Latest Posts

zelfgemaakte pitabroodjes met avocado, feta, gerookte kip en balsamicosiroop

Zelfgemaakte pitabroodjes met avocado, gerookte kip, feta en balsamicosiroop

 

Heb je weleens genoeg van je pitabroodje met shoarma? Snappen wij helemaal, want dat hebben wij namelijk ook ;). Je kan eindeloos variëren met pitabroodjes en dat hebben wij dus ook gedaan. Wij hebben voor jou een variant met lekker veel gezonde groente en gerookte kip. En om het af te maken een beetje balsamicosiroop. Een hele lekkere combinatie en verrassende smaak!
het recept voor de verse pitabroodjes kun je ook terugvinden in het recept bij de ingrediënten. Klik op de link en je wordt doorverwezen naar de zelfgemaakte pitabroodjes. Die zijn echt hemels! Zoveel beter dan de pitabroodjes uit de winkel en zooooveel verser!

zelfgemaakte pitabroodjes met avocado, feta, gerookte kip en balsamicosiroop

bestekhoofdgerecht • 4 broodjes •  bereiden 10 min+ verse broodjes 2 uur•

-4 zelfgemaakte pitabroodjes, zie hier het recept
-1 of 2 avocado's (2 als je van extra veel avocado houdt)
-handje rucola
-handje cherrytomaatjes
-1 stuk gerookte kip (150 a 200 gr)
-fetakaas, verkruimeld
-1/2 rode ui fijngesnipperd
-balsamicosiroop
-peper en zout

De zelfgemaakte pitabroodjes moeten 1,5 uur rijzen, dus het is verstandig om deze eerder te maken! Trek er zo'n 2 uur voor uit voordat je broodjes helemaal klaar en gebakken zijn.

Maak eerst de ingrediënten klaar die in het pitabroodje komen.
Snipper de halve ui en prak de avocado fijn totdat je een mousse/spread hebt net zoals bij guacamole. Voeg de gesnipperde ui toe aan de avocado. Doe dit beetje bij beetje, want de grootte van elke ui verschilt en misschien vindt je een halve ui wel teveel. Voeg peper en zout naar smaak toe.

Halveer de cherrytomaatjes en snijd de gerookte kip in plakjes. Was eventueel als het nog nodig is de rucola schoon en je bent klaar. De feta kun je boven het broodje verkruimelen.

Bak de pitabroodjes.. De binnenkant van het broodje smeer je eerst met de avocadospread in en vervolgens kun je de broodjes vullen met de ingrediënten.

Het is een makkelijk recept met veel gezonde en frisse ingrediënten. Geniet ervan!

Deel dit recept:
zelfgemaakte verse pitabroodjes

Zelfgemaakte verse pitabroodjes

 

Zelf ben ik nooit een fan geweest van pitabroodjes uit de supermarkt, maar sinds ik deze zelfgemaakte verse pitabroodjes maak ben ik om! Helemaal fan van pitabroodjes! Ze zijn heerlijk zacht en je kunt ze eigenlijk gewoon totaal niet vergelijken met de broodjes uit de supermarkt. Deze zijn zoveel beter! Je hebt maar 4 ingrediënten nodig, het is zooo makkelijk te maken en je kunt er goed mee variëren! Het enige wat je nodig hebt is een klein beetje geduld, want je moet het deeg 1,5 uur laten rijzen. Bekijk het makkelijke recept van de zelfgemaakte verse pitabroodjes hieronder.

zelfgemaakte verse pitabroodjes

bestekhoofdgerecht • 4 broodjes •  bereiden 25 min/ wachttijd 1,5 uur rijzen•   gevulde pita

-250 gr bloem
-1 tl zout
-1 tl gedroogde gist
-olijfolie
-160 ml lauwwarm water

Los de gist op in 160 ml lauwwarm water in een grote kom. Voeg de bloem, het zout en 1 tl olijfolie toe en kneed dit door. Bestuif je werkblad met wat bloem en kneed het verder tot een stevig deeg voor z'n 5 minuten. Vet een andere glazen of plastic kom in met een beetje olijfolie. Een metalen kom geleidt teveel warmte, dus dat kun je beter niet gebruiken. Leg de gevormde deegbal in de kom. Dek af met een natte theedoek, want dit voorkomt uitdroging en zet de kom op een tochtvrije plaats.

Na anderhalf uur kun je het deeg uit de kom halen. Als het goed is, is het deeg nu twee keer zo groot. Leg het deeg weer op je met bloem bestoven werkblad en verdeel het deeg in 4 bollen. Gebruik een deegroller om er platte schijven van te maken.zelfgemaakte verse pitabroodjes

Verhit een koekenpan op middelhoog vuur. Doe er een klein beetje olijfolie in en bak de pita vervolgens 30 seconden, draai de pita om en bak de andere kant voor zo'n 1 a 2 minuten. De andere kant ook weer 1 a 2 minuten.  De pita kan wat bol gaan staan, maar dit komt weer goed. Blijf er wel bij en zorg ervoor dat de pita niet te snel verbrand.  Bak zo alle 4 de pitabroodjes en bewaar ze in een theedoek voordat je ze gaat serveren. Zo blijven ze nog lekker warm.

Serveer ze wel het liefst direct na het bakken, anders worden ze hard en droog.
Je kunt eventueel het deeg wat je niet nodig hebt ook invriezen. Ook de gebakken broodjes kun je invriezen en even weer opwarmen in een broodrooster.

Eet smakelijk en geniet van je lekkere verse warme pitabroodjes!

Deel dit recept:
Kip pilav met zoetzure komkommersalade

Kip pilav met frisse zoetzure komkommersalade

 

Deze kip pilav is erg makkelijk te maken. Een perfect gerecht voor de drukke dagen met weinig tijd! Dit gerecht staat met een half uur op tafel. Eigenlijk ben ik zelf niet echt van perzik of ananas in een hartig gerecht, maar dit vind ik dan weer wel erg lekker!
De perzik maakt het echt af en hoort echt in dit gerecht. De komkommersalade is er lekker fris bij, dus zeker erbij serveren!

Kip pilav met zoetzure komkommersalade

bestekhoofdgerecht • 4 personen   30 minuten•   rijst

-rijst naar keuze
-300 gr kipfilet
-2 uien
-2 tenen knoflook
-1 gele paprika
-1 groot blikje tomatenpuree (70 gr)
-3 el ketjap manis
-1 tl sambal
-1 blik perziken op sap
-1 bosuitje
-cashewnoten

komkommersalade:
-1 komkommer
-1 el azijn
-1 dl water
-1 tl suiker
-evt zout en peper

Eerst maken we de komkommersalade, dan kan het sap nog even afkoelen.
Schil de komkommer en snijd of schaaf hem in dunne plakjes. Ook weer niet te dun!
Zet het water op in een steelpannetje met de azijn, suiker en wat zout en breng dit aan de kook.
Haal het van het vuur en giet het  over de schijfjes komkommer en laat het zuur koud
worden.

We gaan nu beginnen aan de kip pilav.
Kook de rijst zoals het staat aangegeven op het pak.
Snijd de kipfilet in blokjes. Pel en snipper de ui en knoflook.

Verhit wat olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de uien en knoflook. Doe vervolgens de kipfilet en paprika erbij en bak de dit op hoog vuur gaar.

Voeg nu het sap van de perziken, de tomatenpuree, ketjap en sambal. Laat dit even een paar minuten sudderen. Vind je de saus wat te dik? Voeg dan een klein beetje water toe.

Snijd de perziken vervolgens in kleine stukjes en voeg dit als laatste toe en maak het gerecht af met cashewnoten en bosui.

De zoetzure komkommersalade is als het goed is nu ook afgekoeld. Serveer dit in een apart schaaltje op tafel.

Eet smakelijk en geniet van deze heerlijke kip pilav met zoetzure komkommersalade!

Deel dit recept:
snelle-vietnamese-pho-soep-met-biefstuk

Snelle Vietnamese pho soep met biefstuk

 

Deze snelle Vietnamese pho soep met biefstuk is in een handomdraai klaar. Ik hou echt van heldere rijkgevulde soep  Het is een runderbouillon met allemaal verse ingrediënten die op het laatst voor het opdienen worden toegevoegd. Dit maakt de rijkgevulde soep lekker fris en knapperig! Het is een perfect gerecht voor als je niet zo zwaar wilt tafelen.  Je kunt makkelijk ingrediënten toevoegen, maar ook weglaten. En wil je liever geen vlees? Dan kun je dit ook goed weglaten, want zonder vlees vult de soep ook goed!

snelle-vietnamese-pho-soep-met-biefstuk

besteksoep • 4 personen   30 minuten•   koolhydraatarm

1.5 liter runderbouillon
750 ml water
3 knoflookteentjes, gepeld
3 stuks steranijs
1 kaneelstokje
50 ml vissaus
3 cm gember

 

glasnoedels of evt. mihoen
250 gr taugé
2 eieren, losgeklopt
250 gr biefstuk
1 a 2 bosuitjes, in dunne ringetjes
rode peper, in ringetjes zonder de zaadjes
munt, fijngescheurd

optioneel: gebakken uitjes
optioneel: mini champignons (Jumbo)

Ten eerste breng je de bouillon aan de kook. Kijk even hoeveel blokjes je nodig hebt voor 1,5 liter. Voeg nog 500 ml heet water toe.  Voeg vervolgens de steranijs, teentjes knoflook, kaneelstokje, vissaus en de gember toe. Laat het geheel voor 15 minuten op een laag vuur koken met de deksel op de pan.

Intussen kun je de biefstuk aan beide kanten even dichtschroeien en 2 omeletten bakken.
De omeletten laat je afkoelen, rol je op en snijd je in reepjes.  Maak je de soep ook met champignons? Bak deze dan ook even.
Snijd ook de bosui en rode peper nu in dunne ringetjes. De rode peper kan het erg pittig maken, dus niet overdadig met de peper. Snijd de biefstuk in dunne reepjes.

Als de runderbouillon 15 minuten heeft gekookt, dan kun je knoflook, kaneelstokje, gember en steranijs eruit halen en weggooien. Dit heb je niet meer nodig. Proef nu even de bouillon. Vind je het te zout? Voeg er dan nog wat water aan toe.

Schep een paar lepels in een diep bord of ruime soepkom. Voeg vervolgens alle ingrediënten toe.  Deze volgorde heb ik aangehouden: mihoen, taugé, omelet, biefstuk, champignons, bosui, peper, gebakken uitjes, munt (niet teveel munt gebruiken, want dit kan erg overheersend zijn)

p.s. glasnoedels en mihoen zijn trouwens niet hetzelfde! Mihoen is een dunne, Chinese noodle gemaakt van rijstbloem  en glasnoedels zijn gemaakt van zetmeel uit de mugboon. Mihoen valt eerder uit elkaar en ziet er ook witter uit. Je kan het wel gewoon beide gebruiken, maar gebruikelijk zijn toch wel de glasnoedels.

Je snelle Vietnamese pho soep met biefstuk is klaar! Geniet ervan!
Deel dit recept:
koolhydraatarme stamppot

Koolhydraatarme stamppot van zoete aardappel met spinazie

 

Koolhydraatarme stamppot van zoete aardappel en spinazie is echt zo'n gerecht waar je blij van wordt. Het kost niet veel tijd om te maken (behalve het schillen van die zoete aardappelen...) en je hebt niet veel ingrediënten nodig. Binnen een half uurtje heb je echt een lekkere en gezonde maaltijd op tafel staan!
In dit recept gebruiken we gerookte kipfilet. Wil je liever een vega versie? Dan kun je de kip vervangen door walnoten.

koolhydraatarme stamppot zoete aardappel

bestekstamppot • 4 personen   30 minuten•   koolhydraatarm

1,5 - 2 kg zoete aardappelen
200 gram gerookte kipfilet
400 gram spinazie
half bakje champignons
2 uien
2 teentjes knoflook
optioneel: walnoten
peper & zout

Schil de zoete aardappelen en snijd ze in grove stukken. Kook deze in ongeveer 15-20 minuten gaar.

Snipper de uien, pel de teentjes knoflook en plet deze met de zijkant van een mes. Snijd de champignons in plakjes en de gerookte kipfilet in reepjes.
Fruit in wat olijfolie de ui en knoflook en voeg daarna de champignons toe. Nadat dit gaar is, zet je het even apart in een schaaltje. Daarna wok je de spinazie.

Wanneer de zoete aardappelen gaar zijn en je deze hebt afgegoten, maak je er met een aardappelstamper puree van.
Roer het ui/knoflook/champignon mengsel, de gerookte kipfilet (of walnoten) en de spinazie door de puree en breng op smaak met zout en peper.

Niet al teveel werk toch? Een heerlijke stamppot met verse ingrediënten, zo op tafel! En ook nog eens koolhydraatarm. Eet smakelijk!
Deel dit recept:
frisse-zoetzure-tomatensoep met kip en tauge

Frisse zoetzure tomatensoep met kip en tauge

 

Deze frisse zoetzure tomatensoep met kip en taugé is een prima gerecht om in het weekend te maken. Lekker snel klaar, makkelijk en ook nog eens een heldere soep. Wat ik zelf altijd erg lekker vind! Als vulling heb ik taugé, omelet, bosui en gebakken uitjes gebruikt, maar je kunt dit natuurlijk zelf aanpassen en je eigen ideale combinatie maken. Kijk snel hoe je deze lekkere frisse zoetzure tomatensoep maakt!

frisse-zoetzure-tomatensoep met kip en tauge

besteksoep • 4 personen   30 minuten•   koolhydraatarm

1.5 liter kippenbouillon
+/- 250 gram kipfilet, in dunne reepjes
6 grote tomaten , in grove stukken
bosuitjes, in dunne ringetjes
rode peper, in ringetjes of reepjes zonder de zaadjes
sojasaus
gembersiroop
Thaise vissaus
chilisaus
el suiker
1/2 tl sesamolie
ei  losgeklopt
gebakken uitjes
250 gr taugé

Ten eerste breng je de bouillon aan de kook en voeg hier de tomaten, rode peper en groene gedeelte van de bosui aan toe. Het witte gedeelte gebruiken we voor de garnering. Laat het geheel voor 15 minuten op een laag vuur koken met de deksel op de pan.

Intussen kun je de kip in dunne reepjes snijden en de omelet bakken.
De omelet laat je afkoelen, rol je op en snijd je in reepjes.

De soep kun je gaan pureren met een blender of staafmixer. Vervolgens giet je de soep door een zeef terug in de pan. Je zult zien dat de pitjes van de tomaat achterblijven.

Zet de pan weer op het vuur en breng op nieuw aan de kook. Als de soep weer kookt kun je een scheutje sojasaus, vissaus en chilisaus toevoegen. Gembersiroop mag wel een flinke scheut zijn.  Voeg nu 1 el suiker en 1/2 tl sesamolie toe. Proef of de smaak zoetzuur is. Is het te zout? Voeg dan wat meer gembersiroop toe.

Schep de kip in de pan en laat dit voor zo'n 5 minuten zachtjes gaar koken.

Je frisse zoetzure soep is klaar! Voeg een klein handje taugé toe, paar reepjes omelet, paar ringetjes bosui en als laatste de gebakken uitjes. Echt heerlijk deze smaken! Vooral de taugé maakt het lekker fris.

Eet smakelijk!

Deel dit recept:

Alle kerstrecepten op een rij!

 
Alle kerstrecepten van Buufenbuuf op een rij! Voor jou alle kerstrecepten op een rij! Een aantal nieuwe recepten en ook recepten die we uit ons archief hebben geplukt!
Bekijk hieronder de recepten. Klik op de foto om naar het recept te gaan.

Heerlijke voorgerechtjes:

Gevulde avocado met surimiGevulde avocado met surimi

aziatisch-tonijntartaartje-met-avocado
Aziatisch tonijntaartje met avocado

courgette-spinazie-soep
Courgette-spinazie soep

komkommersoep met spek en bladerdeeghapje
Komkommersoep met spek en een krokant bladerdeeghapje

ouderwetse Hollandse kippensoep
Ouderwetse Hollandse heldere kippensoep

Hapjes voor bij de borrel


kaasbakje met avocado en tomatensalsa
Kaasbakjes met avocado en tomatensalsa

bruschetta met geitenkaas en perenmoes
Bruschetta met geitenkaas en perenmoes

Hoofdgerechten:

gevulde varkenshaas met spek, brie, gepofte knoflook en tomaatjes uit de oven
Gevulde varkenshaas met spek, brie, gepofte knoflook en tomaatjes uit de oven

beef tataki salade
Frisse Beef tataki salade

gevulde-courgette-met-gerookte-zalm-en-geitenkaas2
Gevulde courgette met gerookte zalm en geitenkaas

kip ovenschotel met groenten
Koolhydraatarme kip ovenschotel met groenten

tacoring van croissantdeeg met gehakt
Tacoring van croissantdeeg met gehakt

snelle kip en champignon ragout zelfgemaakt
Snelle slanke home kip-champignonragout

Bijgerechten:

kleurrijke-groenteschotel
Kleurrijke groenteschotel

kip yakitori spiesjes
Kip yakitori spiesjes

Salades:

Salade met geitenkaas, granaatappel en sinaasappelSalade met geitenkaas, granaatappel en sinaasappel

spinaziesalade met brie en walnoten
Spinaziesalade met brie en walnoten

Salade met gerookte kip, avocado en pijnboompitjes
Salade met gerookte kip, avocado en pijnboompitjes

Nagerechten:


Smeuïge chocolade tulband met cheesecake vulling1
Smeuïge chocolade tulband met cheesecake vulling

 

smashed pavlova
Smashed pavlova met limoncello yoghurt en rode vruchten

plaattaart-met-fruit kerst
Plaattaart met fruit

Italiaanse Semifreddo met rood fruit
Frisse Italiaanse semifreddo met rood fruit

*Eet smakelijk en fijne feestdagen!*

Deel dit recept:
kaasbakje met avocado en tomatensalsa

Kaasbakjes met avocado en tomatensalsa

 
Wil je een gezellig en origineel hapje maken die snel klaar is en met weinig ingrediënten? Maak dan deze kaasbakjes met avocado en tomatensalsa! De smaken van de zoute kaas, romige avocado en frisse tomatensalsa komen echt goed tot z'n recht samen en vormen de perfecte combinatie voor een hapje bij de borrel.
kaasbakje met avocado en tomatensalsa

bestekVoorgerecht• 4 personen  •   15 minuten •  Voorgerecht/ Kerst

-belegen geraspte kaas
-1 avocado, fijngeprakt
-scheutje limoensap
-2 tomaten, in kleine blokjes
-1/2 rode ui, fijngesneden
-handje bieslook, fijngesneden
-peper en zout

Voordat je begint verwarm je de oven voor op 180 graden.
Haal het rooster of bakplaat uit de oven en leg hier bakpapier op.

Eerst gaan we de kaasbakjes maken. Maak kleine hoopjes op de bakplaat en druk een klein beetje aan. De hoopjes zijn max 10 cm doorsnede groot. Zelf heb ik er 6 gemaakt, omdat ik een muffinblik met 6 vormpjes erin heb. Vervolgens zet je het voor 7 minuten in de oven.

Nadat je de hoopjes kaas in de oven hebt gezet, prak je de avocado fijn tot een mousse en voeg er een klein scheutje limoensap aan toe. Breng op smaak met wat peper en zout.
kaasbakjes met avocado en tomatensalsa
Nu kunnen we de tomatensalsa maken. Snijd de tomaten in kleine blokjes, snipper de ui en pers de knoflook uit. Breng dit ook eventueel op smaak met peper en zout. Knip wat bieslook fijn en strooi dit over de tomatensalsa heen. Laat de tomatensalsa even staan zodat de knoflook kan intrekken.

Na 7 minuten zijn je hoopjes kaas nu plakjes geworden. We gaan nu de kaasplakjes in de muffinvormpjes doen van het blik. Dit moet je echt snel doen, want de kaas koelt snel af en dus breekt het ook snel.  Pak een muffinblik en zet dit op de ovenklep. Schep de kaasplakjes er een voor een uit met een spatel en duw de kaasplakjes in de vorm. Niet te hard maar rustig in de vorm duwen. Eventueel met een lepeltje, want de kaas kan heet zijn!
Doe dit met alle hoopjes en laat het afkoelen in het blik. Je zult merken dat de kaasbakjes snel hard zijn. Haal ze er vervolgens voorzichtig uit en leg ze op een snijplank of bord.
Wil je meer hapjes maken? Herhaal dan de stappen hierboven.

Vul tenslotte de kaasbakjes met avocado, frisse tomatensalsa en strooi nog wat bieslook over het hapje heen. Serveer het meteen, anders wordt het kaasbakje vochtig van de tomaten.

Je kaashapjes met avocado en tomatensalsa zijn klaar! Eet smakelijk!

 

Deel dit recept:
komkommersoep met spek en bladerdeeghapje

Komkommersoep met spek en een krokant bladerdeeghapje

 

Bij een frisse komkommer denk je waarschijnlijk niet meteen aan soep, maar het is vanaf nu verleden tijd dat jij komkommer alleen maar als 'healthy snack' gebruikt. Wij hebben voor jou deze verrukkelijke komkommersoep met spek en krokant bladerdeeghapje nu online! Een ideaal gerecht om te maken als je weinig tijd hebt, want deze soep staat in 30 minuten op tafel. Een fris en licht soepje, perfect voor de lunch of als voorgerecht tijdens Kerst!

komkommersoep met spek en bladerdeeghapje

besteksoep • 4 personen   30 minuten•   koolhydraatarm

- 8 plakjes bladerdeeg
- 2 komkommers
- 2 uien
- 1 knoflookteentje, geperst
-flinke klont roomboter
-1 bouillonblokje, kip of groente
-500 ml water
-125 ml Griekse yoghurt of crème fraîche
-paar plakjes ontbijtspek
-peper en zout

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Eerst haal je de plakjes bladerdeeg uit de vriezer en laat het ontdooien. Wij rekenen 2 bladerdeeghapjes per persoon, maar dit hoef je natuurlijk niet perse aan te houden. Zelf hebben wij 1  standaard plakje deeg voor 1 hapje gebruikt, maar natuurlijk kun je creatief zijn en 2 sterren proberen uit 1 plakje te snijden. Dan worden het wel wat kleinere hapjes.

Snijd nu de uien fijn en pers de knoflook.
Halveer de komkommers en haal de zaadlijsten eruit. Dit kun je makkelijk doen met een lepel.
Snijd de komkommers vervolgens in blokjes.
Verhit wat boter in een pan en bak de uien eventjes totdat ze glazig worden. Ook de knoflook even meebakken. Bak hierna de komkommerblokjes kort mee.

Verkruimel het bouillonblokje in de pan. Schenk vervolgens het water in de pan, breng aan de kook en kook de komkommer ca. 10 min op laag vuur, maar wel kokend. Ondertussen kun je de bacon bakken in een koekenpan. Als de bacon krokant gebakken is, dan leg je het op een bord en dep je het even droog met keukenpapier.

Verder kun je de sterren gaan snijden uit het bladerdeeg. Wij hebben dit gewoon uit de 'losse hand' gedaan, maar je kunt natuurlijk ook echt een uitsteekvorm gebruiken. Leg dan de bladerdeeg sterren op een bakpapier en zet het ongeveer voor 10 minuten in de oven totdat het goudbruin is.

Tenslotte pureer je de soep met staafmixer of in keukenmachine en roer de Griekse yoghurt of crème fraîche erdoor. Verwarm de soep opnieuw. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel de soep over de soepkommen. Als laatste scheur je de bacon in stukjes en verdeel over de soepkommen.
Zet de soepkommen op een mooi bord en leg de bladerdeeghapjes hierop.

Geniet van je frisse komkommersoep met spek!
Deel dit recept:
Smeuïge chocolade tulband met cheesecake vulling1

Smeuïge chocolade tulband met cheesecake vulling

 
Deze  smeuïge chocolade tulband met cheesecakevulling stond al een tijdje op mijn to bak list. Ik vind het er altijd zo gezellig en sfeervol uitzien, dus ik vond dit een mooi moment om de tulband te gebruiken.  Na een paar keer een mislukte poging heb ik het toch eindelijk voor elkaar gekregen om de tulband er nog heel uit te krijgen! Dit is een leuk gerecht om te maken met de Kerstdagen. Wel even de tijd voor nemen om dit te maken, maar dit is wel een plaatje als het eenmaal op de tafel staat! Kijk snel wat je nodig hebt voor deze  smeuïge chocolade tulband met cheesecake vulling.
Smeuïge chocolade tulband met cheesecake vulling1

bestekBaksels  •  10 a 12 stuks   •  Zoet/ feestje

Chocoladecake:
-70 gram cacaopoeder
-170 gram pure chocola
-180 ml kokend water
-250 gram zure room/ Griekse yoghurt
-210 gram bloem
-1 tl baking soda
-snuf zout
-150 gram boter op kamertemperatuur
-450 gram fijne kristalsuiker
-1 el vanille extract of 1/2 vanilleboon
-5 eieren

Cheesecake:
-350 gr Monchou, op kamertemperatuur (Of Philadelphia of andere verse roomkaas)
-1 groot ei
-50 gr fijne kristalsuiker
-½ tl vanille extract

Topping:
200 gr pure chocolade

- bakspray
- tulband van ongeveer  23 cm

Voordat je begint verwarm je de oven voor op 120 graden.

Doe de chocolade en cacaopoeder in een kom en giet het kokende water erbij. Roer totdat het een egaal mengsel is, even laten afkoelen en voeg vervolgens de zure room of Griekse yoghurt toe.

Vervolgens voeg je in een andere kom de baking soda, bloem en het zout samen.

Klopt in een derde kom (of in de keukenmachine) de boter, suiker en vanille extract totdat het één geheel is. Voeg daarna de eieren stuk voor stuk toe en mix nog heel even.

Nadat je dat gedaan hebt, kun je het chocolade mengsel toevoegen. Niet alles in een keer, maar beetje bij beetje.
Doe dit ook met het bloem mengsel en mix alles tot een romige massa. Mix het niet te lang, daardoor wordt het te luchtig en kan het gaan inzakken. Als je het bloem niet meer ziet kun je stoppen met kloppen/ mixen.

We gaan nu de cheesecake vulling maken.
Zorg dat de roomkaas op kamertemperatuur is. Mix de roomkaas tot er geen klontjes meer in zitten. Doe het ei, de suiker en de vanille extract er bij en mix tot een egale massa.

Spray de tulbandvorm in met bakspray. Dit moet echt goed gebeuren en vooral om het midden goed sprayen.

Giet nu het chocolade beslag tot iets onder de helft in de tulband. Nu gaan we de cheesecake vulling in de vorm doen. Met een lepel doe ik de cheesecake vulling in de tulband. Zorg ervoor dat je de vulling in het midden lepelt en de buiten- en binnenrand niet raakt. Voorzichtig beetje bij beetje en niet in een keer vol gas schenken. Als het goed is blijft er een klein beetje cheesecake over. Dit kun je weggooien of natuurlijk voor iets anders gebruiken.

Vervolgens verdeel je de rest van het chocoladebeslag verder in de tulbandvorm. Zorg ervoor dat je de vorm vult tot ongeveer 3 cm onder de rand.

Zet de tulband voor zo’n 60 minuten op 200 graden in de oven.

Als de chocoladecake klaar is los je ‘m direct. Dit werkt bij mij het beste, want als ik ‘m goed laat afkoelen en de volgende dag probeer te lossen mislukt dit eigenlijk altijd. Er blijven hele stukken achter in de vorm en dat is echt zo zonde! Deze manier van direct lossen nadat ie uit de oven komt werkt goed en de cake blijft heel. Maar dit moet dan wel echt met bakspray gebeuren!

Tenslotte smelt je de chocolade au bain-marie en schenk je het over de cake heen.

Je kunt de cake makkelijk nog een week bewaren buiten de koelkast en in de koelkast voor zo'n 3 dagen.

Deel dit recept: