Latest Posts

Bietensalade met feta en kaneel

 

Bietensalade is een aanrader voor mensen die warme bieten niet zo lekker vinden! Bieten is echt zo'n groente die ik niet vaak eet, en vaak zelfs vergeet. Warm vind ik het niet zoveel, dus ging ik op zoek naar een koud alternatief. Deze bietensalade met feta is echt een uitkomst. De rijke smaak van de bietjes proef je goed, en de combinatie met feta maakt het net even wat meer bijzonder dan het standaard warme bietje met een aardappel!

kip tandoori zonder pakjes en zakjes

bestekbijgerecht  •   10 min •    koolhydraatarm

Pakje voorgekookte bietjes
Een halve plak feta
2-3 eetlepels kwark of Griekse yoghurt
1 el olijfolie
1 theelepel honing
1 teentje knoflook
Snufje kaneel
Evt. wat peper naar smaak

De bietjes snijd je in blokjes of plakjes. De feta snijd je in blokjes. Als je de smaak van feta snel te overheersend vindt, kun je ervoor kiezen iets minder toe te voegen. Houd wat feta.
Meng de kwark of yoghurt met een scheutje olijfolie en de honing, zodat de dressing wat vloeibaarder wordt. Pers een teentje knoflook en roer dit er ook doorheen, samen met de kaneel. Eventueel kun je er nog wat peper over strooien.
Mix de dressing met de bieten en feta, brokkel er de apart gezette feta overheen, en je bijgerecht is alweer klaar! Deze salade is lekker als hij koud is, dus even in de koelkast zetten tot je het gaat eten.

Tip: Serveer deze salade tijdens een bbq en je hebt een heerlijk bijgerecht op tafel!

Bokkenpootjestaart met of zonder advocaat

Bokkenpootjestaart met of zonder advocaat

 

Yes daar is ie dan! De verrukkelijke bokkenpootjestaart om je vingers bij af te likken! Ben je gek op bokkenpootjes? Dan is dit echt HET recept voor jou! Natuurlijk is dit helemaaaal niet gezond, maar af en toe gewoon even die quilty pleasures tot je nemen hoor. Zo kunnen we er weer even tegenaan! Deze bokkenpootjestaart is trouwens zonder advocaat, maar wil je het toch met advocaat? Dan kun je er simpelweg gewoon 5 eetlepels aan toevoegen. Oh en deze taart hoeft ook helemaal niet in de oven, ook nog een voordeel!

Bokkenpootjestaart met of zonder advocaat

bestekTaart  •   bereiding 25 min/ wachttijd min 2 uur •  Holland

-2 pakken bokkenpootjes
-1 pak bastognekoeken (merk naar keuze)
-500 ml slagroom
- 100 gr roomboter
- 3 zakjes klopfix
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 zakje kloppudding vanille Dr. Oetker
- 200 ml melk
- optioneel: 5 eetl advocaat

-springvorm +/- 25 cm

 

Je kunt ook eventueel speculaas ipv bastognekoek gebruiken of een bodem van cake.

Wil je een taart met advocaat? Doe dan 5 eetlepels bij de crème.

Bekleed de onderkant van de springvorm met bakpapier. De randen hoef je niet te bekleden.
We gaan nu de bodem maken. Maak de bastognekoeken met een hakmolen of deegroller fijn. Smelt de roomboter in een steelpannetje en als dit gesmolten is kun je de koekkruimels erbij doen. Roer dit goed totdat het een geheel is.
Vul de bodem van de springvorm met het mengsel en duw goed aan met de bolle kant van een lepel. Zorg ervoor dat het overal goed gelijk verdeeld is en alles goed aangedrukt is. Zet de springvorm in de koelkast zodat het wat steviger kan worden.

Je hebt 25 a 26 halve bokkenpootjes nodig, dus je halveert 13 bokkenpootjes. Je zet ze rechtop in de springvorm met de mooie kant tegen de springvorm aan. Snijd de rest van de bokkenpootjes fijn of verkruimel het.

We gaan nu de vulling maken.
Doe de slagroom, klopfix, vanillesuiker, melk en de kloppudding in de keukenmachine en klop het totdat er een wat dikkere crème ontstaat.  Doe de helft van de verkruimelde bokkenpootjes ook bij de crème en roer dit nog even met een spatel er goed doorheen. Wil je de bokkenpootjestaart toch wel liever met advocaat? Doe dan 5 eetlepels door de crème.

Vul de springvorm met de crème en strooi de overgebleven verkruimelde bokkenpootjes over de taart heen.  Je taart is klaar! Zet 'm nu in de koelkast om wat op te stijven. Ik heb 'm een nacht in de koelkast gezet, maar het minimale is 2 uur.

bakkerdekruijf

Hotspot Bakker de Kruijf

 

Afgelopen maand hadden wij met Pasen een leuke winactie die mede mogelijk werd gemaakt door Bakker de Kruijf! Daarom vonden wij het een leuk idee om deze bakker even in de spotlights te zetten en te laten zien wat deze bakker nog meer te bieden heeft dan alleen maar brood ;).
bakkerdekruijf
Bakker de Kruijf bestaat al sinds 1939! De bakker is begonnen in Hazerswoude-dorp en later verhuisd met de winkel naar Zevenhoven waar zij hun brood voornamelijk verdiende met het venten. Pas in 2002 is Bakker de Kruijf zich ook aan vestigen in Nieuwkoop en Nieuwveen en in 2010 in Mijdrecht, Vinkeveen en Wilnis.
Binnenkort bestaan zij dus al 80 jaar, wauw!

 

Waar staat Bakker de Kruijf voor?

Ambachtelijk handgemaakt
Geïnspireerd door onze grootouders
Warm en persoonlijke familiegevoel
Vakbekwaam en met liefde en smaak gebakken

Bakker de Kruijf besteed veel aandacht hun klanten en hebben een zeer divers assortiment. Zo is het een warme bakker en een banketbakker. Je kun bij de bakker terecht voor brood, gebak, (bruids)taarten, geboortekoekjes en zakelijke lunch. Zij proberen elk seizoen en vooral ook tijdens de feestdagen altijd weer smaakvolle producten te bedenken en vernieuwend te zijn. Ook hebben zij elk jaar weer terugkerende populaire lekkernijen, zoals; met Pasen de Paas Kip Cake, met kerst de Sneeuwster, met Sinterklaas de speculaas bavaroise, met Oud en Nieuw volkoren oliebollen en in de periode van Moederdag verkopen de aardbeienschelpjes altijd reuzegoed! Maar eerlijk is eerlijk, ze zijn ook zooo lekker!

Verder hebben ze nog bijzondere producten die zij verkopen die je echt een keer moet proberen! Wat dacht je van pizza deegbollen? Je koop ze, doet ze in de vriezer en als je pizza wilt maken ’s avonds haal je de bollen er ’s ochtends uit en laat ze ontdooien. Als ze ontdooid zijn een beetje bloem en een deegroller gebruiken, het deeg uitrollen en klaar is je pizzabodem!  Appeltje eitje!
Daarnaast zijn de desembroden erg lekker; bijvoorbeeld de Cranberry noten of Dadel noten brood. Of wat dacht je van onze citroen koek (geïnspireerd door een trip naar Italië) of de overheerlijke amandelkoekjes.
De Toscaanse luxe is ook zeer uniek, een hartig broodje met prei paprika en ham.

Natuurlijk houden ze ook rekening met de klant en is er tegenwoordig veel vraag naar 'gezonde' producten. Ze verkopen ook gluten-en lactosevrij gebak. Of het brood: ambachtsvolkoren. Dit is 100% volkoren, lactose vrij en E-nummervrij.

Zoveel keus! Ben je nieuwsgierig geworden naar dit familiebedrijf waar klantvriendelijkheid, service en kwaliteit op nummer 1 staat?

Ga eens langs bij een van de winkels in Zevenhoven, Nieuwkoop, Nieuwveen, Mijdrecht, Vinkeveen of Wilnis! Geopend van 8:00-18:00u en met koopavonden tot 20:00u.

Als je wat luier bent of ver weg woont, kun je natuurlijk ook gewoon even de website bekijken met alle lekkernijen!
Op de site hebben zij de veelgestelde vragen op een rijtje gezet. Leuk om even door te lezen. De volgende vragen komen o.a. aan de orde:

Hoe krijg ik mijn broodje weer krokant?
Welk brood bevat de meeste vezels?
Welke gelatine wordt er verwerkt in gebak; runder of varkens?
Hoeveel brood mag je per dag eten?
Hoe kan ik brood het beste bewaren?

Bakker de Kruijf is ook actief op Facebook en plaatst vaak  leuke en vooral handige weetjes en updates! Zeker de moeite om de pagina te volgen en zo weet je precies wanneer je jouw favoriete lekkernij weer kunt kopen!

 

 

 

Rösti-pizzaatje-met-groente-en-tonijn

Röstipizzaatje met groente en tonijn

 

Weer eens wat anders dan rösti of aardappel! Deze röstipizzaatjes zijn leuk om te maken voor als je bezoek krijgt. Het is goed voor te bereiden en best wel makkelijk. En vegetarisch te eten of met vlees of vis! Voor ieder wat wils! Lekker met een salade erbij!

Rösti-pizzaatje-met-groente-en-tonijn

bestekhoofdgerecht •4 personen •   45 minuten • Vegetarisch

- 750 gr rösti
- 6 eieren
- 50 gr bloem
- 150 gr gerapste belegen kaas
- 2 tl oregano
- 1/2 courgette, in plakjes
- 1 paprika, in schijfjes
- 2 rode uien, in ringen
- 2 bollen mozzarella, in plakjes
- cherry tomaatjes, gehalveerd
- tonijn of spekjes(uitgebakken)
- geroosterde pijnboompitjes
- zout en peper
-olijfolie
- optioneel: champignons en basilicumblaadjes

 Je kunt deze pizza vegetarisch, met spekjes of met vis tonijn eten. Lekker met een salade erbij

Verwarm de oven voor op 220 graden. Snijd nu eerst alle groente voordat je verder gaat.

Doe de rösti in een grote kom en zorg dat het niet meer aan elkaar geplakt zit. De eieren klop je even los in een andere kom en vervolgens giet je dat bij de rösti. Ook de bloem, geraspte kaas en de oregano kun je erdoor doen. Breng op smaak met zout en peper.

Ik heb nu een grote snijplank gepakt en het rosti mengsel in evengrote 4 grote ballen verdeeld. Je kun het ook even op een bakpapiertje leggen. Nu weet je zeker dat de rostipizzaatjes evengroot zijn.

Heb je 2 bakplaten? Gebruik er dan 2! Er kunnen namelijk maar 2 pizzaatjes op 1 bakplaat.  Bekleed de bakplaten met bakpapier en leg de ballen hierop. Vorm nu mooie ronde pizzabodems en druk ze goed aan. Ze moeten ongeveer 1 cm dik zijn. Als je 4 pizzabodems hebt, kun je ze voor 10 minuten in de oven goudbruin bakken.

Grill de groente in de grillpan en leg op een bord.  Als je geen grillpan hebt, dan kun je het ook in een normale pan even bakken. Ik grill de groente apart en de tomaatjes als laatst. Die hoeven ook niet zo heel lang.

Als je de pizzabodems voor 10 minuten in de oven hebt gehad, kun je de bodems beleggen. Eerst mozzarella, en daarna de groente en als laatste de tonijn of de spekjes en natuurlijk de pijnboompitjes. Zet weer even terug in de oven voor ongeveer 15 minuten. Let even op de mozzarella, want die moet helemaal gesmolten zijn en de rost aan de randen bruin.

Als je de pizza uit de oven hebt gehaald doe je er nog wat basilicumblaadjes bij.

Serveer de Röstipizzaatjes met een lichte salade!

Eet smakelijk!

salade met gegrilde groenten

Salade met gegrilde aubergine en courgette

 

Deze salade met gegrilde aubergine en courgette is een goede manier om je twee ons groenten binnen te krijgen! Vraag je je ook weleens af wat je met een courgette of aubergine kunt maken? Even grillen en in deze salade gebruiken dus! 
De gerookte kipfilet maakt deze maaltijdsalade helemaal af. Ook leuk om met mooi weer de groenten op de bbq te grillen en dan in je salade te doen! 

kip tandoori zonder pakjes en zakjes

bestekmaaltijdsalade  •   25 min •   koolhydraatarm

Voor de salade:
1 aubergine
1 courgette
2 lenteuitjes
half bakje cherrytomaatjes
1 zak veldsla
100 gram gerookte kipfilet 

Voor de dressing:
2 eetlepels (Griekse) yoghurt
1 eetlepel mayonaise
1 theelepel grove mosterd
1 theelepel honing
Peper en zout naar smaak 

Snijd de courgette en aubergine in halve plakjes. Bestrijk de gesneden groenten met een kwastje met olijfolie. Snijd de bosui in ringetjes, de cherrytomaatjes door de helft en de gerookte kipfilet in plakjes. 
Zet een grillpan of -plaat op het vuur en zorg dat deze goed heet is. Hier grill je de courgette, aubergine en bosuitjes.
Het grillen van de groenten kost even tijd; vul de pan of plaat met groenten tot deze vol is, laat de groenten liggen en draai om wanneer het loslaat van de bodem. Blijf het goed in de gaten houden, het kan ineens snel gaan en dan ben je te laat.. Als beide kanten een mooie kleur hebben zet je dit even apart in een schaaltje en grill je de volgende lading. 

Meng in een schaaltje de ingrediënten voor de dressing door elkaar. Met een vork kun je het 'loskloppen' tot een mooie, gladde dressing.
Leg de sla in een schaal, voeg de gegrilde groenten, cherrytomaatjes en gerookte kipfilet toe en roer voorzichtig door elkaar. Schenk dan de dressing over de salade. Als je over hebt en de salade de volgende dag nog wil eten, kun je de dressing beter op je bord toevoegen en apart bewaren. Strooi naar smaak peper en zout over de salade. 

Eet lekker! 

ketjapsaus

Ketjapsaus, de basis voor een wokgerecht

 

Ketjapsaus om te wokken, de basis voor een makkelijke maaltijd

Een doordeweekse, drukke dag vraagt om een makkelijke maaltijd. Ketjapsaus is een woksaus die weinig tijd kost en je eventueel een dag eerder kunt maken. Deze ketjapsaus is echt een basis voor een maaltijd, en goed te combineren met wokgroenten naar eigen keuze. We geven je wat tips in dit recept!

kip tandoori zonder pakjes en zakjes

bestekhoofdgerecht  •   20 minuten •  zonder pakjes en zakjes

Voor de saus:
1 gesnipperde sjalot
2 teentjes knoflook
75 ml ketjap manis
1 eetlepel azijn
1 eetlepel stroop of donkere basterdsuiker
2 theelepels sambal
2 theelepels sesamzaad
1 eetlepel allesbinder 

Tips:
1 rode paprika
2 bosuitjes
100 gram taugé
150 gram sperziebonen
200 gram kipfilet
Zilvervliesrijst 

Voor de saus: 
Snipper de sjalot en pers de knoflook en fruit dit in wat olie op laag vuur in een wok of koekenpan tot het een mooie goudbruine kleur heeft. Voeg de sesamzaadjes toe en bak even mee. Wel op blijven letten, de zaadjes branden snel aan!
Voeg het water, de ketjap, azijn, basterdsuiker en sambal toe en breng de saus aan de kook.
Maak in een schaaltje de allesbinder aan, door een eetlepel allesbinder voorzichtig te mengen met water. 
Voeg dit toe aan de ketjapsaus, zodat de saus wat meer gebonden is en niet van je lepel afdruipt. Als je een gezondere versie wilt gebruiken in plaats van allesbinder, kun je ook kiezen voor arrowroot of agar agar. Arrowroot blijft helder, en geeft dus geen kleur aan de saus af, agar agar is ook geschikt voor vegetarische maaltijden. Voor het gerecht:
Snijd de kipfilet in blokjes. Haal de sperzieboontjes af en kook deze even twee minuten. Snijd ondertussen de paprika in blokjes en de bosui in reepjes. Maak de rijst volgens de verpakking of zoals je gewend bent.
Laat wat olie heet worden in een wok, en bak hier de kipfilet in. Voeg boontjes, paprika en bosui toe en wok dit mee. Taugé heeft niet zo lang nodig, dus dit voeg je na een paar minuten toe, samen met de ketjapsaus. Wok alles nog even goed door. 
Serveer de rijst met de wokgroenten. Strooi er nog wat sesamzaadjes over. Eet lekker maar weer!

Deze ketjapsaus is ook erg lekker om te gebruiken in een gerecht met garnalen, of te serveren met noodles in plaats van rijst. Ook kun je je eigen favoriete groenten gebruiken!

healthy-pancake-met-banaan

Healthy pancakes met banaan en ei

 
healthy-pancake-met-banaan

bestekontbijt/lunch •6 stuks •   10 minuten •  healthy/ koolhydraatarm

-zonnebloemolie
-1 rijpe banaan
-2 eieren
-kaneel
-griekse yoghurt
-fruit naar keuze
-honing

TIP! Niet zo gek op banaan? Vervang het voor havermoutmeel! (havermout evt tot meel vermalen in de machine) 

-50 gram havermoutmeel
-1 ei
-scheutje melk 
-kaneel

Dit is denk ik het meest eenvoudige healthy recept ooit! 

Doe de banaan, eieren en kaneelpoeder in een kom en mix het(handmatig, staafmixer, keukenmachine, blender etc.) totdat het een glad mengsel is. Niet te lang!

Doe een beetje olie in de pan en verwarm dit. Giet nu een klein beetje beslag in de pan zodat er een mooi rond pannenkoekje van ongeveer 10 a 15 cm in de pan ligt. Ik heb een klein pannetje gebruikt, maar je kunt natuurlijk ook een grote pan nemen en daar meerdere pannenkoekjes in bakken. 

Bak de pannenkoekjes aan beide kanten mooi bruin. Niet te snel omkeren. MAAR let wel goed op, de pannenkoekjes zijn niet zo heel stevig. Ik gebruik een deksel van een pan of een bord om het om te keren.

Als je pannenkoekjes klaar zijn kun je er een beetje yoghurt, honing en fruit overheen doen en klaar zijn je healthy pancakes met banaan en ei!

tacoring van croissantdeeg met gehakt

Tacoring van croissantdeeg met gehakt

 
tacoring van croissantdeeg met gehakt

bestekhoofdgerecht•3 a 4 personen •   bereiding:25 /oven: 20 min •   Mexicaans

de ring en vulling:
- 1 groot blik croissantdeeg
- tacokruiden, klik hier voor het recept
-500 gr mager gehakt
- 1 rode ui, fijngesnipperd
-1 paprika, in kleine blokjes
-mais, hoeveelheid naar keuze
-2 plakjes Cheddar cheese
- 1 ei, losgeklopt
- optioneel: geraspte kaas

salade in de ring:
-zakje ijsbergsla
-handje cherrytomaten, in stukjes
-kwart komkommer, in stukjes
-paar eetlepels zure room

sauzen:
-guacamole, klik hier voor recept
-salsa saus, klik hier voor recept

TIP! Je kunt het ook met kip maken.
Kippendijen zijn erg mals!

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Begin met het snijden van alle groente en zet het apart. 

Haal het croissantdeeg uit de rol en snijd door bij de rechte stippellijntjes zodat je rechthoeken krijgt. Snijd deze diagonaal door van punt naar punt zodat je weer langwerpige driehoeken krijgt.
Leg op een bakplaat bakpapier en leg 4 stukken croissantdeeg op de plaat met de punten naar buiten. Je zorgt dat in het midden een cirkel onstaat van ongeveer 13 a 15 cm. Zie foto 
tacoring van croissantdeeg met gehaktAls je een mooie cirkel gemaakt hebt, dan duw je stukken die op elkaar liggen een beetje aan zodat het 1 geheel is. Als de gemaakte afscheurranden van het deeg een beetje uit elkaar staan, duw ze dan een beetje naar elkaar toe zodat het weer dicht is.tacoring van croissantdeeg met gehaktNu kun je beginnen aan de vulling.
Fruit de gesnipperde ui in wat olijfolie. Voeg het gehakt toe en bak het rul het. Je kunt nu de tacokruiden toevoegen. Voeg nu de paprika en mais toe en bak het nog even mee. Het gehaktmengsel is klaar.

Schep nu de vulling op de ring. Je kunt dit het beste met een lepel doen. Als je al aardig wat gehakt erop hebt gelegd heb je kans dat het eraf valt. Probeer dan even met de holle kant van een lepel de vulling wat aan te drukken zodat het wat steviger erop ligt. Als de vulling er helemaal op ligt, kun je de Cheddar cheese in stukjes op de vulling leggen.tacoring van croissantdeeg met gehaktNu kun je de ring dichtvouwen. Vouw alle punten naar binnen. Til de ring iets op en schuif de punt onder de ring. Zelf ben ik begonnen met de horizontale en verticale punten en daar pas de diagonale punten. Zo zorg je ervoor dat het symmetrisch blijft. Vouw zo alle punten naar binnen en klaar is je tacoring. Smeer wat losgeklopte ei met een kwastje op het deeg.tacoring van croissantdeeg met gehaktZet de tacoring in de oven voor 15 a 20 minuten totdat het deeg mooi goudbruin is. Kijk steeds even! Elke oven is weer anders. Ik heb er tussendoor nog even wat geraspte kaas overheen gestrooid.

Is de tacoring klaar? Mooi, dan kun je nu het midden gaan beleggen met sla, zure room, komkommer en tomaat. Eventueel nog wat geraspte kaas erover.

Serveer met lekkere zelfgemaakte guacamole en salsa saus! Als dit teveel werk is, dan kun je het natuurlijk ook kant en klaar kopen.

Eet smakelijk!

tacokruiden-zonder-pakjes-en-zakjes

Mexicaanse tacokruiden zonder pakjes en zakjes

 
tacokruiden-zonder-pakjes-en-zakjes

bestekkruiden  •   5 minuten •  Mexicaans

– 2 eetlepels paprikapoeder
– 2 eetlepels komijnpoeder

– 2 theelepels chilipoeder (2 tl extra als je van pittig houdt)
– 2 theelepels knoflookpoeder
– 2 theelepels uienpoeder 
– 2 theelepels gedroogde oregano
– 2 theelepels zwarte peperpoeder
– 3 theelepels zout

-klein beetje (1/4) chilivlokken (1 el als je van pittig houdt

Doe alle kruiden in een kom en meng dit tot een geheel. Proef even en voeg eventueel naar smaak nog wat kruiden toe. Voeg als laatste het zout toe!

Bewaar dit in een luchtdichte pot. Weckpotjes zien er erg leuk uit!

Op 500 gram vlees gebruik je 2 a 3 eetlepels van deze tacokruiden.