het mengsel nu in de quichevorm.

quiche met paprika feta en spekjes3

Bak de quiche in het midden van de oven in 45 min gaar (boven-en onderwarmte).

Serveer er een frisse salade bij en geniet van deze heerlijke quiche!
Wat dacht je van deze lekkere salade met gerookte kip, avocado en pijnboompitjes?

Deel dit recept:
Blondies met witte chocolade framboos en blauwe bes

Blondies met witte chocolade, framboos en blauwe bes

 

Blondies! Heb je daar weleens van gehoord?  Dat is een brownie, maar dan met witte chocolade! Dit is dus het blonde zusje van de brownie. Blondies zijn zoet, slecht en dragen niet bij aan een gezond dieet. Dus als je op de gezonde toer bent, dan kun je dit recept beter even overslaan;).

 

Blondies met witte chocolade framboos en blauwe bes

bestekBaksels  •  8/ 16 stuks  •  10 min bereiden/ 30 minuten oven •  Makkelijk en snel

  • 225 gr roomboter
  • 350 gr lichte basterdsuiker
  • 275 gr bloem
  • 2 zakjes vanillesuiker (2 x 8gr)
  • 2 eieren
  • 1 reep witte chocolade, fijngehakt (100gr)
  • snufje zout
  • diepvriesfruit framboos en blauwe bes of andere combinatie

Bewaar de blondies in plastic of in een trommeltje, ze kunnen zowel in de koelkast als op kamertemperatuur bewaard worden voor zo’n 3 dagen en je kunt ze ook invriezen en elke keer een blokje eruit halen.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Ik gebruik bij dit recept boven- en onderwarmte.
Bekleed een ovenschaal met bakpapier, in dit geval heb ik een schaal van 20x30 gebruikt. Kijk even wat je in huis hebt, want niet iedereen heeft zon ovenschaal. Een vierkant bakblik kan ook, als het maar niet groter is dan de maat hierboven, want dan worden ze erg plat.

Smelt de roomboter op laag vuur in een steelpannetje. Als de boter gesmolten is giet je dit in de kom. Je voegt ook de lichte basterdsuiker toe en mix het tot 1 geheel. Voeg de 2 eieren 1 voor 1 toe. Zelf doe ik het eerst altijd in een klein schaaltje, want als er een stukje schaal in het beslag komt, dan kun je 'm waarschijnlijk niet meer terugvinden ;).

Voeg nu de 2 vanillezakjes toe en mix dit op een hogere stand voor zo'n 2 minuten. Voeg de bloem en een snufje zout toe en mix het nog even kort op hoge stand.

Nu kun je het fruit toevoegen. Deze kun je gewoon bevroren door het beslag roeren. Wel voorzichtig roeren! Ook de gehakte chocolade kun je er nu doorheen roeren.

Giet het beslag in de met bakpapier bekleedde ovenschaal en zet het voor zo'n 30 minuten in de voorverwarmde oven.

Blondies met witte chocolade framboos en blauwe bes ovenDe bovenkant moet er krokant uitzien. Omdat de blondie hier net uit de oven komt is het nog wel zacht, maar bij het afkoelen zal het weer harder worden.

Laat het in de vorm helemaal afkoelen voordat je het gaat eten. Het moet toch echt wel een paar uur afkoelen. Het is zoveel minder lekker als je het te snel gaat eten! Bij het afkoelen zal de witte chocolade weer opstijven. Zelf zet ik het na het afkoelen en in blokjes snijden in de koelkast of doe ik het in de vriezer. Je kunt het ook gewoon op kamertemperatuur bewaren voor zon 3 dagen in een afgesloten bakje.

Eet smakelijk!

Blondies met witte chocolade framboos en blauwe bes2

Deel dit recept:
zelfgemaakte pitabroodjes met avocado, feta, gerookte kip en balsamicosiroop

Zelfgemaakte pitabroodjes met avocado, gerookte kip, feta en balsamicosiroop

 

Heb je weleens genoeg van je pitabroodje met shoarma? Snappen wij helemaal, want dat hebben wij namelijk ook ;). Je kan eindeloos variëren met pitabroodjes en dat hebben wij dus ook gedaan. Wij hebben voor jou een variant met lekker veel gezonde groente en gerookte kip. En om het af te maken een beetje balsamicosiroop. Een hele lekkere combinatie en verrassende smaak!
het recept voor de verse pitabroodjes kun je ook terugvinden in het recept bij de ingrediënten. Klik op de link en je wordt doorverwezen naar de zelfgemaakte pitabroodjes. Die zijn echt hemels! Zoveel beter dan de pitabroodjes uit de winkel en zooooveel verser!

zelfgemaakte pitabroodjes met avocado, feta, gerookte kip en balsamicosiroop

bestekhoofdgerecht • 4 broodjes •  bereiden 10 min+ verse broodjes 2 uur•

-4 zelfgemaakte pitabroodjes, zie hier het recept
-1 of 2 avocado's (2 als je van extra veel avocado houdt)
-handje rucola
-handje cherrytomaatjes
-1 stuk gerookte kip (150 a 200 gr)
-fetakaas, verkruimeld
-1/2 rode ui fijngesnipperd
-balsamicosiroop
-peper en zout

De zelfgemaakte pitabroodjes moeten 1,5 uur rijzen, dus het is verstandig om deze eerder te maken! Trek er zo'n 2 uur voor uit voordat je broodjes helemaal klaar en gebakken zijn.

Maak eerst de ingrediënten klaar die in het pitabroodje komen.
Snipper de halve ui en prak de avocado fijn totdat je een mousse/spread hebt net zoals bij guacamole. Voeg de gesnipperde ui toe aan de avocado. Doe dit beetje bij beetje, want de grootte van elke ui verschilt en misschien vindt je een halve ui wel teveel. Voeg peper en zout naar smaak toe.

Halveer de cherrytomaatjes en snijd de gerookte kip in plakjes. Was eventueel als het nog nodig is de rucola schoon en je bent klaar. De feta kun je boven het broodje verkruimelen.

Bak de pitabroodjes.. De binnenkant van het broodje smeer je eerst met de avocadospread in en vervolgens kun je de broodjes vullen met de ingrediënten.

Het is een makkelijk recept met veel gezonde en frisse ingrediënten. Geniet ervan!

Deel dit recept:
zelfgemaakte verse pitabroodjes

Zelfgemaakte verse pitabroodjes

 

Zelf ben ik nooit een fan geweest van pitabroodjes uit de supermarkt, maar sinds ik deze zelfgemaakte verse pitabroodjes maak ben ik om! Helemaal fan van pitabroodjes! Ze zijn heerlijk zacht en je kunt ze eigenlijk gewoon totaal niet vergelijken met de broodjes uit de supermarkt. Deze zijn zoveel beter! Je hebt maar 4 ingrediënten nodig, het is zooo makkelijk te maken en je kunt er goed mee variëren! Het enige wat je nodig hebt is een klein beetje geduld, want je moet het deeg 1,5 uur laten rijzen. Bekijk het makkelijke recept van de zelfgemaakte verse pitabroodjes hieronder.

zelfgemaakte verse pitabroodjes

bestekhoofdgerecht • 4 broodjes •  bereiden 25 min/ wachttijd 1,5 uur rijzen•   gevulde pita

-250 gr bloem
-1 tl zout
-1 tl gedroogde gist
-olijfolie
-160 ml lauwwarm water

Los de gist op in 160 ml lauwwarm water in een grote kom. Voeg de bloem, het zout en 1 tl olijfolie toe en kneed dit door. Bestuif je werkblad met wat bloem en kneed het verder tot een stevig deeg voor z'n 5 minuten. Vet een andere glazen of plastic kom in met een beetje olijfolie. Een metalen kom geleidt teveel warmte, dus dat kun je beter niet gebruiken. Leg de gevormde deegbal in de kom. Dek af met een natte theedoek, want dit voorkomt uitdroging en zet de kom op een tochtvrije plaats.

Na anderhalf uur kun je het deeg uit de kom halen. Als het goed is, is het deeg nu twee keer zo groot. Leg het deeg weer op je met bloem bestoven werkblad en verdeel het deeg in 4 bollen. Gebruik een deegroller om er platte schijven van te maken.zelfgemaakte verse pitabroodjes

Verhit een koekenpan op middelhoog vuur. Doe er een klein beetje olijfolie in en bak de pita vervolgens 30 seconden, draai de pita om en bak de andere kant voor zo'n 1 a 2 minuten. De andere kant ook weer 1 a 2 minuten.  De pita kan wat bol gaan staan, maar dit komt weer goed. Blijf er wel bij en zorg ervoor dat de pita niet te snel verbrand.  Bak zo alle 4 de pitabroodjes en bewaar ze in een theedoek voordat je ze gaat serveren. Zo blijven ze nog lekker warm.

Serveer ze wel het liefst direct na het bakken, anders worden ze hard en droog.
Je kunt eventueel het deeg wat je niet nodig hebt ook invriezen. Ook de gebakken broodjes kun je invriezen en even weer opwarmen in een broodrooster.

Eet smakelijk en geniet van je lekkere verse warme pitabroodjes!

Deel dit recept:
Kip pilav met zoetzure komkommersalade

Kip pilav met frisse zoetzure komkommersalade

 

Deze kip pilav is erg makkelijk te maken. Een perfect gerecht voor de drukke dagen met weinig tijd! Dit gerecht staat met een half uur op tafel. Eigenlijk ben ik zelf niet echt van perzik of ananas in een hartig gerecht, maar dit vind ik dan weer wel erg lekker!
De perzik maakt het echt af en hoort echt in dit gerecht. De komkommersalade is er lekker fris bij, dus zeker erbij serveren!

Kip pilav met zoetzure komkommersalade

bestekhoofdgerecht • 4 personen   30 minuten•   rijst

-rijst naar keuze
-300 gr kipfilet
-2 uien
-2 tenen knoflook
-1 gele paprika
-1 groot blikje tomatenpuree (70 gr)
-3 el ketjap manis
-1 tl sambal
-1 blik perziken op sap
-1 bosuitje
-cashewnoten

komkommersalade:
-1 komkommer
-1 el azijn
-1 dl water
-1 tl suiker
-evt zout en peper

Eerst maken we de komkommersalade, dan kan het sap nog even afkoelen.
Schil de komkommer en snijd of schaaf hem in dunne plakjes. Ook weer niet te dun!
Zet het water op in een steelpannetje met de azijn, suiker en wat zout en breng dit aan de kook.
Haal het van het vuur en giet het  over de schijfjes komkommer en laat het zuur koud
worden.

We gaan nu beginnen aan de kip pilav.
Kook de rijst zoals het staat aangegeven op het pak.
Snijd de kipfilet in blokjes. Pel en snipper de ui en knoflook.

Verhit wat olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de uien en knoflook. Doe vervolgens de kipfilet en paprika erbij en bak de dit op hoog vuur gaar.

Voeg nu het sap van de perziken, de tomatenpuree, ketjap en sambal. Laat dit even een paar minuten sudderen. Vind je de saus wat te dik? Voeg dan een klein beetje water toe.

Snijd de perziken vervolgens in kleine stukjes en voeg dit als laatste toe en maak het gerecht af met cashewnoten en bosui.

De zoetzure komkommersalade is als het goed is nu ook afgekoeld. Serveer dit in een apart schaaltje op tafel.

Eet smakelijk en geniet van deze heerlijke kip pilav met zoetzure komkommersalade!

Deel dit recept:
snelle-vietnamese-pho-soep-met-biefstuk

Snelle Vietnamese pho soep met biefstuk

 

Deze snelle Vietnamese pho soep met biefstuk is in een handomdraai klaar. Ik hou echt van heldere rijkgevulde soep  Het is een runderbouillon met allemaal verse ingrediënten die op het laatst voor het opdienen worden toegevoegd. Dit maakt de rijkgevulde soep lekker fris en knapperig! Het is een perfect gerecht voor als je niet zo zwaar wilt tafelen.  Je kunt makkelijk ingrediënten toevoegen, maar ook weglaten. En wil je liever geen vlees? Dan kun je dit ook goed weglaten, want zonder vlees vult de soep ook goed!

snelle-vietnamese-pho-soep-met-biefstuk

besteksoep • 4 personen   30 minuten•   koolhydraatarm

1.5 liter runderbouillon
750 ml water
3 knoflookteentjes, gepeld
3 stuks steranijs
1 kaneelstokje
50 ml vissaus
3 cm gember

 

glasnoedels of evt. mihoen
250 gr taugé
2 eieren, losgeklopt
250 gr biefstuk
1 a 2 bosuitjes, in dunne ringetjes
rode peper, in ringetjes zonder de zaadjes
munt, fijngescheurd

optioneel: gebakken uitjes
optioneel: mini champignons (Jumbo)

Ten eerste breng je de bouillon aan de kook. Kijk even hoeveel blokjes je nodig hebt voor 1,5 liter. Voeg nog 500 ml heet water toe.  Voeg vervolgens de steranijs, teentjes knoflook, kaneelstokje, vissaus en de gember toe. Laat het geheel voor 15 minuten op een laag vuur koken met de deksel op de pan.

Intussen kun je de biefstuk aan beide kanten even dichtschroeien en 2 omeletten bakken.
De omeletten laat je afkoelen, rol je op en snijd je in reepjes.  Maak je de soep ook met champignons? Bak deze dan ook even.
Snijd ook de bosui en rode peper nu in dunne ringetjes. De rode peper kan het erg pittig maken, dus niet overdadig met de peper. Snijd de biefstuk in dunne reepjes.

Als de runderbouillon 15 minuten heeft gekookt, dan kun je knoflook, kaneelstokje, gember en steranijs eruit halen en weggooien. Dit heb je niet meer nodig. Proef nu even de bouillon. Vind je het te zout? Voeg er dan nog wat water aan toe.

Schep een paar lepels in een diep bord of ruime soepkom. Voeg vervolgens alle ingrediënten toe.  Deze volgorde heb ik aangehouden: mihoen, taugé, omelet, biefstuk, champignons, bosui, peper, gebakken uitjes, munt (niet teveel munt gebruiken, want dit kan erg overheersend zijn)

p.s. glasnoedels en mihoen zijn trouwens niet hetzelfde! Mihoen is een dunne, Chinese noodle gemaakt van rijstbloem  en glasnoedels zijn gemaakt van zetmeel uit de mugboon. Mihoen valt eerder uit elkaar en ziet er ook witter uit. Je kan het wel gewoon beide gebruiken, maar gebruikelijk zijn toch wel de glasnoedels.

Je snelle Vietnamese pho soep met biefstuk is klaar! Geniet ervan!
Deel dit recept: